Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková nedala Vekičovej šancu a postúpila do štvrťfinále

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila za 74 minút s prehľadom 6:2, 6:2 nad chorvátskou lucky loserkou z kvalifikácie Donnou Vekičovou vo štvrtkovom zápase 2. kola dvojhry na turnaji v Petrohrade.

02.02.2017 18:17 , aktualizované: 19:49
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (1)

Ako dvojka tohto podujatia mala voľný žreb na 1. kolo. V piatkovom štvrťfinále bude Cibulková približne po 11.30 h SEČ čeliť domácej päťke „pavúka“ Jelene Vesninovej.

Cibulková proti extrémne rozohranejšej Vekičovej zvládla okamžitý rebrejk na 1:1 a od stavu 2:2 nazbierala päť gemov v rade, naštartovala sa k tomu odvrátením brejkbalu v piatom geme. Aj v druhom dejstve si Slovenka poradila s hrozbou straty podanie za stavu 2:2 a odvtedy jej patrili všetky zostávajúce hry, tá siedma cez brejkbal Chorvátky.

„Prvé zápasy na turnaji nikdy nie sú jednoduché. Navyše, Donna bola ešte o kvalifikáciu zvyknutejšia na miestne podmienky. Ja som však zahrala veľmi solídne, som spokojná s mojím dnešným výkonom,“ povedala Cibulková v interview ešte na kurte.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, aktuálne 5. v singlovom renkingu, čo je osobný aj vyrovnaný národný rekord (drží ho s Danielou Hantuchovou), sa v bilancii zo vzájomných súbojov s 20-ročnou Vekičovou (88., najvyššie bola na 62. mieste) ujala vedenia 2:1. Nadviazala na úspech z marca 2014, ktorý dosiahla v kalifornskom Indian Wells (6:3, 6:2). Revanšovala sa za nezdar z finále, ktoré sa udialo v apríli v rovnakej sezóne v malajzijskom Kuala Lumpure (tesne 7:5, 5:7, 6:7 /4/).

Zverenkyňa kapitána fedcupovej reprezentácie SR Mateja Liptáka Cibulková má proti tridsiatničke s ukrajinským rodiskom Vesninovej (16., čo jej doterajšie singlové maximum) skóre 3:4, vlani jej vo štvrťfinále Wimbledonu podľahla hladko 2:6, 2:6. Rivalita s univerzálkou trvá už deväť rokov a zaujímavosťou je, že na ruskej pôde Cibulková v rámci nej vedie 2:0 (Moskva 2011 aj 2015, v prvom prípade Slovenka získala trofej).

„Dominika mala neskutočnú predchádzajúcu sezónu. Je to veľká hráčka s úžasnými úspechmi z ostatného obdobia. Hrá veľmi agresívne, vyvíja značný tlak a neuveriteľne sa pohybuje. Pamätám si ten náš zápas na Wimbledone, lenže to bol vlaňajšok na tráve, teraz sme v prítomnosti v Petrohrade,“ podotkla Vesninová podľa webu Tenisovej asociácie žien.

Úradujúca koncosezónna majsterka sveta WTA z októbrového Singapuru Cibulková minulý rok v Petrohrade tiež bola vo štvrťfinále, nestačila v ňom na Rusku Dariu Kasatkinovú, ktorú vedie Slovenkin bývalý kouč Vladimír Pláteník. Tento týždeň má Cibulková na dosah tretie miesto v počítačovom poradí. Potrebuje na to získať titul, pričom vo finále by musela zdolať inú súperku ako Simonu Halepovú. Rumunka tiež už je štvrťfinalistkou pri Neve. Absolútnym renkingovým historickým maximom hráča zo SR je štvrtá pozícia Miloslava Mečířa.

Pre Cibulkovú bol štvrtkový duel prvý od 21. januára, keď v 3. kole dvojhry na melbournských grandslamových Australian Open nestačila na Vesninovej deblovú partnerku a krajanku Jekaterinu Makarovovú (2:6, 7:6 /3/, 3:6). Následne oznámila vynechanie Pohára federácie v tejto sezóne. Tím SR nastúpi 11. – 12. februára na antuke v hale vo Forli proti domácim Taliankam v 1. kole II. svetovej skupiny MS tímov ITF.

Dvojhra – 2. kolo (osemfinále):
Dominika Cibulková (SR-2) – Donna Vekičová (Chor.) 6:2, 6:2 za 74 minút
Kristina Mladenovicová (Fr.) – Venus Williamsová (USA-4) 6:3, 6:1
Jelena Vesninová (Rus.-5) – Alizé Cornetová (Fr.) 2:6, 6:3, 6:3
Roberta Vinciová (Tal.-6) – Andrea Petkovicová (Nem.) 6:4, 6:4

Dvojice v piatkovom štvrťfinále dvojhry (zhora podľa „pavúka“):
Simona Halepová (Rum.-1) – Natalia Vichľancevová (Rus.)
Kristina Mladenovicová (Fr.) – Roberta Vinciová (Tal.-6)
Julia Putincevová (Kaz.) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-3)
Jelena Vesninová (Rus.-5) – Dominika Cibulková (SR-2)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Donna Vekičová