Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Svetové jednotky nezaváhali. Kerberová a Murray sú v osemfinále

Jednotky svetových rebríčkov tenistov Andy Murray z Veľkej Británie a Nemka Angelique Kerberová už sú v osemfinálovom 4. kole dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne.

20.01.2017 08:44 , aktualizované: 12:33
Andy Murray Foto: ,
Fanúšičky Andyho Murrayho počas zápasu svetovej jednotky so Samom Querreym v 3. kole Australian Open.
debata

Jednotky svetových rebríčkov tenistov Andy Murray z Veľkej Británie a Nemka Angelique Kerberová už sú v osemfinálovom 4. kole dvojhry na grandslamových Australian Open v Melbourne. Do tejto fázy v piatok postúpili aj iní viacnásobní šampióni z veľkej štvorky – Švajčiar Stan Wawrinka, Ruska Svetlana Kuznecovová a Američanka Venus Williamsová.

Vo dvojhre mužov už nemajú zástupcu Spojené štáty americké ani domáca Austrália. V 3. kole zo Slovákov v piatok prehral Lukáš Lacko s Japoncom Kei Nišikorim trikrát 4:6, v sobotu o 1.00 h SEČ sa o postup do osemfinále bude usilovať Dominika Cibulková, ktorú preverí ruská ľavoruká univerzálka Jekaterina Makarovová.

Päťnásobný miestny neúspešný finalista Murray triumfoval v 3. kole nad americkým strelcom Samom Querreym jasne 6:4, 6:2, 6:4. Upokojil tým svojich fanúšikov po stredajšom podvrtnutí pravého členka. Dobyvateľ AO 2014 Wawrinka si poradil so Srbom Viktorom Troickým 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7). Premožiteľ Martina Kližana z 1. kola Wawrinka nedoplatil vo štvrtom sete na to, že sa dvakrát nedopodával k triumfu. Nepykal ani za premrhanie náskoku 5:2 v tajbrejku.

„S plynutím zápasu som mal z tej nohy čoraz lepší pocit. Ku koncu som sa hýbal dobre, bolo to veľmi pozitívne,“ referoval Murray podľa AP, k štvrtkovému senzačnému zaváhaniu srbského rivala Novaka Djokoviča proti uzbeckému držiteľovi voľnej karty Denisovi Istominovi uviedol: „Samozrejme, že ma to prekvapilo. Novakova bilancia na tomto turnaji hovorí za všetko, podosahoval tu neskutočné úspechy.“ Querrey vlani stopol Djokoviča práve v 3. kole Wimbledonu, teraz to nedokázal pripomenúť. „Dnes nestál na druhej strane dvorca Djokovič, ale Querrey, takže mojou úlohou bolo koncentrovať sa na tohto súpera, ísť do toho s čistou hlavou a vhodnou stratégiou a zahrať dobre. Zvládol som to. Pochopiteľne, ak by z toho napokon bolo finále, výpadok Novaka môže mať svoj význam,“ uznal Brit.

Murray sa posunul na historické štvrté miesto v tzv. Open Ere podľa počtu zápasových úspechov na južnej pologuli. Dostal sa na hodnotu 48, dotiahol sa k Američanovi Andremu Agassimu a svojmu českému koučovi Ivanovi Lendlovi. Vedie Švajčiar Roger Federer (82) pred Djokovičom (58) a Švédom Stefanom Edbergom (56). Federer ešte v piatok bude čeliť Čechovi Tomášovi Berdychovi (víťaz sa stretne s Nišikorim). Na úroveň 48 sa v sobotu môže vyštverať aj Španiel Rafael Nadal. Murray si zároveň pripísal 179. zápasový triumf na veľkej štvorke celkovo, čím osamel na ôsmej priečke v otvorenej ére pred spomenutým Edbergom.

Wawrinka podľa webu ATP skonštatoval: „Dvakrát sa nedopodávať k postupu, to sa veru nestáva často… Nepredvádzal som sústavne práve najlepší tenis, ale som ďalej a mám z toho radosť. Panovali náročné podmienky, pofukovalo, nebolo jednoduché dostať sa do rytmu.“

Finalista edície 2008 Jo-Wilfried Tsonga z Francúzska vyradil Američana Jacka Socka (7:6 /4/, 7:5, 6:7 /8/, 6:3), Talian Andreas Seppi poslal domov Belgičana Steva Darcisa (4:6, 6:4, 7:6 /1/, 7:6 /2/) a Nemec Mischa Zverev si poradil s Tunisanom Malekom Jazirim (6:1, 4:6, 6:3, 6:0), po deviatich rokoch si utvoril nový osobný rekord na Majors. Murray bude hrať s M. Zverevom, Wawrinka so Seppim a Tsongu sa pokúsi zaskočiť Brit Daniel Evans, ktorý prekonal hostiteľa Bernarda Tomica 7:5, 7:6 (2), 7:6 (3) a je vo svojom premiérovom osemfinále na vrcholnej scéne. Duel prerušili na zatiahnutie strechy pre dážď.

Obhajkyňa titulu Kerberová v predchádzajúcich dvoch kolách zhodne potrebovala tri sety, teraz proti menej renomovanej zo sestier Plíškových Kristýne len dva – 6:0, 6:4. Nemka prienikom medzi najlepších 16 zhoršila situáciu Sereny Williamsovej pri útoku na post líderky renkingu. Američankin imperatív sa z finále zmenil na titul, pričom by oň musela bojovať s inou vyzývateľkou ako práve Kerberovou. Nemka v piatok v ľaváckom derby po „kanárovi“ v úvodnom sete klesla v druhom dejstve z 2:0 na 2:3 a brejkbal, ale včas odrazila nápor Kr. Plíškovej. Karolínu Plíškovú minulý rok zdolala vo finále newyorských US Open. „Od prvého fiftínu som sa cítila dobre. Som spokojná s mojím dnešným výkonom. Beriem to obligátne kolo za kolom. Je to jediná metóda, ako si dobre počínať na týchto dvojtýždňových podujatiach,“ glosovala Kerberová podľa internetovej stránky WTA.

Hrdinka US Open 2004 a Roland Garros 2009 Kuznecovová 3:36 h, resp. 277 loptičiek lámala odpor srbskej bývalej prvej ženy hodnotenia Jeleny Jankovičovej. Zvíťazila 6:4, 5:7, 9:7. Mohla sa presadiť oveľa hladšie, ak by v desiatom geme druhého setu zvládla podávanie na postup. Naopak, v rozhodujúcom dejstve sa vyškriabala z 2:4 na 5:4 a servis, vyšlo jej však až dovedna tretie úsilie uzavrieť pri vlastnom podaní túto drámu.

Americká veteránka a niekdajšia líderka hodnotenia Venus Williamsová povolila len jeden gem Tuan Jing-jing (6:1, 6:0). Číňanka v pondelok v 1. kole zastavila slovenskú kvalifikantku Rebeccu Šramkovú. Tridsaťšesťročná Venus bola v melbournskom finále už v sezóne 2003. Vlani sa lúčila v 1. kole, nestačila na Britku Johannu Kontovú. V nedeľu ju preverí nemecká kvalifikantka Mona Barthelová, ktorá premohla domácu „stratenú dcéru“ Ashleigh Bartyovú 6:4, 3:6, 6:3. Rumunka Sorana Cirsteová zdolala Američanku Alison Riskeovú 6:2, 7:6 (2) a vo svojom prvom osemfinále na GS od dosiahnutia štvrťfinále Roland Garros 2009 sa stretne s lepšou z duelu Anastasija Sevastovová (Lot.-32) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-7).

„Je to pekné, ale nie postačujúce. Už v minulosti som čosi takéto zažila, ale vždy je to skvelý pocit, lebo mám šancu na štvrťfinále. Budem sa oň veľmi usilovať,“ uviedla Venus, ktorá na AO debutovala v roku 1998 a medzi poslednou šestnástkou je jubilejný 10. raz.

Američanka CoCo Vandweghová zastavila v rozlete kanadskú finalistku Wimbledonu 2014 Eugenie Bouchardovú (6:4, 3:6, 7:5 z manka 2:4 v tretej časti) a Ruska Anastasia Pavľučenkovová v ďalšom trojseťáku prekonala Ukrajinku Elinu Svitolinovú (7:5, 4:6, 6:3, pričom víťazka priebežne bola hore 7:5, 3:1). Kerberová si v osemfinále zahrá s Vandeweghovou a Kuznecovová s Pavľučenkovovou, Rusko teda vopred má istotu zastúpenia vo štvrťfinále.

„Proti CoCo očakávam približne podobný obraz hry, aký bol ten dnešný. Je to náročná súperka, v 3. kole zahrala dobre, videla som kúsok jej zápasu, kým som sama išla na kurt. Viem, že má kvalitné podanie. Ja sa budem musieť dobre hýbať, byť pripravená vrátiť na druhú stranu čo najviac loptičiek, ale zároveň nezabúdať ani na agresivitu, lebo aj tá je súčasťou mojej hry,“ vyhlásila Kerberová.

Australian Open

Dvojhra mužov – 3. kolo:
Lukáš Lacko (SR) – Kei Nišikori (Jap.-5) 4:6, 4:6, 4:6
Andy Murray (V. Brit.-1) – Sam Querrey (USA-31) 6:4, 6:2, 6:4
Stan Wawrinka (Švaj.-4) – Viktor Troicki (Srb.-29) 3:6, 6:2, 6:2, 7:6 (7)
Roger Federer (Švaj.-17) – Tomáš Berdych (ČR-10) 6:2, 6:4, 6:4
Jo-Wilfried Tsonga (Fr.-12) – Jack Sock (USA-23) 7:6 (4), 7:5, 6:7 (8), 6:3
Andreas Seppi (Tal.) – Steve Darcis (Belg.) 4:6, 6:4, 7:6 (1), 7:6 (2)
Mischa Zverev (Nem.) – Malek Jaziri (Tun.) 6:1, 4:6, 6:3, 6:0
Daniel Evans (V. Brit.) – Bernard Tomic (Aus.-27) 7:5, 7:6 (2), 7:6 (3)

Dvojhra žien – 3. kolo:
Angelique Kerberová (Nem.-1) – Kristýna Plíšková (ČR) 6:0, 6:4
Svetlana Kuznecovová (Rus.-8) – Jelena Jankovičová (Srb.) 6:4, 5:7, 9:7
Venus Williamsová (USA-13) – Tuan Jing-jing (Čína) 6:1, 6:0
Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-24) – Elina Svitolinová (Ukr.-11) 7:5, 4:6, 6:3
CoCo Vandeweghová (USA) – Eugenie Bouchardová (Kan.) 6:4, 3:6, 7:5
Mona Barthelová (Nem.) – Ashleigh Bartyová (Aus.) 6:4, 3:6, 6:3
Sorana Cirsteová (Rum.) – Alison Riskeová (USA) 6:2, 7:6 (2)

Zostávajúci piatkový program 3. kola dvojhry žien (horná polovica žrebu):
Anastasija Sevastovová (Lot.-32) – Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-7)

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Angelique Kerberová #Australian Open 2017