Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenistami roka sa stali Kližan a Cibulková

Tenistami roka 2016 v SR sa v tradičnej ankete Slovenského tenisového zväzu (STZ) stali Martin Kližan a Dominika Cibulková.

16.11.2016 21:00 , aktualizované: 22:10
tenista roka, dominika cibulková, Foto: ,
Dojatá Dominika Cibulková na vyhlásení ankety Tenista roka 2016.
debata (5)

Kližan predtým triumfoval v rokoch 2011, 2012, 2014 a 2015. Cibulková získala svoje siedme prvenstvo (aj 2008, 2009, 2011, 2012, 2013 a 2014), čím sa dotiahla na čelo historického poradia ku Karolovi Kučerovi, Dominikovi Hrbatému a Daniele Hantuchovej.

„Mám za sebou najkrajší rok kariéry, ktorý by nebol možný bez môjho tímu a všetkých ľudí, ktorí sa okolo mňa pohybujú. Ďakujem svojim rodičom za všetko, čo pre mňa urobili a z toho tenisového patrí vďaka najmä trénerovi Matejovi Liptákovi. Tenis nie je vždy iba o radosti, ale aj o obrovskej drine a tento rok bol neskutočne náročný. Ďakujem ešte raz všetkým za toto ocenenie,“ povedala Dominika Cibulková vo svojej slávnostnej reči, na konci ktorej sa na pódiu rozplakala.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov 23. ročníka tejto bilančnej aktivity STZ sa konalo v stredu na galavečere v priestoroch Národného tenisového centra (NTC) v Bratislave.

V kategórii tímov si vyslúžili najviac priazne respondentov fedcupové reprezentantky SR. „Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili o naše úspechy. Realizačnému tímu a najmä hráčkam, pre ktoré niekedy nie je ľahké zladiť svoj turnajový program s Pohárom federácie. Aj preto si vážim, že môžem byť kapitánom slovenského tímu. Nikdy by som fedcupový tím nevymenil za mužský daviscupový. Predsa len ‚babám‘ viac rozumiem. Verím, že v budúcej sezóne sa nám konečne podarí postúpiť do elitnej svetovej skupiny,“ povedal kapitán víťazného družstva Matej Lipták.

Najlepšími juniormi sú Lukáš Klein a Tereza Mihalíková, Talentom roka 2016 je Romana Čisovská.

Do ankety prispelo 47 hlasujúcich funkcionárov, členov Siene slávy slovenského tenisu, trénerov, novinárov a ďalších osôb. Za prvé miesto boli pri vyhodnocovaní 4 body, za druhé 2 a za tretie 1.

Dvadsaťsedemročný Petržalčan Kližan, člen TK Slávia STU Bratislava, v hodnotenom období získal na hlavnej profesionálnej úrovni tituly vo dvojhre v holandskom Rotterdame a nemeckom Hamburgu, zhodne so štatútom ATP World Tour 500. Vo štvorhre sa presadil v chorvátskom Umagu. Zverenec Martina Hromeca momentálne figuruje na 35. priečke v singlovom renkingu.

Kližan nazbieral 127 bodov. Druhý skončil Andrej Martin (116) a tretí Jozef Kovalík (46). Hlasy ešte dostali Lukáš Lacko (12), Igor Zelenay (10) a Norbert Gombos (4).

Zverenkyňa Matej Liptáka Cibulková triumfovala na podujatiach WTA v Katoviciach, Eastbourne a Linzi (okrem toho si zahrala vo finále v Acapulcu, Madride a Wu-chane) a najmä na koncosezónnom výberovom šampionáte v Singapure pre osem najlepších hráčok v bodovaní Road. Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka sa vyšvihla do Top 5 počítačového poradia. Stala sa laureátkou ocenenia Návrat roka pod hlavičkou Tenisovej asociácie žien, ale aj Hráčkou októbra na hlavnej profesionálnej úrovni.

Cibulková získala od prispievateľov 186 bodov. Nasledujú Kristína Kučová (74), Jana Čepelová (47), Rebecca Šramková (12) a Karolína Schmiedlová (2). Cibulková triumfovala aj vo fanúšikovskej ankete o najpopulárnej­šieho hráča, a to tiež siedmykrát. „Táto kategória je pre mňa špeciálna, lebo je o fanúšikoch a o tom, že ma majú radi. Bez priaznivcov by tenis nebol tenisom, preto si vážim, že im môžem prinášať radosť svojou hrou,“ povedala Dominika Cibulková.

V kategórii družstiev za fedcupovým družstvom (137 b.) skončili tím dievčat do 14 rokov (109), daviscupový kolektív (43) a chlapci do 14 rokov (22).

Ceny za príspevok k rozvoju tenisu od STZ v piatok v NTC v Bratislave dostali Eva Kachlíková, Igor Frič, Daniel Čálik a Karol Köberling. Do Siene slávy slovenského tenisu slávnostne uviedli Ľubomíra Kurhajca. „Som veľmi poctený tým, že ma vybrali. Veľmi si to vážim, ťažko k tomu dodať niečo viac,“ povedal ešte vlani v novembri pre agentúru SITA Ľubomír Kurhajec, ktorý 11. mája 2016 oslávil 60. narodeniny. Terajší šéftréner chlapcov v programe Národného tenisového centra (od sklonku sezóny 2012) v minulosti formoval napríklad Stankoviča, Kučeru, Hrbatého, Krajčovičovú, Zrubákovú, Frimmelovú či Nagyovú, ale aj svoju dcéru Ľubomíru či čerstvejšie Rybárikovú, pobudol v Indonézii a Chorvátsku, v rokoch 1995 a 1996 bol fedcupovým kapitánom SR.

Ľubomír Kurhajec je v poradí 23. osobnosťou v Sieni slávy slovenského tenisu. Prvých 12 členov zaradili 18. apríla 2007 pred fedcupovým duelom Slovensko – Česko. Vtedy sa nimi stali in memoriam Juraj Bartoš, Ladislav Hecht, Jozef Jedľovský, Ľudovít Kozár a Ferdinand Vrba a ďalej Karina Cíleková-Habšudová, Ján Krajčík, Ivan Lichner, Miloslav Mečíř, Boris Okánik, Karol Šafárik a Radka Zrubáková. Potom sa 17. septembra 2008 pred daviscupovým súbojom Slovensko – Srbsko stali ďalšími členmi Eugen Klimo, Ján Ležovič a Marián Vajda, následne 4. februára 2010 pri príležitosti fedcupového duelu Slovensko – Čína uviedli Máriu Ančincovú in memoriam a Jana Kukala.

Na sklonku roka 2013 schválili zaradenie Kataríny Studeníkovej, Karola Kučeru a Branislava Stankoviča z modernej éry a Lýdie Melišovej a Mariána Fila zhodne in memoriam z osobností dávnejšieho obdobia. V tomto prípade sa slávnostné uvedenie s výnimkou Stankoviča (5. apríla 2014 v rámci daviscupového zápasu SR – Rakúsko) udialo v decembri 2013 pri pripomienke dvadsaťročnice samostatného slovenského tenisu. Rada STZ už minulý rok odobrila návrh exekutívy zaradiť do Siene slávy slovenského tenisu okrem Kurhajca aj Dominika Hrbatého a Henrietu Nagyovú.

Laureáti ankety Tenista roka 2016 v SR:

MUŽI:
1. Martin Kližan 127 bodov
2. Andrej Martin 116
3. Jozef Kovalík 46

ŽENY:
1. Dominika Cibulková 186
2. Kristína Kučová 74
3. Jana Čepelová 47

JUNIORI:
1. Lukáš Klein 180
2. David Juras 62
3. Martin Fekiač 36

JUNIORKY:
1. Tereza Mihalíková 140
2. Viktória Kužmová 129
3. Viktória Morvayová 31

TALENTY:
1. Romana Čisovská 182
2. Jakub Kaťuch 64
3. Nina Stankovská 35

TÍMY:
1. ženy v Pohári federácie 137
2. dievčatá do 14 rokov 109
3. muži v Davisovom pohári 43

Anketa O najpopulárnej­šieho tenistu 2016 podľa čitateľov internetovej stránky STZ:
1. Dominika Cibulková

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Tenista roka #STZ