Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kráľa netrápia démoni. Andy Murray zvládne i herkulovskú bitku

Zdolal šiesteho, piateho, štvrtého, tretieho i druhého hráča sveta. Na kolená nepadol ani po extrémne vyčerpávajúcich maratónoch. Silu, o ktorú sa môže oprieť len najlepší z najlepších, vydoloval z hlavy i tela.

21.11.2016 16:42
Andy Murray Foto:
Andy Murray.
debata

Ten, kto si myslel, že Andy Murray sa na tróne pre tenisového kráľa dlho neohreje, sa mýlil. Brit zvládol aj poslednú previerku roka. S príznačným pracovným názvom: kto z koho. Kučeravý rodák z Glasgowa si vo finále londýnskeho turnaja majstrov poradil s Novakom Djokovičom, vďaka čomu uhájil pred Srbom post svetovej jednotky.

„Získať túto pozíciu si vyžiadalo obrovské úsilie. Najmä v druhej polovici roka som zo seba vydal ohromné množstvo energie. Zopakovať tieto úspechy bude v ďalšej sezóne nesmierne náročné. Rozhodne sa však o to pokúsim,“ hovoril Murray po svojom premiérovom triumfe na prestížnom podujatí.

Pred finále nebol v pozícii favorita. V prospech Djokoviča malo hovoriť viac energie. Predsa len, zatiaľ čo zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera strávil o deň skôr na kurte len hodinku, Murray si siahol v semifinále s Milosom Raonicom na dno síl. V najdlhšom zápase v dejinách podujatia, ktorý trval viac ako tri a pol hodiny.

„Andy mal byť po herkulovskej bitke absolútne vyčerpaný. O Novakovi si zas mnohí mysleli, že bude svieži ako rybička. Stal sa však opak. Murray pôsobil podstatne živšie, čerstvejšie. Aj to je výsledok jeho brutálnej, takmer masochistickej prípravy, ktorú každoročne podstupuje v Miami pred štartom novej sezóny,“ uvádza jeden z dôvodov Britovho úspechu denník The Telegraph.

Iba skvelá kondícia by mu však na zisk kráľovskej koruny nestačila. Trojnásobný grandslamový šampión má predovšetkým poriadok v hlave. „Murrayho netrápia žiadni démoni. Navyše, má dostatok motivácie. Jeho hlad po trofejách je ohromný,“ tvrda britské noviny.

Napokon, Murray ich získal v tomto roku deväť. Jeho doterajším maximom bolo šesť titulov – ešte spred siedmich sezón. Okrem toho sa prebojoval do finále na grandslamových Australian Open či Roland Garros.

Djokovičova bilancia taktiež nie je zlá. Pre podstatnú väčšinu jeho súperov by znamenala najlepšiu sezónu v kariére. Na skvele hrajúceho Murrayho to však nestačí. Belehradčan si síce splnil sen o skompletizovaní kariérneho Grand Slamu (po triumfe na Roland Garros), no i tak získal o dva tituly menej. Za svojím sokom a kamarátom zaostal i v zárobkoch. Prémie mu vyniesli 12,6 milióna amerických dolárov (Murraymu 13,3).

Pod ústup z pozícií sa podľa mnohých expertov podpísala psychická nepohoda. Djokovič prišiel o svoju chladnokrvnosť. V poslednom čase sprevádzali jeho zápasy výbuchy hnevu. Napokon, na turnaji v Šanghaji netajil frustráciu a trhal zo seba tričko, popritom sa hádal s empajrovým rozhodcom a rozmlátil raketu. V Londýne zas počas zápasu s Dominicom Thiemom odpaľoval do hľadiska loptičky.

V porovnaní s Murrayom, ktorý pôsobí v druhej polovici sezóny podstatne pokojnejšie, predvádzal z času na čas správanie nehodné šampióna. „Andy je lídrom rebríčka absolútne zaslúžene. V tomto roku bol najlepší. Tiež nemám za sebou zlú sezónu, mal som počas nej niekoľko vrcholov. Murray však vynikal nad všetkými. Poprosím vás, nechajte ho, nech si úspech dostatočne užije,“ hovoril Djokovič novinárom.

Akoby naznačoval, že už čoskoro si bude chcieť vziať stratené pozície späť. Isté je, že dvanásťnásobný grandslamový šampión pre to urobí všetko. Až do budúceho roka však platí: tenisový kráľ sa volá Andy Murray…

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray