Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka vlkov. Hladný Djokovič poľuje na sýteho Murrayho

Rovnaký turnaj. Tie isté podmienky. No úplne odlišná pozícia.

15.01.2017 07:22
Djokovič, Murray Foto:
Sústredený Novak Djokovič, v pozadí silueta Andyho Murrayho.
debata

Keď prichádzal v predošlých rokoch Andy Murray do Melbourne na prvý grandslam sezóny, mal rovnaké myšlienky ako Roger Federer, Rafael Nadal či Stan Wawrinka.

Aj on túžil po tom, že z trónu zosadí Novaka Djokoviča. Aj on patril do skupiny prenasledovateľov hladných po úspechu, po zmene.

Večná prekážka: Djokovič
Tentoraz bude britský tenista v úlohe Srba. Už nebude loviť, bude lovený. Do Austrálie totiž pricestoval v pozícii svetovej jednotky a podľa nasadenia aj najväčšieho favorita na zisk titulu. K nemu mal už mnohokrát blízko, no zatiaľ mu uniká.

„Zopárkrát som smútil po veľkej bitke, inokedy to zas mal so mnou súper veľmi jednoduché. Teraz to chcem zmeniť,“ hovorí odhodlane Murray pred štartom Australian Open (v noci z nedele na pondelok).

Djokovič je v Melbourne Parku jeho nešťastným osudom. Na tomto mieste bol vo finále už päťkrát, z toho štyri razy podľahol svojmu veľkému rivalovi, rovesníkovi (Brit je len o týždeň starší) i kamarátovi z detských čias. Tak ako vlani. To bol prípad, keď Murray nekládol Djokovičovi veľký odpor. K triumfu mu gratuloval po troch setoch.

Postup do finále očakávajú fanúšikovia od Murrayho aj teraz. Otázne však je, ako sa vyrovná s novými okolnosťami. Na grandslamovom turnaji ešte nikdy nebol prvým nasadeným hráčom, nikdy nemal vo vizitke vznešenú poznámku: tenisový kráľ.

„To, pod akým tlakom je Andy, vie najlepšie posúdiť Novak. Veľmi dobre si uvedomuje fakt, že vlk, ktorý beží k hore, je oveľa hladnejší ako vlk, ktorý sedí na jej vrchole. Ten je sýty,“ píše na oficiálnej stránke turnaja tenisový expert Michael Beattie.

Neodškriepiteľným faktom je, že Djokovič má pred očami v novej sezóne jedinú úlohu: vybojovať si pred meno znovu číslo 1. Samozrejme čo najskôr.

„Keď chcete uspieť v mimoriadne tvrdej konkurencii a dostať sa až na vrchol, musíte pracovať extrémne tvrdo. Keď už ste svoj cieľ dosiahli a ste najlepší na svete, mení sa pre vás situácia. Drieť musíte ešte dvojnásobne tvrdšie, aby ste vybojované pozície uhájili,“ myslí si Djokovič.

Ťarcha čestného titulu

S vysokými ambíciami to myslí absolútne vážne. Zverenec Slováka Mariána Vajdu to potvrdil na turnaji v Dauhá. Vo finále si zmeral sily s Murraym a po trojsetovej bitke sa tešil z víťazstva. Do nového roka tak vstúpil v podstatne lepšej nálade v porovnaní s koncom minulého. Vtedy prišiel Djokovič o post svetovej jednotky, spoluprácu ukončil s Borisom Beckerom. Nemecký tréner neskôr vyhlásil, že jeho zverenec netrávil na kurte toľko času, ako by mal a tenisu nedával všetko.

„Takto to nevnímam. Mnoho ľudí si myslí, že druhá polovica lanskej sezóny bola pre mňa neúspešná, že som sa počas nej trápil. Lenže takéto uvažovanie nemám v povahe, nepatrí k môjmu životnému štýlu. Bola to nová skúsenosť, ktorá ma v živote posunula znovu o kúsok ďalej. Stále sa držím základného pravidla: keď som na kurte, neexistuje nič iné, len to, že chcem vyhrať zápas,“ hovorí dvanásťnásobný grandslamový šampión.

Zdá sa, že z Djokoviča ide pred prvou veľkou výzvou sezóny pozitívna energia. Tá je pre Murrayho výstrahou. „Viem, že Novak je pre mňa najväčšou hrozbou. Áno, v ostatných štyroch, piatich mesiacoch minulej sezóny sa mi darilo, prebojoval som sa na líderskú pozíciu rebríčka. Lenže uhájiť ju bude vskutku náročné,“ uvedomuje si Murray.

Do Melbourne prišiel ešte s jednou zmenou. Pred menom nemá len jednotku, ale aj pomerne čerstvý titul – sir. Tenisovému kráľovi ho udelila koncom roka britská kráľovná. O to je Murrayho zodpovednosť – aj podľa jeho slov – väčšia. Tak ako aj hlad svorky tenisových vlkov. Na čele s Djokovičom.

Bitka o prvý veľký titul novej tenisovej sezóny (a post svetovej jednotky) sa môže začať…

Zo žrebu 1. kola

Muži: Murray (V. Brit.-1) – Marčenko (Ukr.), Verdasco (Šp.) – Djokovič (Srb.-2), Brown (Nem.) – Raonic (Kan.-3), Kuznecov (Rus.) – Nišikori (Jap.-5), Monfils (Fr.-6) – Veselý (ČR), Janowicz (Poľ.) – Čilič (Chor.-7), kvalifikant – Federer (Švaj.-17).
Ženy: Kerberová (Nem.-1) – Curenková (Ukr.), Bencicová (Švaj.) – S. Williamsová (USA-2), Pironkovová (Bul.) – A. Radwanská (Poľ.-3), Halepová (Rum.-4) – Rogersová (USA).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Australian Open