Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Loví ryby, sleduje NBA. Zverev skolil kráľa

Prvý týždeň mal byť pre nich len zahrievací. Počas neho sa mali pripraviť na tvrdý boj v druhej polovici turnaja. Do nej však ani jeden z nich nenazrie.

23.01.2017 07:32
Mischa Zverev Foto:
Mischa Zverev.
debata

Keď sa s Australian Open nečakane rozlúčil obhajca titulu Novak Djokovič, zdalo sa, že cestu za titulom má dokorán otvorenú Andy Murray. Svetová jednotka si však musí na svoju prvú trofej z Melbourne minimálne rok počkať. V osemfinále senzačne nestačila na Nemca Mischu Zvereva.

„Mám za sebou skvelé obdobie, úžasných sedem mesiacov, počas ktorých som predvádzal najlepší tenis v kariére. Tentoraz som však nebol lepší, preto som nemohol uspieť. Mischa ukázal skvelý tenis. Ani v kľúčových okamihoch, keď prehrával, sa nenechal zahnať do úzkych. Som veľmi sklamaný,“ priznal Brit v pozápasovom rozhovore.

Záverečnú vetu ani nemusel vyriecť. Stačil jediný pohľad. Prezrádzal ho výraz tváre. Na Zverevovej zaslúžene žiaril široký úsmev. „Nemôžem tomu uveriť. Bol to vyrovnaný boj, rozhodlo v ňom pár lôpt. Som prekvapený, ako sa mi darilo na servise. Vlastne ani neviem, ako som takéto niečo dokázal,“ hovoril v emóciách 29-ročný Zverev.

V grandslamovom štvrťfinále si zahrá po prvý raz v kariére. Cesta doň bola pre rodáka z Moskvy (do Nemecka sa presťahoval s rodinou v roku 1991) veľmi zložitá. Už v druhom kole bol blízko k vyradeniu. S americkým dlháňom Johnom Isnerom prehrával 0:2 na sety, no potom predviedol veľký obrat.

„Keď som sa pozrel do hráčskej lóže a videl som otca, bolo mi ho ľúto. Predtým sa musel dívať na päťsetovú bitku môjho brata, teraz zas na mňa,“ vravel položartom Zverev – vášnivý rybár, fanúšik zámorskej NBA (palce drží klubu Miami Heat). A obdivovateľ svojho otca.

Jeho o desať rokov mladší a takmer dvojmetrový súrodenec Alexander junior mal v Melbourne Parku taktiež blízko k senzácii. V treťom kole trápil v päťsetovom súboji hviezdneho Španiela Rafaela Nadala. Niekdajšej jednotke rebríčka však napokon podľahol.

Obaja bratia vďačia za tenisovú kariéru otcovi. Bol to práve Alexander senior, niekdajší profesionálny tenista, kto priviedol oboch na kurty. Trénersky ich vedie doteraz.

Zatiaľ čo Alexander je len na začiatku kariéry (je 24. hráčom sveta), Mischova sa pomaly blíži ku koncu. Napriek tomu sa mu práve počas ostatných mesiacov darí. V rokoch 2012 až 2015 chodil len po turnajoch nižšej kategórie (Challengers a Futures), v renkingu mu ešte pred necelými dvomi rokmi patrilo až 1067. miesto.

Zdalo sa, že Mischa o veľkých triumfoch dosníval. Lenže v Melbourne píše najkrajšiu tenisovú rozprávku života. Svetovú jednotku zdolal po prvý raz a v rebríčku sa posunie po Australian Open tak vysoko ako nikdy predtým. V prípade prehry vo štvrťfinále by mu mohlo patriť 35. miesto. Jeho doterajším maximom je 48. priečka.

Jeho túžby však akiste siahajú ešte vyššie…

debata chyba
Viac na túto tému: #Mischa Zverev