Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Telo askéta a superprofesionála Djokoviča si vyžiadalo pauzu

Jednotka. Pred jeho menom sa osvedčila natoľko, že už len málokto si ju vedel odmyslieť. Aj počas ďalších týždňov, mesiacov či dokonca rokov mala patriť len jemu.

08.11.2016 10:00
Novak Djokovič Foto: ,
Forma Novaka Djokoviča po Roland Garros výrazne klesla a srbský tenista prišiel o post svetovej jednotky.
debata

Nikomu inému. No každý príbeh má koniec. Výnimkou nie je ani ten, ktorý píše Novak Djokovič. Keď sa srbský tenista prebudil do včerajšieho rána, možno i jemu sa kdesi v hlave objavila myšlienka s nápisom – Andy Murray.

Práve Brit zosadil svojho rivala z kráľovského trónu. Po takmer dva a pol roku.

Aj najsilnejší jedinec sa unaví

Prišlo tak k okamihu, ktorý by ešte pred niekoľkými mesiacmi zaradili mnohí fanúšikovia či experti len do roviny sci-fi. „Výkony, akými sa prezentoval Djokovič, nemôžete predvádzať donekonečna. Jeho hra je totiž mimoriadne náročná. Ide o celoplošný tenis, založený na extrémnej pohyblivosti, obratnosti. To Djokovič dotiahol takmer do dokonalosti,“ hovorí Jan Kukal, tenisový expert.

S jeho slovami súhlasí i Dominik Hrbatý, jeden z najlepších hráčov v histórii slovenského tenisu. „Ide o bežnú, naturálnu vec. Svetovou jednotkou predsa nemôžete byť po celý život. Je to natoľko fyzicky i mentálne vyčerpávajúce, že časom sa aj ten najsilnejší jedinec opotrebuje,“ tvrdí.

Zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera pritom vstúpil do sezóny skvele. V prvej polovici roka vyhral šesť turnajov – vrátane Australian Open a Roland Garros. Práve po parížskom dobrodružstve, ktorým zavŕšil cestu za kariérnym Grand Slamom, však prišiel u Djokoviča výrazný pokles formy. S Wimbledonom sa lúčil po treťom kole, pohorel na olympijských hrách v Riu de Janeiro, nezvládol finále US Open. Uspel na jedinom turnaji (v Toronte).

Symbol úspechu už zrazu nebol nezdolateľný. „Novak je klasický askét. Cieľu podriaďuje absolútne všetko – vrátane stravy. Takýto superprofesionál tu ešte nebol. Jeho telo si však vyžiadalo pauzu, ani jeho hlava už nemá toľko motivácie. Pritom zdravá myseľ tvorí v tenise aj sedemdesiat percent úspechu. Je to však logické vyústenie. Keď ste tak dlho na vrchole, prichádza psychická únava,“ tvrdí 74-ročný Kukal.

Strata mentálnej dravosti

Rodák z Ostravy okamžite siaha do histórie. A vyberá vhodný príklad. „Ide o Björna Borga, možno ešte lepšieho tenistu, akým je Djokovič. Aj on bol na vrchole kariéry skvele fyzicky pripravený. Nikdy nezabudnem na to, ako bežal s profesionálmi a vyhral preteky na tri kilometre prekážok. Išlo len o akýsi pokus. Ani skvelá kondícia mu však nepomohla. V 26 rokoch vyhorel,“ dodáva.

Hrbatý vidí príčinu Djokovičovho ústupu z pozícií aj v čomsi inom.

„Novak odohral počas obdobia, v ktorom bol svetovou jednotkou, nesmierne množstvo turnajov. Povedal by som, že až neobvykle veľa. Napriek tomu vyhrával, čo sa dalo, ťahal až neuveriteľne úspešné šnúry,“ hovorí niekdajšia svetová dvanástka. „Je logické, že aj u neho muselo prísť k vyhoreniu. Aj keď, povedzme si na rovinu, o nejakom výraznom poklese nemožno hovoriť. Veď v tomto roku vyhral dva grandslamové turnaje, stále je druhým hráčom rebríčka,“ dopĺňa. Urobil Djokovič niekde chybu?

„Hral Davisov pohár i Ázijskú ligu, čo nebolo práve najšťastnejšie. Mal si radšej oddýchnuť, zregenerovať. Štyri roky, ktoré neustále ťahal na najvyššej úrovni, sa museli niekde prejaviť. Nedoliečil si zranenia, čo sa neskôr prejavilo na jeho výkonnosti. Navyše, prišiel aj takzvaný pokles mentálnej dravosti. Je to čosi celkom iné ako motivácia. Zažil som to. Keď som splnil nejaký cieľ, prišiel som na nejaký čas o dravosť. Nie je to o tom, že by ste nebojovali, ale v istých chvíľach už nejdete za cieľom s klapkami na očiach, takpovediac hlava-nehlava. Už sa občas pozriete vľavo i vpravo. A to sú momenty, ktoré potom rozhodnú o výsledku zápasu v prospech súpera,“ myslí si Hrbatý.

Zaťaté päste grandslamového víťaza. Foto: SITA/AP, Christophe Ena
Novak Djokovič, Roland Garros Zaťaté päste grandslamového víťaza.

Guru. Hľadanie novej cesty

Aj Djokovič pred časom priznal, že jeho psychika nebola v ostatných mesiacoch natoľko silná, ako by si sám predstavoval. Možno aj preto začal spolupracovať s Pepem Imazom. Niekdajšieho tenistu viaceré médiá označujú za samozvaného guru či liečiteľa. Djokovičovmu mladšiemu bratovi Markovi údajne pomáhal pri boji s depresiami. Novaka sprevádzal na minulotýždňovom turnaji v Paríži, po ktorom prišiel o post hráča číslo jeden.

„Je to znamenie, že Novak hľadá novú cestu, nový motív. Sám si zrejme uvedomuje, že cieľu už nepodriaďuje všetko. Možno aj takýmto spôsobom sa snaží znovu získať chuť, chce sa dostať do psychickej pohody,“ uvažuje Kukal. „Práve preto mu veľmi vhod padne koniec sezóny,“ tvrdí Hrbatý.

V novej bude hlavným cieľom Djokoviča návrat na líderskú pozíciu svetového rebríčka. Ako rýchlo sa mu to podarí? Ak vôbec.

„Som presvedčený o tom, že ide len o prechodnú záležitosť. Novak znovu získa motiváciu a Murray sa taktiež unaví. Myslím si, že už čoskoro budeme Srba znovu vidieť na prvom mieste renkingu. Na druhej strane som rád, že prišlo k zmene. Konečne sa pohli nudné stojaté vody. V ženskom tenise ich rozbúrila Dominika Cibulková, v mužskom sa postaral o narušenie stereotypu Murray,“ vraví Kukal.

Hrbatý to s Djokovičovým návratom také hladké nevidí. „Neočakávam, že to bude skoro. Predsa len, na začiatku roka musí toho veľa obhájiť, práve tam nazbieral v tejto sezóne najviac bodov. Až keď sa mu to podarí, môže zaútočiť na Murrayho. Pre neho bude zložitejšia druhá polovica sezóny. Ich súboj bude akiste veľmi zaujímavý,“ dopĺňa Bratislavčan.

Ešte predtým si však obaja zmerajú sily na prestížnom turnaji majstrov v Londýne. Djokovič obhajuje titul, najväčším favoritom však tentoraz nie je. Za trofejou sa o čosi dravejšie načahuje nová svetová jednotka – Andy Murray.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Andy Murray #Novak Djokovič