Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Očakávané finále. Murray s Djokovičom o titul aj post jednotky

Britský tenista Andy Murray a Srb Novak Djokovič sa v súlade s nasadením a všeobecnými očakávaniami stretnú v nedeľu od 19.00 h SEČ vo finále dvojhry na koncosezónnom výberovom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne (13. - 20. novembra, celková dotácia 7,5 milióna USD aj so štvorhrou, tvrdý povrch v hale).

19.11.2016 19:08 , aktualizované: 20.11.2016 08:44
Andy Murray Foto: ,
Radosť Andyho Murrayho.
debata

Prvý raz v histórii to na Masters bude priamy súboj o titul a zároveň aj post jednotky renkingu ku koncu kalendárneho roka (body za toto podujatie sa však udeľujú až od sezóny 1990). Šampión si odnesie 1500 bodov a 2,391 milióna USD, zdolaného uteší 1000 bodov a 1,261 milióna USD. Vo finále štvorhry o 16.30 h SEČ v O2 Arene nastúpia Fín Henri Kontinen po boku Austrálčana Johna Peersa proti juhoafricko-americkému páru Raven Klaasen, Rajeev Ram.

Od 7. novembra premiérovo v kariére úradujúci líder svetového rebríčka A. Murray v strhujúcom sobotňajšom semifinále za enormných 3:38 h vyradil Milosa Raonica 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9) aj cez jeden Kanaďanov mečbal na príjme v tajbrejku rozhodujúceho setu. Dodatočne sa ukázalo, že v prípade nezdaru by Brit v pondelok prišiel o najvyšší stupienok v hierarchii, keďže druhý muž hodnotenia Djokovič prekonal vo večernom semifinále Japonca Kei Nišikoriho za 67 minút hladko 6:1, 6:1, čo by mu pri predmetnej kombinácii výsledkov stačilo na návrat na trón po dvoch týždňoch.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo škótskeho Dunblane A. Murray zaostáva v bilancii proti rovesníkovi z Belehradu Djokovičovi 10:24. Seniorská rivalita trvá od roku 2006. Srb uspel v piatich z ostatných šiestich duelov. Najčerstvejšie to bolo v júnovom finále parížskeho antukového Roland Garros (3:6, 6:1, 6:2, 6:4), čím zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu zavŕšil tzv. kariérny Grand Slam.

Murray upravil v štatistike proti Raonicovi na 9:3, zdolal ho ôsmykrát za sebou vrátane víťazstva v júlovom finále Wimbledonu tiež v britskej metropole (a júnového súboja o primát v londýnskom Queen's Clube). Kuriozitou je, že nenastúpenie Kanaďana na semifinále v Paríži-Bercy mu 5. novembra zabezpečilo prienik na čelo hodnotenia, teraz mohol rovnaký rival spôsobiť jeho zosadenie, ale nestalo sa. Djokovič zvýšil vo vzájomke s Nišikorim na 11:2, pričom ho prevýšil jubilejný desiaty raz v rade. Na „Masters“ prekonal Ázijčana tretí rok bez prerušenia (semifinále 2014 – 6:1, 3:6, 6:0, skupina 2015 – 6:1, 6:1).

„Začal som veľmi dobre, rýchlo som si utvoril náskok 4:0, darilo sa mi plniť všetky taktické predsavzatia. Také čosi pomôže, keď čelíte top hráčovi. Kei bol zjavne unavený, nepredviedol dnes svoj vrcholný výkon. Moja úroveň sa posúva tým správnym smerom. Som veľmi rád, že som na kurte zažil tento pocit. Teraz prichádza záverečný zápas roka… Ten, ktorý všetci privolávali. Dúfam, že z toho bude skvelé finále. Nikdy v minulosti sa nestalo, že dvaja tenisti vo finále tohto turnaja zároveň bojujú o post koncoročnej jednotky. Vnímam ako privilégium, že budem súčasťou historického okamihu. Bude to jeden z našich najvýznamnejších vzájomných duelov,“ vyhlásil Djokovič v interview ešte na kurte.

Zverencovi Ivana Lendla a Jamieho Delgada Murraymu nestačili v rozhodujúcom sete brejky na 5:4 i 6:5, Raonic zakaždým vykúzlil rebrejk. V tajbrejku sa Brit odpútal na 5:3, ale 25-ročný čiernohorský rodák reprezentujúci Kanadu zrovnal krok na 5:5. Murray nevyužil ani tri mečbaly za stavu 6:5, 7:6 a 8:7. Potom mal súpera na lopate Raonic, ale jediný mečbalový pokus pri 9:8 a podaní protivníka nezužitkoval. Murray následne predsa len dokráčal k triumfu.

„Zahral som niekoľko skvelých výmen a dočkal som sa brejku v závere. Nestačilo to. Atmosféra bola úžasná. Čím dlhšie zápas trval, tým boli diváci hlučnejší. Presne o tom to je: hrať takéto vypäté stretnutia pred takýmto publikom. Bol to jeden z najťažších súbojov, ktoré som odohral v celej kariére v hale. Som unavený. Vôbec som nepredpokladal, že môžeme hrať tak dlho, najmä pri kvalite Milosovho podania. V ostatnom čase som síce hral veľmi veľa, ale vo finále ešte raz vydám zo seba maximum,“ citovala BBC Murrayho, ktorý v stredu v A-skupine lámal Nišikoriho odpor 3:21 h (6:7 /9/, 6:4, 6:4). Bolo to nové maximum šampionátu v zápasoch na dva získané sety od roku 1991, nepretrvalo dlho.

Trojnásobný grandslamový šampión, dvojnásobný zlatý olympijský medailista a spoludržiteľ Davisovho pohára Murray natiahol sériu zápasov úspechov na 23, čo je jeho nový osobný rekord, predchádzajúci platil iba od tohto leta. Aktuálna šnúra mu vyniesla tituly v Pekingu, Šanghaji, Viedni aj Paríži-Bercy. Na „Masters“ sa mu v minulosti príliš nedarilo. Štartoval sedemkrát, tri razy sa prebojoval do semifinále, vo finále je po prvý raz. Murray má vo svojej zatiaľ najúspešnejšej sezóne celkovú štatistiku 77:9, okrem uvedených šiestich trofejí sa radoval aj v Ríme a na OH v Riu de Janeiro.

Djokovič môže dosiahnuť svoj piaty šampionátový úspech v rade a šiesty celkovo (aj edícia 2008 v Šanghaji), čím by sa dotiahol na historického lídra Rogera Federera zo Švajčiarska. Práve s Federerom vlani v skupine utrpel svoju jedinú prehru na „Masters“ od sezóny 2012 vrátane (skóre v tomto období má 22:1).

Novak Djokovič. Foto: Reuters, Toby Melville
Novak Djokovič Novak Djokovič.

Dosiaľ posledná zmena na pozícii lídra renkingu sa na šampionáte udiala v roku 2001 ešte v Sydney, keď sa domáci Lleyton Hewitt prepracoval pred Brazílčana Gustava Kuertena.

Dvanásťnásobný šampión z Majors Djokovič sa môže stať koncoročnou jednotkou piaty raz (tretíkrát v rade), čím by sa dotiahol na druhé miesto k Federerovi a Američanovi Jimmymu Connorsovi. Iný Američan Pete Sampras silvestroval na špici šesťkrát.

Murrayho kouč Lendl triumfoval na „Masters“ v sezónach 1981, 1982, 1985, 1986 a 1987. Djokovičov tréner Becker sa presadil v rokoch 1988, 1992 a 1995, pričom v prvom prípade vo finále v New Yorku zvíťazil práve nad Lendlom (tesne 5:7, 7:6 /5/, 3:6, 6:2, 7:6 /5/) po nezdaroch v dueloch o titul s týmto súperom v sezónach 1985 a 1986. Becker vo finále ročníka 1995 vo Frankfurte zdolal Nišikoriho kormidelníka Changa (7:6 /3/, 6:0, 7:6 (5/).

Dvojhra – semifinále:
Andy Murray (V. Brit.-1) – Milos Raonic (Kan.-4) 5:7, 7:6 (5), 7:6 (9) za 218 minút
Novak Djokovič (Srb.-2) – Kei Nišikori (Jap.-5) 6:1, 6:1 za 67 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Andy Murray #Milos Raonic #Turnaj majstrov