Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Federer počúva deti. Oci, neprehrávaj, prosia ho

Napriek tomu, že v tenisovej histórii mu neohroziteľne patrí miesto najúspešnejšieho hráča, neprichádzal na prvý grandslam roka s vysokými ambíciami.

24.01.2017 07:24 , aktualizované: 12:22
Roger Federer, Mischa Zverev Foto: ,
Roger Federer (vľavo) prijíma gratuláciu k postupu do semifinála od Mischu Zvereva.
debata

„Keď som nazrel do vyžrebovania, povedal som si, že sa pokúsim uhrať pár kôl. Trúfal som si na osemfinále. Pri prajnosti šťastia možno na štvrťfinále. Nepredpokladal som však, že by som to mohol v Melbourne tentoraz dotiahnuť tak ďaleko,“ hovoril v utorok Roger Federer.

Švajčiarska legenda stála na kurte Arény Roda Lavera, na perách jej žiaril úsmev. Keď rozprávala, diváci na zaplnených tribúnach potichu sedeli a s rešpektom počúvali. V okamihu, keď ich obľúbenec dohovoril, nadšene tlieskali. Vrátane Mirky Vavrinecovej – manželky sedemnásťnásobného grandslamového šampióna.

Aj ona sa usmievala. Nie div, veď jej partner práve postúpil do semifinále. V boji oň si poľahky poradil s Mischom Zverevom. Nemca, premožiteľa svetovej jednotky Andyho Murraya, poslal z kurtu po troch setoch.

„Mám zo seba dobrý pocit. Na kurte som sa znovu cítil výborne. Chcel by som ale oceniť aj môjho súpera. Prešiel si mnohými zraneniami, nikdy sa však nevzdal. Páči sa mi jeho štýl hry servis – volej. Škoda, že z tenisu sa už takmer vytratil. Dôvodom je, že rakety a lopty sú podstatne pomalšie,“ vravel Federer.

Do Melbourne Parku neprichádzal v pozícii favorita (hoci jeho dvorcoch uspel v minulosti štyri razy). Teraz mu však mnohí z expertov už tlačia trofej do rúk. Napokon, Švajčiar hrá v Austrálii mimoriadne uvoľnene, akoby bez tlaku. Z jeho prejavu cítiť pokoj, ale i odhodlanie. Súperov zdoláva (až na drobné zaváhania) s typickou ľahkosťou. Ako za starých čias.

A má i motiváciu navyše. „Deti ma prosia: Oci, ešte neprehrávaj. Páči sa nám tu, chceme v Melbourne ešte zostať,“ smial sa Federer do mikrofónu Jima Couriera.

Prianie svojich štyroch ratolestí (dvaja chlapci, dve dievčatá) je odhodlaný splniť. V prípade, že si s rodinou užije austrálsku atmosféru až do nedele, zahrá si o titul. Na ceste do finále narazí už len na jednu prekážku – krajana Stana Wawrinku. Premožiteľ Slováka Martina Kližana (v piatich setoch) si vo štvrťfinále poradil s Francúzom Jo-Wilfriedom Tsongom.

„Bude to veľká bitka. Stan je skvelý hráč, grandslamový šampión. Musím zostať rovnako agresívny ako v predošlých zápasoch,“ upozorňuje 35-ročný Federer.

Melbourne tak uvidí nielen súboj kamarátov, daviscupových parťákov, ale aj hviezdnych tridsiatnikov. Na kurte sa dosiaľ obaja stretli 21-krát, po osemnástich zápasoch sa tešil o štyri roky starší Federer.

Uspieť chce aj tentoraz. A urobiť predposledný krok na ceste za osemnástym grandslamovým titulom. Veď z dosiaľ posledného sa tešil pred necelými piatimi rokmi v slávnom Wimbledone…

zväčšiť Stan Wawrinka. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Stan Wawrinka Stan Wawrinka.

Australian Open. Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-12) 7:6 (2), 6:4, 6:3
Roger Federer (Švaj.-17) – Mischa Zverev (Nem.) 6:1, 7:5, 6:2

Stredajší program štvrťfinále dvojhry mužov (dolná polovica žrebu):
Rafael Nadal (Šp.-9) – Milos Raonic (Kan.-3) / bilancia: 6:2
David Goffin (Belg.-11) – Grigor Dimitrov (Bul.-15) / bilancia: 0:4

Vo finále bude určite Američanka

Venus Williamsová a CoCo Vandeweghová utvorili prvú semifinálovú dvojicu na melbournských grandslamových Australian Open, americký tenis teda má istotu zastúpenia vo finále.

Staršia zo sestier Williamsových v utorok vo štvrťfinále prekonala Rusku Anastasiu Pavľučenkovovú za 107 minút 6:4, 7:6 (3), v oboch setoch predviedla okamžité rebrejky na 2:2 a 4:4. Vandeweghová zdolala za 83 minút 6:4, 6:0 favorizovanú Španielku Garbine Muguruzovú-Blancovú, premiérovo vo svojej kariére je medzi najlepšími štyrmi vo dvojhre na veľkej štvorke.

V stredu prídu na rad štvrťfinálové súboje v dolnej polovici žrebu: Karolína Plíšková (ČR-5) – Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) a Johanna Kontová (V. Brit.-9) – Serena Williamsová (USA-2).

Bývalá jednotka singlového renkingu Venus, teraz 17. v hodnotení, je držiteľkou siedmich vrcholných titulov vo dvojhre. Na ôsmy čaká od Wimbledonu 2008. Na južnej pologuli prehrala vo finále ročníka 2003 v rodinnom dueli so Serenou 6:7 (4), 6:3, 4:6, odvtedy najďalej bola vo štvrťfinále v sezónach 2008, 2010 a 2015. Vo veľkom semifinále dosiaľ naposledy hrala vlani na londýnskej tráve, prípadné finále by bolo premiérové takto významné od Wimbledonu 2009. Trinástka podujatia Venus upravila vo vzájomke s 25-ročnou Pavľučenkovovou (27.) nasadenou ako dvadsiatou štvrtou na 4:3, triumfovala tretí raz v rade, nadviazala na Montreal 2014.

„Je nádherné takýmto spôsobom vstúpiť do sezóny. Túžim však dosiahnuť ešte viac. Som šťastná, že som si dodala príležitosť pokúsiť sa o to,“ povedala Venus, citoval ju web Tenisovej asociácie žien (WTA).

zväčšiť Venus Williamsová. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Venus Williamsová Venus Williamsová.

Venus sa raduje zo svojho okrúhleho 50. zápasového úspechu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie a vo veku 36 rokov a 221 dní sa stala najstaršou semifinalistkou na GS po 24 rokoch (Wimbledon 1993: Američanka s českým pôvodom Martina Navrátilová – 36 rokov a 259 dní).

„Ešte stále je vo mne veľa toho, čo tomuto odvetviu môžem odovzdať. Cítim, že vo mne zostalo množstvo skvelého tenisu. Keď to vnímate takto, pokračujete. Prečo by nie? Nemám čo stratiť. Doslova,“ vyhlásila V. Williamsová.

„Myslím si, že som dnes nebola dostatočne svieža na to, aby som priebojnejšie podávala. Vedela som, že musím servovať dobre, lebo ona je veľmi agresívna na returne a od základnej čiary. Utvárala som na seba tlak pri vlastnom podaní, preto som mala takú nízku percentáž,“ rekapitulovala Pavľučenkovová, ktorá na víťazné údery zaostala 17:35, urobila len o čosi menej chýb ako súperka – 29:32.

Dvadsaťpäťročná osemfinálová premožiteľka nemeckej líderky počítačového poradia a obhajkyne trofeje v Melbourne Angelique Kerberovej si pv sezóne 2015 zahrala štvrťfinále Wimbledonu. Na AO si už o tri kolá zlepšila osobný rekord z predvlaňajška. Vtedy ju v 3. kole v derby prevýšila Madison Brenglová po tom, ako Vandeweghová vyradila dve grandslamové šampiónky – Talianku Francescu Schiavoneovú a domácu Samanthu Stosurovú. Z predchádzajúcich piatich účastí štyrikrát neprešla cez 1. kolo.

Newyorská rodáčka sa nachádza na 35. pozícii v systéme, najvyššie bola na 29. mieste, v online prepočte aktuálne je novou členkou Top 20. V bilancii proti 23-ročnej úradujúcej dobyvateľke rovnako dôležitého parížskeho Roland Garros Muguruzovej-Blancovej nasadenej ako siedmej zvýšila na 3:1, revanšovala sa jej za vlaňajšie Cincinnati (6:7 /4/, 2:6). Na víťazné údery dominovala jasne 31:14, na nevynútené chyby to bolo 20:16.

zväčšiť CoCo Vandeweghová vo šťvrťfinále Australian Open. Foto: SITA/AP, Kin Cheung
CoCo Vandeweghová CoCo Vandeweghová vo šťvrťfinále Australian Open.

„Semifinále je úžasné, ale nehodlám sa s ním uspokojiť. Chcem ísť ďalej. Je ešte veľa vecí, ktoré môžem na kurte dosiahnuť, a dúfam, že sa mi to aj podarí,“ skonštatovala víťazka dvoch turnajov na hlavnej profesionálnej úrovni Vandeweghová (Hertogenbosch 2014 aj 2016), ktorá má proti členkám Top 10 už desať víťazstiev, pričom vlani v takýchto konfrontáciách dosiahla pozoruhodnú bilanciu 4:1.

Zverenkyňa Craiga Kardona Vandeweghová vstúpila do tejto sezóny po boku Jacka Socka na Hopmanovom pohári, v Perthe sa prebojovali do finále, podľahli v ňom Francúzom Kristine Mladenovicovej a Richardovi Gasquetovi. Následne sa rozlúčila v osemfinále v Sydney proti čínskej kvalifikantke Tuan Jing-jing. Američanka bola na Majors vo finále mixu na Australian Open aj US Open 2016. Na aktuálnom podujatí má v singli na konte aj skalpy dvoch finalistiek z Majors – Talianky Roberty Vinciovej (US Open 2015) a Kanaďanky Eugenie Bouchardovej (Wimbledon 2014), v 2. kole vyradila Francúzku Pauline Parmentierovú.

„Prekvapilo ma, ako neuveriteľne CoCo zahrala. V minulosti sme spolu bojovali trikrát a nikdy nepredviedla až takúto úroveň. Jej podanie aj údery boli prítomné, nerobila chyby, bol to riadne kvalitný výkon,“ glosovala Muguruzová-Blancová.

Venus Williamsová má proti Vandeweghovej bilanciu 1:0. Vlani v máji sa presadila v 1. kole na antuke v Ríme 6:4, 6:3. „Skutočnosť, že vo finále určite bude aspoň jedna Američanka, je vynikajúca pre náš tenis. Nepochybujem, že CoCo bude prahnúť po svojom prvom grandslamovom finále. Ja som doň na tomto turnaji dosiaľ prebojovala len raz, takže motivácia mi veru tiež nechýba,“ upozornila Venus.

„Je splnením sna zahrať si s niekým, koho ste v mladosti sledovali, čeliť budúcej členka Siene slávy. Navyše, bude to v takejto fáze grandslamového turnaja, ťažko k tomu hľadám vhodné slová. Považujem za značne ‚cool‘, že v semifinále sa stretnú dve Američanky,“ uviedla Vandeweghová.

Australian Open. Dvojhra žien – štvrťfinále:
CoCo Vandeweghová (USA) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-7) 6:4, 6:0
Venus Williamsová (USA-13) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-24) 6:4, 7:6 (3)

Utorkový program štvrťfinále dvojhry žien (zhora podľa „pavúka“):
Karolína Plíšková (ČR-5) – Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) / bilancia 3:2
Johanna Kontová (V. Brit.-9) – Serena Williamsová (USA-2) / bilancia 0:0

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #venus williamsová #Stan Wawrinka #CoCo Vandweghová #Australian Open 2017