Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nole a Serena majú ťažký žreb, Murray a Federer na štvrťfinále

Skúsený ľavoruký španielsky univerzál Fernando Verdasco bude prvou prekážkou srbského tenistu Novaka Djokoviča na ceste za rekordnou siedmou trofejou na melbournských grandslamových Australian Open, treťou v rade.

13.01.2017 10:58
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Zverenec Mariána Vajdu minulý týždeň v semifinále prípravného podujatia v katarskej Dauhe odvrátil päť mečbalov tohto vyzývateľa, z nich štyri za sebou. Vo finále potom prekonal britského rovesníka Andyho Murrayho.

„Všetci okrem mňa sú tu v pozícii, že sa nesnažia obhájiť titul, ale ho získať. Moje vnútorné nastavenie tiež smeruje dopredu,“ povedal Djokovič ako hosť piatkového žrebu. Dvadsaťdeväťročný Belehradčan „Nole“ má proti 33-ročnému Verdascovi (40., bol však aj na 7. priečke) skóre 9:4 bez zarátania jedného úspechu na Hopmanovom pohári. Španiel je semifinalistom AO 2009 a vlani v 1. kole v päťsetovej dráme prekonal renomovaného krajana Rafaela Nadala. Srba nezdolal už takmer sedem rokov.

Spomenutý líder singlového renkingu ATP Murray začne proti Ukrajincovi Iľjovi Marčenkovi (93.), ktorého trénersky vedie Slovák Tibor Tóth. Murray pred šiestimi rokmi v 2. kole práve na AO dominoval 6.1, 6:3, 6:3. Už na štvrťfinálovú fázu prichádza do úvahy duel zverenca Ivana Lendla a Jamieho Delgada s rekonvalescentom Rogerom Federerom (17.). Tridsaťpäťročný Švajčiar je 4-násobným šampiónom na južnej pologuli (2004, 2006, 2007, 2010), Brit neuspel pri žiadnom zo svojich piatich finálových pokusov v metropole Viktórie. Pred siedmimi rokmi spustil túto jeho kliatbu práve Federer. Grandslamový rekordér začne proti niektorému kvalifikantovi a v 2. kole by určite mal identickú úlohu. Ešte pred Murraym mu v príslušnej sekcii hrozia Čech Tomáš Berdych a Japonec Kei Nišikori. Bývalý prvý muž systému Federer čaká na 18. grandslamový titul od Wimbledonu 2012.

Na semifinále sa podľa nasadenia a výsledku žrebu črtajú stretnutia Murrayho so švajčiarskym dobyvateľom edície 2014 Stanom Wawrinkom (v 1. kole bude hrať s Martinom Kližanom) a Djokoviča s Kanaďanom Milosom Raonicom.

Papierovo ešte náročnejšiu súperku na 1. kolo ako Djokovič u mužov má Serena Williamsová, dvojka medzi ženami. Tridsaťpäťročná Američanka, ktorá sa takisto ako Srb bude usilovať o svoj siedmy melbournský celkový triumf, totiž začne proti Belinde Bencicovej. So švajčiarskou tínedžerkou slovenského pôvodu má bilanciu 1:1 a neuspela predvlani v Toronte v jedinej konfrontácii na tvrdom povrchu. O šestnásť rokov mladšia rivalka síce aktuálne figuruje len na 48. pozícii vo svetovom rebríčku WTA, už však bola aj na 7. mieste. Serena dosiaľ iba raz vo svojej ohromujúcej kariére neprešla úvodným kolom na veľkej štvorke: na parížskom Roland Garros 2012 ju okamžite zastavila domáca Virginie Razzanová.

Serena má nádej na 23. triumf na Majors, čím by osamela na historickej druhej priečke pred Nemkou Steffi Grafovou. Vedie Austrálčanka Margaret Courtová (24). Američanka dosiaľ naposledy na vrcholnej scéne uspela minulý rok na Wimbledone. V januári na prípravnom podujatí v novozélandskom Aucklande podľahla v osemfinálovom derby Madison Brenglovej, urobila pri tom 88 nevynútených chýb.

Nemeckú obhajkyňu primátu Angelique Kerberovú nasadenú ako prvú preverí Lesia Curenková, 61. v počítačovom poradí. Ukrajinka bude prahnúť po revanši za prehru 6:1, 4:6, 3:6 zo Sydney 2015. Dvadsaťo­semročná ľavoruká Kerberová nemala práve najpresvedčivejší vstup do novej sezóny po tej životnej, v ktorej sa presadila aj na newyorských US Open. Pri rieke Yarra totiž nastúpi s chabou tohtoročnou zápasovou bilanciou 1:2. Už na štvrťfinále jej teoreticky hrozí Španielka Garbine Muguruzová-Blancová, vlani dobyvateľka RG.

„Minulý rok som tu v 1. kole proti Japonke Misaki Doiovej bola jediný bod od vyradenia. Ten fiftín všetko zmenil. Prežila som vtedy úžasné dva týždne, ktoré sa skončili tým, že som vo finále zdolala najlepšiu hráčku sveta Serenu. Je pre mňa mimoriadne, že som nazad dokonca ako jednotka,“ skonštatovala Kerberová.

Ak by sa do semifinále dvojhry žien dostalo najvyššie nasadené kvarteto, potom by Kerberová čelila Rumunke Simone Halepovej a Serena Poľke Agnieszke Radwanskej. Američanka by sa v prípade vývoja turnaja presne podľa hierarchie stretla vo štvrťfinále s Dominikou Cibulkovou, úradujúcou koncosezónnou majsterkou sveta WTA z októbrového Singapuru a melbournskou finalistkou spred troch rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #Australian Open 2017