Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finále zvládla lepšie Serena. Som na teba hrdá, vraví Venus

Americká tenistka Serena Williamsová zvíťazila nad svojou sestrou Venus za 81 minút 6:4, 6:4 v sobotňajšom finále dvojhry žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne.

28.01.2017 11:10 , aktualizované: 14:29
Serena Williamsová Foto:
Serena Williamsová s trofejou pre víťazku Australian Open 2017.
debata (7)

Získala svoj siedmy singlový titul na tomto podujatí po sezónach 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 a 2015 a celkovo 23. vrcholnú trofej, čím v historickom poradí tzv. otvorenej éry osamela na prvej pozícii pred Nemkou Steffi Grafovou, absolútnou rekordérkou je Austrálčanka Margaret Courtová s 24 úspechmi. Serena dosiaľ naposledy na takto významnej scéne uspela minulý rok na Wimbledone. Venus čaká na svoj ôsmy primát vo dvojhre na Majors od Wimbledonu 2008, vo finále bola premiérovo od Wimbledonu 2009.

„Chcem túto príležitosť venovať najmä tomu, aby som zablahoželala Venus, je to úžasný človek. V žiadnom prípade by som sa k tým 23 titulom nedopracovala bez nej, je mojou inšpiráciou a jediným dôvodom, pre ktorý tu dnes stojím, len vďaka nej sú sestry Williamsové. Vždy, keď na tomto turnaji prešla o kolo ďalej, vnímala som to aj ako moje víťazstvo. Zaslúži si neskutočný aplauz za ten nádherný návrat. Vlastne: slovo návrat sa mi nepáči, lebo ona ani nikdy nebola preč. Som presvedčená, že takto tu môže byť aj o rok,“ vyhlásila Serena na slávnostnom ceremoniáli.

Sestry Williamsové po finále Australian Open... Foto: SITA/AP
Serena Venus Williamsové Sestry Williamsové po finále Australian Open 2017 - víťazka Serena (vpravo) a Venus.

„Gratulujem, Serena, k 23. triumfu. Bola som pri všetkých v tvojej blízkosti, v niektorých prípadoch dokonca – ako dnes – tou zdolanou súperkou. Je to úžasné víťazstvo. Vždy, keď som pri tom nemohla či nedokázala byť, bola si pri mne. Som na teba enormne hrdá, znamenáš pre mňa celý svet. Veľmi rada by som sa sem vrátila, ak mi to Boh dopraje. Ďakujem za všetku lásku,“ povedala Venus.

Serena bola na esá lepšia 10:7, na dvojchyby to bolo 5:3. Šampiónka vynikla na „winnery“ 27:21, zároveň urobila menej nevynútených chýb – 23:25. Premenila 4 z 11 brejkbalov, zdolaná 2 z 3. Serena získala 46 % fiftínov rozohraných jej druhým podaním, Venus iba 29 %.

Serena si odnáša 2000 bodov a prémiu 3 700 000 AUD brutto, Venus 1300 bodov a 1 850 000 AUD pred zdanením. Trofej Daphne Akhurst Memorial Cup prezentovala Češka Hana Mandlíková.

Tridsapäťročná rodáčka zo Saginawu Serena sa v pondelok vráti pred Angelique Kerberovú na čelo svetového rebríčka WTA vo dvojhre. Po osemfinálovom nezdare Nemky na to potrebovala práve triumf na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie, úlohu zvládla. Kerberová sa premiérovo vo svojej kariére dostala na vrchol 12. septembra 2016 po víťazstve na newyorských US Open. Stala sa 22. líderkou v histórii. Mladšia zo sestier Williamsových predtým úradovala vo svojom šiestom funkčnom období 186 týždňov (18. februára 2013 – 11. septembra 2016), dovedna ich ako jednotka má na konte 309. Serena vlani v Melbourne prehrala vo finále práve s Kerberovou.

Patrickom Mouratoglouom trénersky dozorovaná Serena vedie v bilancii zo vzájomných súbojov s Venus už 17:11 (na GS 10:5, z toho v šampiónskych dueloch 7:2) vrátane triumfu 7:6 (4), 3:6, 6:4 v melbournskom finále v roku 2003. Uspela v ôsmej z ostatných deviatich konfrontácií. Rivalita trvá od AO 1998, vtedy v 2. kole zvíťazila Venus 7:6 (4), 6:1. Rodinný súboj sa do soboty naposledy konal vo štvrťfinále US Open 2015, Serena sa presadila 6:2, 1:6, 6:3. Mladšia z Williamsových prešla „pavúkom“ bez odovzdania čo i len setu, pripomenula výkon Rusky Marie Šarapovovej spred deviatich rokov.

Dvojhra žien – finále:
Serena Williamsová (USA-2) – Venus Williamsová (USA-13) 6:4, 6:4 za 81 minút

Serena okamžite dosiahla brejk, keď Venus pod tlakom skóre 15:40 urobila v jasnej situácii zlú ofenzívnu voľbu a len sa prizerala forhendovému krížnemu obhodeniu. Venus sa potom z 0:30 na príjme, resp. súperkinho gembalu nastoleného esom dostala až do brejkbalovej výhody, ku ktorej jej pomohla páska siete. Serena prepálila bežný forhend – 1:1. Venus za stavu 30:30 v treťom geme prehnala forhend v prestrelke. Hrozbu vymazala forhendovým volejom z dôrazne vynútenej pozície a neskoršiu druhú (už po varovaní pre Serenu od Alison Langovej za rozbitie rakety po „prasiatku“) odstránila gurážnym bekhendom popri čiare, ale proti tretej poslala forhend do siete – 1:2.

Serena pri potvrdzovaní znova z 30:0 pripustila 30:30. Od skóre 40:30 spáchala dve dvojchyby v rade, brejkbal eliminovala esom. Ďalšiemu čelila po bekhendovej chybe a vyvolala povzdych publika dvojchybou číslo tri v tejto hre – 2:2. Venus si počínala uvoľnenejšie, pozitívnejšie a spoľahlivejšie, hoci ani ona nebola bez výkyvov – 3:2 po prvom udržanom podaní. Obvykle prakticky „nebrejknuteľná“ Serena vyzerala na hetrik prehraných podaní, keď v šiestej hre klesla na 0:30, ale povzbudivo preklopila, začalo jej padať prvé – 3:3.

Hnev Sereny Williamsovej vo finále Australian... Foto: SITA/AP, Kin Cheung
Serena Williamsová Hnev Sereny Williamsovej vo finále Australian Open 2017 si odniesla raketa.

Venus dvojchybou stanovila 30:30 na servise a Serena zabrala jemnocitným bekhendovým stopvolejom (po prípravnej rane s výbornou dĺžkou). Ďalším priebojným returnom si to nastavila na bekhendové dorazenie – 4:3. Ani v ôsmom geme sa však nevyhla ťažkostiam na servise. Nediktovala a v neutrálnych výmenách stále bola o čosi neistejšia, napriek tomu sa opäť vymanévrovala z 0:30, zakončila to kombináciou „vytláčacieho“ servisu a „winneru“ do voľnej časti dvorca.

Venus pri podávaní proti prehre v úvodnej časti mala 0:15 aj 15:30, ale napokon s prehľadom prinútila Serenu doservovať si to. Favoritka obstála. Esom si dopriala kolekciu troch setbalov a pridala ešte jedno eso, svoje siedme. Priebežne mala pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 16:14, Venus 11:15. Serena ťažila najmä z efektívnejších prvých úderov, teda servisu a returnu.

Venus sa bez zásadnejších problémov ujala vedenia v druhom dejstve. Serena vyrovnala na 1:1, hoci od 40:0 tentoraz potrebovala všetky tri gembaly. Ani tri brejkbaly jej nestačili v treťom geme. Venus dvojchybou spadla na 0:40, ale trikrát si pomohla podaním a od zhody sa iste dostala na 2:1, javilo sa to ako jeden z najkľúčovejších momentov. Serena za stavu 40:30 vo štvrtom geme privítala zbytočné zlyhanie oponentky až príliš unáhlene preberajúcej iniciatívu – 2:2. Venus ešte jednoduchšie išla na 3:2, zavŕšila to esom na „téčko“ pri skóre 40:15.

Venus Williamsová neuspela a prehrala dvakrát 4:6. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Venus Williamsová Venus Williamsová neuspela a prehrala dvakrát 4:6.

Serena za stavu 15:15 v šiestej hre nepykala za smeč presne na raketu súperky, popchlo ju to k hladkému vyrovnaniu na 3:3. Venus robila čoraz viac chýb pri úderoch, ktorými sa snažila o prísnejší prístup. Serena stále bola nadštandardne účinná na returne najmä do druhého servisu a takto si aj dopriala nádejných 30:15 v siedmom geme. Venus trafila eso, ale vo vysiľujúcej obojstrannej kanonáde vyhodila forhend. Serena riskla bekhendový príjem, neviedlo to k zisku – zhoda. Forhendová oprava znamenala ďalší brejkbal, piaty v sete. Venus sa zachránila dostatočným podaním. Serena sa však presadila bekhendom popri čiare a vytúžené prerazenie prišlo rezolútnym bekhendovým krížnym príjmom.

Serena sa bleskovo na nulu posunula na 5:3, bola na cieľovej šachovnici. Venus ju aj v tejto časti vystavila vždy náročnej úlohe dopodávať sa. Vstúpeným bekhendovým krosom naznačila zápletku, ale jej reflexívny bekhendový return zastavila sieť. Serena potom v 24-úderovej výmene poslala forhend z plného pohybu do siete, bekhendom popri čiare však dala na 30:30, kvitovala lacný forhend Venus do siete a mečbal premenila postupným útokom. Nasledovalo dojaté a dojímavé sesterské objatie pri sieti.

Ohlasy médií

Tenisová asociácia žien (USA): „Serena prekonala grandslamový rekord otvorenej éry v počte titulov. Vo finále teraz má skóre 21:0 po tom, ako získala prvý set. Zápasu nechýbalo napätie, obe sestry si dobre uvedomovali, čo všetko je v hre.“

The Associated Press (USA): „Serena začala nervózne, na začiatku prvého setu dvakrát prišla o podanie. V druhom prípade dokonca urobila tri dvojchyby v jedom geme. Odvtedy však až do konca nečelila žiadnemu brejkbalu.“

BBC (V. Brit.): „Serena bola jasnou favoritkou, ale tenzia sa prejavila už v treťom geme, keď z frustrácie zlomila raketu a dostala varovanie. V prvých piatich hrách urobila trinásť nevynútených chýb. Zápas ako taký rýchlo upadne do zabudnutia, jeho význam nie.“

L'Équipe (Fr.): „Historická Serena, v Melbourne sa presadila siedmy raz, čím vyrovnala svoju wimbledonskú bilanciu, na US Open nazbierala šesť titulov, na Roland Garros tri. Ona či sestra Venus triumfovali na 30 z ostatných 70 grandslamových podujatí, čo je 42,8 %. Sobotňajšie finále – ako to v rodinných derby často bolo aj v minulosti – neprinieslo mimoriadnu kvalitu. Jedna bola zviazaná prvým veľkým finále po ôsmich rokoch, druhá rekordom, o ktorom dlho odmietala hovoriť, ale mala ho v podvedomí.“

La Gazzetta dello Sport (Tal.): „Už v minulosti sa stávalo, že kvalitu sesterských derby poznačili nervozita a emócie. Ani tentoraz to nebol excelentný duel. Uspela v ňom neoddiskutovateľne silnejšia hráčka, ktorá je z ostatného obdobia oveľa zvyknutejšia na takéto výzvy – veď Venus v rokoch 2011 až 2014 akoby už bola iba bývalou tenistkou.“

Marca (Šp.): „Serena je najväčšia. Menšia Williamsová už má na konte rekordných 23 grandslamových trofejí a vyhlásila, že bez Venus by sa jej to nikdy nepodarilo. Vo finále, ktoré nevstúpilo medzi pamätné, ju prekonala dvakrát 6:4.“

SportBild (Nem.): „Rekordné víťazstvo! Serena predstihla Grafovú aj Kerberovú. V slabom finále pred 15 000 divákmi zdolala svoju sestru Venus. Vo veku 35 rokov a 125 dní sa stala najstaršou grandslamovou šampiónkou. V lóži nechýbal jej snúbenec Alexis Ohanian.“

ORF (Rak.): „Po 28. kapitole ‚Sister Act‘ vedie Serena vo vzájomke 17:11. Pri pózovaní pre fotografov zdvihla prst, aby pripomenula návrat na post jednotky. Finále bolo vyrovnanejšie a tesnejšie, než zneli prognózy aj obavy mnohých odborníkov. Nebol to však zápas z najšpičkovejších. Venus bola o čosi slabšia, ale držala sa nad očakávania odolne.“

iDnes.cz (ČR): „Serena Williamsová je znova tenisovou kráľovnou. Potvrdila svoju výnimočnosť. Trofej prevzala z rúk bývalej českej tenistky Hany Mandlíkovej, víťazky Australian Open z rokov 1980 a 1987. Serena cestou za titulom vyradila aj dve Češky: v 2. kole Luciu Šafářovú a v osemfinále Barboru Strýcovú.“

7 debata chyba
Viac na túto tému: #venus williamsová #Serena Williams