Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vymenené úlohy. Djokovič poľuje na Murrayho

Keď sa ich opýtate na vzťah, tvrdia svorne: Sme priatelia. Aj preto sa po každom vzájomnom súboji - akokoľvek vypätom, dramatickom a dôležitom - úprimne objímajú. Prajú si len to najlepšie.

13.11.2016 10:00
Murray Djokovič Foto:
Andy Murray (tvárou vpred) v objatí s Novakom Djokovičom.
debata

Andy Murray a Novak Djokovič. Tenisoví velikáni, rivali, športové celebrity. Poznajú sa dokonale. „Ak mi pamäť dobre slúži, po prvý raz sa stretli na kurte už keď mali trinásť rokov,“ hovorí Juddy Murrayová, matka jedného z nich.

Na profiokruhu si zmerali sily 34-krát. Fanúšikom previedli veľké bitky na všetkých grandslamoch, pod päticou olympijských kruhov, na prestížnych turnajoch kategórie Masters 1000. V takej situácii, aká čaká na Brita a Srba počas najbližšieho týždňa, však ešte neboli. V londýnskej O2 Aréne, kde už v nedeľu štartuje turnaj majstrov, sa popasujú o post koncoročnej svetovej jednotky.

Djokovič prichádza do Londýna v tradično-netradičnej pozícii. Tak, ako v predošlých troch rokoch, je aj teraz v úlohe obhajcu titulu. Vo vizitke však už nemá poznámku o aktuálnej svetovej jednotke. Tou je už týždeň Murray.

„Mám z Andyho veľkú radosť. Konečne dosiahol to, čo si zaslúžil. Zároveň však musí byť v strehu. Je to práve on, na koho budú ostatní poľovať. Na čele s Novakom, ktorému môže nová pozícia vyhovovať,“ tvrdí niekdajší švédsky tenista Jonas Björkman.

V hre je pritom nesmierne veľa. Kráľa sezóny určí až posledný turnaj. Za všetko hovorí bodový rozdiel. Oboch sokov oddeľuje v rebríčku len 405 bodov. Pritom už prehra vo finále má o 500 bodov menšiu hodnotu ako celkový triumf.

Môže tak prísť k veľkej dráme. „Verím, že forma mi ešte aspoň týždeň vydrží. Aj ked si uvedomujem, že na turnaji majstrov sa mi nikdy veľmi nedarilo,“ upozorňuje Murray.

Pravdou je, že jeho maximom na prestížnom podujatí je postup do semifinále. Zo siedmich pokusov prešiel úspešne skupinou len tri razy, v predošlých dvoch ročníkoch si vo vyraďovacej fáze nezahral.

Lenže teraz je škótsky bojovník v ohromnej forme. Z 82 zápasov vyhral počas tejto sezóny 73. Tešil sa z ôsmich turnajových titulov. „Tenis je špecifický šport. Nie je len o tom, či udriete správne do forhendu či bekhendu. Úspech v ňom často súvisí so zdravou mysľou, o ktorú sa môže Murray oprieť,“ tvrdí ďalší z účastníkov turnaja Marin Čilič.

Lenže podobné reči Djokoviča nezaujímajú. Aj napriek tomu, že prišiel o post svetovej jednotky, nebolo by prekvapením, keby v Londýne zvíťazil. „Vždy som bol pripravený prijímať výzvy. Na turnaji majstrov budem jednej z nich čeliť,“ odkazuje súperom.

K sebavedomým slovám ho oprávňuje aj štatistika. Z 34 zápasov zdolal Murraya 24-krát. Z ostatných šiestich vyhral päť. Navyše, na tvrdom povrchu v hale, ktorý je aj v Londýne, s ním dosiaľ nikdy neprehral.

Žreb turnaja majstrov
Skupina Johna McEnroa: Murray (V. Brit.-1), Wawrinka (Švaj.-3), Nišikori (Jap.-5), Čilič (Chor.-7).
Skupina Ivana Lendla: Djokovič (Srb.-2), Raonic (Kan.-4), Monfils (Fr.-6), Thiem (Rak.-8).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Novak Djokovič