Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ani Hamšík či Hossa nevykrikujú, reaguje Simon na Kližana

Na ostrú kritiku Martina Kližana v jeho príspevku na facebookovej profile určenú vedeniu slovenského tenisu zareagoval jeho bývalý tréner Ladislav Simon.

14.12.2016 15:10 , aktualizované: 16:30
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan ešte v časoch, keď sa jeho tenisová kariéra rozbiehala.
debata (6)

Nepáčili sa mu viaceré Kližanove vyjadrenia vrátane toho silno ironického, že bez neho „by Slováci hrali v šiestej neandertálsko-svetovej skupine Davisovho pohára.“ K tejto téme Ladislav Simon na facebooku konkrétne podotkol: „Spomínaš, že by bez teba Slováci hrali 6. neandertálsku skupinu? Musím ti povedať, že nehrali. Ani pri tvojej účasti sme sa nikdy nedostali do svetovej skupiny, a ani pri tvojej neúčasti v roku 2016 sme nevypadli z II. svetovej skupiny, teda I. skupiny euroafrickej zóny. Je to veľmi neúctivé k hráčom a k celému tímu. Ani iné športové hviezdy Hamšík, Hossa, ktorých spoluhráči sú slabší, nevykrikujú, kde by boli bez nich.“

Simon zároveň objektívne priznal, že Kližan je dlhodobo najlepší slovenský tenista a veľmi si váži a rešpektuje ním dosiahnuté úspechy: „Samozrejme, daviscupový tím je s tebou silnejší, ale iba vtedy, ak v ňom chceš byť a vytváraš ako líder ten správny teamwork,“ myslí si Simon.

Súčasný tréner Norberta Gombosa v rámci programu Národného tenisového centra (NTC) Simon vyjadril svoj názor aj na tvrdenie Kližana, prečo by mal povinne reprezentovať ako súčasť zmluvy s NTC, kde od svojich 20 rokov už nepôsobí a že Slovenskému tenisovému zväzu už dávno splatil to, čo do neho svojho času v NTC investovali.

„V 16 rokoch si v zastúpení rodičov veľmi rád podpísal zmluvu, že budeš mať zabezpečenú prípravu v NTC a hradených 18 (v skutočnosti ti ich uhradili asi 24) zahraničných turnajov na rok. Zahŕňalo to letenky, ubytovanie, trénera a jeho letenky, ubytovanie a diéty. Turnaje boli po celom svete – Austrália, Južná Amerika, USA. Tvojou povinnosťou bolo odvádzať, myslím si 15% z ‚prize money‘ a hrať v Davisovom pohári – zadarmo. Zmluva bola na 2 roky. Po dvoch rokoch si mohol z NTC odísť. Ty si však v NTC zostal a podpísal ďalší dvojročný kontrakt s tými istými podmienkami. Bolo to pre teba veľmi výhodné, lebo tvoje príjmy v tom čase boli nízke, keďže si hral prevažne na turnajoch kategórie futures a challengre. Keď si sa začal presadzovať vo väčšej miere na hlavnom okruhu ATP a bol si už mimo NTC, tak všetky zarobené peniaze boli len tvoje. Zostala ti už len povinnosť hrať v Davisovom pohári zadarmo. Myslím si, že to zo strany NTC či zväzu nebola až taká neférová ponuka, ako to ty prezentuješ,“ uviedol Simon prostredníctvom facebooku.

Dvadsaťsedemročný Martin Kližan, člen TK Slávia STU Bratislava, sa stal v ankete Slovenského tenisového zväzu na sklonku tejto sezóny Tenistom roka 2016. V tomto bilančnom hodnotení triumfoval po piaty raz aj preto, že na hlavnej profesionálnej úrovni získal tituly vo dvojhre v holandskom Rotterdame a nemeckom Hamburgu, zhodne so štatútom ATP World Tour 500. Vo štvorhre sa rovnakým spôsobom presadil v chorvátskom Umagu. A to aj napriek tomu, že mal sezónu výrazne poznačenú zraneniami. Kližan chýbal na nedávnom galavečere STZ spojenom s odovzdávaním cien najlepším.

Moška je zvyknutý na kritiku, Kližan ho mrzí kvôli iným

Na verejne prezentovanú kritiku Martina Kližana o zmluvnej povinnosti reprezentovať v Davisovom pohári či neefektívnom spôsobe práce v Národnom tenisovom centre Slovenský tenisový zväz (STZ) najprv priamo nezareagoval. Generálny sekretár Igor Moška však o deň neskôr poskytol oficiálnemu portálu STZ rozhovor, v ktorom sa dotkol aj niektorých Kližanových kritických poznámok týkajúcich sa zväzovej práce. Mrzí ho najmä Kližanov útok na osobnosti slovenského tenisu, akými sú Miloslav Mečíř a Tibor Macko.

„Nechcem komentovať Kližanove vyjadrenia, ale Martin Kližan veľmi poškodil spoluhráčov v tíme a celý daviscupový tím. Poškodil reputáciu STZ a dvoch výrazných osobností prezidenta Tibora Macka a olympijského víťaza Miloša Mečířa, ktorí požívajú veľký rešpekt a úctu u väčšiny tenisových klubov a tenisovej verejnosti. Obaja pritom pracujú dlhé roky ako dobrovoľní funkcionári bez nároku na odmenu. Čo sa týka mojej osoby – zastávam výkonnú funkciu viac ako 20 rokov a som na kritiku zvyknutý, lebo musím robiť aj rozhodnutia, ktoré sa nie všetkým páčia. Som však presvedčený, že sú v prospech slovenského tenisu,“ uviedol Igor Moška pre stz.sk.

Zľava: Generálny sekretár STZ Igor Moška a... Foto: SITA, Ľudovít Vaniher
Martin Kližan Zľava: Generálny sekretár STZ Igor Moška a slovenský tenista Martin Kližan.

Podľa jeho slov Národné tenisové centrum pracuje dobre, hoci priznáva, že v minulosti malo so svojimi hráčmi aj lepšie výsledky ako v roku 2016. Pravda je, že všetci aktuálni reprezentanti v Davis Cupe a Fed Cupe – Martin Kližan, Lukáš Lacko, Andrej Martin, Jozef Kovalík, Norbert Gombos, Igor Zelenay, Kristína Kučová, Jana Čepelová, Magdaléna Rybáriková a Karolína Schmiedlová, s výnimkou Dominiky Cibulkovej a Rebeccy Šramkovej – prešli alebo aktuálne prechádzajú dlhodobou prípravou v tíme NTC.

Z toho vyplýva, že NTC tím odvádza slovenskému tenisu dlhodobo výborné služby, keď sa podieľal na výchove 10 z aktuálnych 12 reprezentantov. Všetko sa dá, samozrejme, zlepšovať," pripomenul Moška. Krátko spomenul aj priority a ciele slovenského tenisu pre rok 2017.

„Chceli by sme v Davisovom pohári postúpiť do elitnej svetovej skupiny a vo Fed Cupe sa udržať medzi najlepšími 16 tímami sveta. Bol by som rád, keby sme v najlepšej stovke singlového rebríčka ATP mali troch hráčov a v stovke rebríčka WTA štyri ženy. Kvalitu väčšiny juniorských tímov by sme chceli posunúť do 8. miesta na ME. V podpore klubov a talentovaných hráčov chceme pokračovať v postupnom zvyšovaní finančných prostriedkov. V roku 2017 chceme zvýšiť o tisícku počet detí, ktoré začnú s tenisom, a pokračovať v úspešných projektoch Tenis do škôl a Detský Davis Cup a Fed Cup,“ uzavrel Moška pre stz.sk.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Martin Kližan #Igor Moška #STZ #Ladislav Simon