Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vajda o Djokovičovi: Dobré veci si vyžiadali svoju daň

Slovenský tréner Marián Vajda v nadčasovom kontexte vníma pomerne nevýraznú druhú polovicu sezóny u svojho srbského zverenca Novaka Djokoviča ako logické vyústenie úspechov a tlaku.

18.11.2016 12:34
Marián Vajda Foto: ,
Marián Vajda.
debata

„Postup do finále US Open napriek zraneniu sa v mojich očiach rovná zázraku. Musí si to v pamäti uchovať ako pozitívum a nepustiť to zo zreteľa. Celkovo bol tento rok veľmi, veľmi ťažký, čo sme aj čakali. Dobré veci, ktoré sa udiali na jeho začiatku, si vyžiadali daň – bolo treba zaplatiť za ne,“ povedal Vajda pre Le Parisien.

„Kompletný dôraz ležal na triumfe na Roland Garros. Keď Novak dosiahol tento cieľ, všetko z neho opadlo – absolútna koncentrácia odvtedy chýbala. Ak chcete zostať úplne hore, musíte každučký deň pracovať čo najsústredenejšie, ale on nebol v stave. Preto si Andy Murray zaslúžil prienik na špicu,“ uznal Vajda.

Djokovičov kouč odmietol pristúpiť na slovo kríza: „Beriem do úvahy všetky faktory v Novakovej situácii. Ľudia hovoria o kríze, ale nedá sa vyhrať všetky zápasy. Človek si nedokáže úplne sústavne počínať profesionálne, hoci by aj chcel. Hlavným dôvodom nie je nedostatok lásky k tenisu. Podľa mňa je ním práve koncentrácia. Po tom Paríži sa vytratila ostrosť a vtedy sa to hráčovi môže rýchlo vymknúť z rúk. Nepovažujem za zmysluplné hľadať za tým nejaké mimoriadne pozadie. Neradno z toho robiť drámu, také čosi sa stáva.“

Vajda na margo mediálne pretriasaného možného negatívneho vplyvu mentálneho pomocníka Pepeho Imaza skonštatoval: „Je v zázemí na zredukovanie stresu. Novak to potreboval, lebo to napätie bolo priveľké. Meditačné cvičenia mu prospeli a niet dôvodu hovoriť o manipulácii. Novak sa má dobre! Bolo to prezentované prehnane, spolupracovali už v minulosti.“

Belehradčan oslávi budúci rok tridsiatku, opotrebovanosť organizmu treba zohľadniť. „Dlhé roky bol jednotkou a akceptuje, že momentálne už nie je. Skôr ho motivujú grandslamové turnaje, každý šampión túži po úspechoch na nich. Najviac zo všetkého potrebuje rovnováhu, extrémy nie sú dobré. Ešte bedlivejšie sa bude starať o svoje zdravie. Čoskoro bude mať tridsať, už ho nemôžeme tri hodiny šťaviť na kurte. Kolená, lakte, ramená – všetko to cíti viac ako kedysi, musíme sa tomu v príprave prispôsobiť,“ upozornil Marián Vajda.

Djokovič momentálne hrá na londýnskom šampionáte ATP World Tour Finals. Základnou skupinou prešiel s bilanciou 3:0, súpera na sobotňajšie semifinále spozná v piatok. Má šancu vrátiť sa na prvú priečku svetového rebríčka k 21. novembru.

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Marián Vajda