Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý vážny test. Cibulková túži po splnení ďalšieho sna

Pred dva a pol mesiacom na seba pritiahla pozornosť celého športového Slovenska. Do Singapuru.

15.01.2017 10:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Teraz sa o čosi podobné pokúsi v Melbourne. Na mieste, ktoré patrí k jej obľúbeným. Raz jej už doprial jeden z najväčších úspechov kariéry.

Na Dominiku Cibulkovú čaká prvá vážna skúška novej sezóny. Najúspešnejšia hráčka slovenskej tenisovej histórie patrí (podľa stávkových kancelárií či expertov) do užšieho okruhu žien, ktoré by sa na tohtoročnom Australian Open mohli dočkať výrazného úspechu.

Nie div, veď do prvého grandslamového turnaja sezóny vstupuje s vizitkou šiestej najlepšej tenistky planéty. Tak vysoko nasadená nebola predtým na žiadnom inom z podujatí veľkej štvorky. „Triumf v Singapure mi dodal veľké sebavedomie. Mám pocit, že aj súperky ma o čosi viac rešpektujú. Od začiatku novej sezóny som preto v inej situácii. Uvedomujem si, že každá z hráčok ma bude chcieť zdolať. Verím, že som na to dostatočne pripravená,“ hovorí 27-ročná víťazka ostatného turnaja majsteriek.

V Melbourne bude (s najväčšou pravdepodobnosťou) jedinou slovenskou nádejou na výraznejší úspech. Hoci ani ona nevstúpila do roka šťastne. V Brisbane a Sydney zakaždým zvládla úvodný zápas, no po ďalšom sa už s turnajom lúčila. „Nie som sklamaná. Už pred sezónou som vravela, že sa chcem postupne zlepšovať a pridávať vo výkonnosti krok po kroku,“ vraví Cibulková.

Fanúšikovia veria, že vo svojej tretej (tej najdôležitejšej) austrálskej destinácii Slovenka uspeje. Napokon, pohľad do nedávnej histórie potvrdzuje, že aj sezónu 2014 odštartovala zverenka Mateja Liptáka nepresvedčivými výkonmi v Brisbane a Sydney. Už o tri týždne sa však tešila z dovtedy najväčšieho výsledku kariéry – postupu do grandslamového finále.

„Jeden sen som si už splnila – v Singapure. Teraz túžim po ďalšom. Jedného dňa by som sa rada dočkala grandslamového triumfu,“ tvrdí Cibulková.

Či príde jej ďalšia veľká chvíľa už tohto roku v Melbourne Parku, je otázne. Cesta k trofeji vedie cez sedem prekážok. Tou prvou bude pre Bratislavčanku Denisa Allertová. S o tri roky mladšou Češkou (89. hráčkou sveta) sa dosiaľ na súťažnom kurte nestretla.

Žreb bol k Cibulkovej vcelku prajný. Až po osemfinále nemôže natrafiť na hráčku z elitnej svetovej desiatky. V prípade, že by úvodným štyrom výzvam čelila zdarne, je možné, že vo štvrťfinále vyzve najvážnejšiu favoritku na zisk titulu, legendu svetového tenisu, 22-násobnú grandslamovú šampiónku – Serenu Williamsovú.

Tak ďaleko však istotne nepremýšľa. Sústredí sa na prvý zápas. Čaká na ňu v noci z pondelka na utorok.

Okrem Cibulkovej sa v úvodnom kole Australian Open istotne predstavia spomedzi slovenských tenistov aj Martin Kližan, Jana Čepelová a Kristína Kučová. Ani jeden z nich však nebude v pozícii favorita. Najmä na Kližana čaká súper z kategórie najnáročnejších – svetová štvorka, trojnásobný grandslamový šampión, víťaz Australian Open spred troch rokov Stan Wawrinka.

Štvoricu slovenských zástupcov v hlavnej súťaži v noci z piatka na sobotu doplnili ďalší dvaja. Lukáš Lacko i Rebecca Šramková zvládli finálové kolá kvalifikácie.

Súperi Slovákov v 1. kole:

Muži: Kližan (SR) – Wawrinka (Švaj.-4) – bilancia 0:1, Lacko (SR) – Ramos-Viňolas (Šp.-26) – bilancia 1:0. Ženy: Čepelová (SR) – Suárezová-Navarrová (Šp.-10) – bilancia 0:0, K. Kučová (SR) – McHalová (USA) – bilancia 1:1, Cibulková (SR-6) – Allertová (ČR) – bilancia 0:0, Šramková (SR) – Tuan Jing-jing (Čína) – bilancia 0:0.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Australian Open