Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bitka dlháňov. Chorvátov motivuje bratislavský triumf

Rovnakej výzve čelili jediný raz. Pred jedenástimi rokmi. Vo vypredanom bratislavskom Národnom tenisovom centre. Zoči-voči motivovaným Slovákom.

25.11.2016 08:00
Chorvátsko, tenis Foto:
Chorvátski tenisti pred finalovým zápasom proti Argentíne. Sprava: Marin Čilic, Ivo Karlovic, Ivan Dodig a Franko Škugor.
debata

Chorvátski tenisti sú druhýkrát blízko zisku prestížneho Davisovho pohára. Oddnes do nedele sa oň pobijú s Argentínčanmi. Finále hostí do posledného miesta zaplnená záhrebská aréna.

„Pamätám si na tie okamihy, keď uspeli Ivan Ljubičič a Mario Ančič. Bolo by úžasné, keby sme na ich triumf nadviazali a dotiahli do úspešného konca našu jazdu Davisovým pohárom,“ hovorí Marin Čilič.

V čase, keď jeho krajania zdvíhali v Bratislave (po triumfe 3:2) nad hlavy vytúženú trofej, mal sedemnásť rokov. Kariéru len rozbiehal. Dnes je takmer dvojmetrový Čilič šiestym hráčom svetového rebríčka a najmä na jeho schopnosti sa budú spoliehať tisíce chorvátskych fanúšikov.

Zarmútiť sa ich pokúsi Juan Martín Del Potro. Predovšetkým on drží v rukách argentínske šance. V prípade úspechu by dal víťaz US Open z roku 2009 parádnu bodku za skvelým príbehom. Po takmer rok trvajúcich zdravotných problémoch sa vrátil na kurty len vo februári. Za ten čas sa stihol vyhrabať z tenisovej temnoty až na výslenie: z druhej tisícky renkingu do elitnej štyridsiatky. V olympijskom Riu de Janeiro mu na krk zavesili striebro.

Jeho súboj s Čiličom by mal byť ozdobou finále. „Marin je skvelý hráč. Poznáme sa od dvanástich rokov, sme priatelia. Obaja teraz stojíme pred veľkou šancou. Verím, že ho príliš nezarmútim, keď si trofej odvezieme domov,“ tvrdí Del Potro.

Mimochodom, s Čiličom majú veľa spoločného. Obaja sa narodili v septembri 1988, na profiokruhu zarobili približne rovnaké prémie (16 miliónov dolárov), vyhrali US Open, na svet sa dívajú z rovnakej výšky (198 centimetrov).

Davisov pohár však stisne cez víkend len jeden zo slávnych dlháňov. Čilič má Del Potrovi čo vracať. Obe reprezentácie sa stretli aj pred štyrmi rokmi a po vzájomnom zápase i z postupu do semifinále sa tešil Argentínčan. Napokon, bilancia hovorí v prospech Juhoameričanov jednoznačne – 3:0.

Kto bude jasať po záhrebskej bitke?

Program finále
Piatok od 14.00: Čilič – Delbonis, Karlovič – Del Potro, sobota od 15.00: Dodig, Škugor – Mayer, Pella, nedeľa od 14.00: Čilič – Del Potro, Karlovič – Delbonis.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár