Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Fantázia! Cibulková si berie zo Singapuru životnú trofej!

Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila v singapurskom finále turnaja majsteriek nad svetovou jednotkou z Nemecka Angelique Kerberovou 2:0 na sety.

30.10.2016 12:38 , aktualizované: 14:08
Dominika Cibulková, trofej Foto: ,
Dominika Cibulková s trofejou.
debata (185)

Cibulková zvíťazila za 77 minút 6:3, 6:4. Majsterka sveta za sezónu 2016 Cibulková si odnáša prémiu 2,054 milióna USD brutto a 1250 bodov do renkingu, v ktorom sa v pondelok ocitne na piatom mieste. O tri priečky si zlepší osobné maximum z 3. októbra, zároveň aj svoje terajšie postavenie. Vyrovná národný rekord Daniely Hantuchovej z 27. januára 2003.

„Nenachádzam slová na vyjadrenie mojich pocitov. Prvý raz som si zahrala na šampionáte a hneď je z toho najvýznamnejší titul v mojej kariére a najšťastnejší okamih v celom tenisovom živote. Po dvoch prehrách vrátane trojsetového nezdaru proti Angelique Kerberovej nebolo ľahké vrátiť sa na kurt, ale zostala som mentálne veľmi silná. Uvedomovala som si totiž, že som aj v úvode turnaja hrala dobre, len mi občas možno chýbalo trochu šťastia. Videli ste, ako sa to dnes symbolicky obrátilo definitívne v môj prospech práve pri mečbale, inak by som si tú loptičku pod návalom emócií sotva pamätala,“ povedala Cibulková v interview na kurte.

Cibulková sa na servise v otváracej hre povzbudivo vymanévrovala z 15:30, zavŕšila to bodom priamo z podania. Navyše, Kerberovej dvojchybou sa dostala na 30:0 na príjme.

Nemka predviedla precízny krížny bekhend, ale poslala do siete bežný forhend a nemala na dobre pripravený vstúpený forhend popri čiare – 0:2. Slovenka pri potvrdzovaní brejku začala esom, pridala bod druhým podaním, privítala Nemkin bekhend v sieti a ponúkla účinný bekhendový blok – 3:0.

Úvod jednoznačne vyznel v Cibulkovej prospech: bola rozpumpovanejšia, ale nie premotivovaná. Pomáhali jej aj Kerberovej chyby, napríklad tá na 0:15 vo štvrtom geme. Slovenka sa forhendom popri čiare prepracovala k brejkbalu, ale nezvládla bekhendový return a Nemka predsa len znížila na 1:3 aj vďaka Cibulkovej „naliatemu“ drajvu lacno za.

Prehľad výsledkov stretnutí Dominiky Cibulkovej s Angelique Kerberovou (5:5):
2008 Roland Garros – Paríž (Fr.) GS antuka 1. kolo Cibulková 6:2, 6:2
2011 Australian Open – Melbourne (Aus.) GS tvrdý povrch 1. kolo Cibulková 6:2, 6:7 (7), 6:4
2013 Sydney (Aus.) tvrdý povrch semifinále Cibulková 6:2, 4:6, 6:3
2013 Toronto (Kan.) tvrdý povrch 2. kolo Cibulková 6:7, 6:2, 7:5
2014 Sydney (Aus.) tvrdý povrch 1. kolo Kerberová 7:6 (5), 7:5
2014 Pohár federácie – Bratislava tvrdý povrch Kerberová 6:3, 7:6 (5)
2014 Tokio (Jap.) tvrdý povrch štvrťfinále Kerberová 6:3, 6:0
2015 Peking (Čína) tvrdý povrch 2. kolo Kerberová 6:1, 6:4
2016 WTA Finals – Singapur tvrdý povrch základná skupina Kerberová 7:6 (5), 2:6, 6:3
2016 WTA Finals – Singapur tvrdý povrch finále Cibulková 6:3, 6:4

Cibulková sa v tejto svojej nesúrodejšej fáze unáhlila z forhendu na úvod piatej hry, forhendovým zlyhaním z mŕtvej zóny pri stupňovaní tlaku klesla na 15:30 a vyhodila defenzívny forhend. Presvedčivým útokom do uvoľnenej časti dvorca vymazala prvý brejkbal, proti druhému však prepálila forhend. Kerberovej sa čoraz viac darilo nútiť súperku k rozhodujúcemu úderu- dvom naviac.

Slovenka na returne v šiestom geme unikla na 30:0, Nemka sa priebežne vymanila. V porovnaní so začiatkom bola dlhšia, jedovatejšia a odolnejšia. Za stavu 30:30 však meškala s odpoveďou na príjem a zlyhala ešte raz – 2:4. Cibulková roztlieskala arénu kombináciou stopbalu a obhodenia a aj s prispením šťasteny sa poľahky posunula na 5:2. Evidentne mala fungujúci koncept a dostatok pokoja aj herných kvalít na jeho napĺňanie.

Kerberová suverénne upravila na 3:5, vystavila Cibulkovú vždy náročnej výzve dopodávať sa. Slovenka si prospela perfektným bekhendovým krosom, Nemka upútala forhendovým obhodením popri čiare, oslavne po ňom zaťala päsť a potom znova zdvihla ruku – tentoraz na ospravedlnenie za prasiatko.

Triumf Dominiky Cibulkovej na turnaji majsteriek Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Manžel Dominiky Cibulkovej Michal Navara pred...

Cibulková odpovedala bekhendovým „winnerom“ a precíznym obhodením z rovnakej strany, mala setbal. Premenila ho výborne pripraveným forhendovým zakončením spredu. Hrala v tom najlepšom zmysle slovo strojovo.

Kerberová v pohode zvládla vstup do druhej časti. Frustrovane však švihla raketou, keď pod tlakom urobila bekhendovú chybu v dlhej výmene na 1:1. Nemka v treťom geme spáchala dve dvojchyby v rade na 30:30, ale aj cez zhodu išla na 2:1, predviedla geniálny forhend popri čiare vo výmene zápasu, intermezzom bola výstraha pre Slovenku za zdržiavanie.

Cibulková sa nenechala vychýliť z koncentrácie. V pohode vyrovnala na 2:2, bol jej plný kurt, sršala z nej viera v možný úspech, stanovovala dianie. Na príjme to však prestávalo platiť, Nemka sa presvedčivo dostala na 3:2.

Slovenke sa darilo na servise, ktorý ju najmä tzv. percentážou prvého zrážal set a pol napokon vydretého sobotňajšieho semifinále proti Ruske Svetlane Kuznecovovej. Za nejakú minútku a pol prefičala gemom na 3:3, medzihra neexistovala.

Historický prehľad slovenských tenistiek v Top 100 svetového rebríčka WTA vo dvojhre a ich najvyššie postavenie:
Daniela Hantuchová – 5.
Dominika Cibulková – 5. (k 31. októbru 2016)
Karina Habšudová – 10.
Henrieta Nagyová – 21.
Radka Zrubáková – 22.
Jarmila Gajdošová – 25.
Karolína Schmiedlová – 26.
Janette Husárová – 31.
Magdaléna Rybáriková – 31.
Katarína Studeníková – 31.
Martina Suchá – 37.
Jana Čepelová – 50.
Ľudmila Cervanová – 58.
Ľubomíra Kurhajcová – 59.
Kristína Kučová – 71.
Eva Fislová – 98.

Cibulková si forhendovým returnom priaznivo priklonila siedmy gem, Kerberová dvojchybou spadla na 0:30. Krútila hlavou, mala utrápený výraz, duel sa užívala v oveľa negatívnejšom rozpoložení. Len sa prizerala bekhendovému voleju a proti druhému brejkbalu značne prepálila úder – 3:4. Na kurt jej prišiel poradiť kouč Torben Beltz.

Na vstúpený forhend Cibulkovej v úvode ôsmej hry nebolo odpovede. Pokus o ďalší „winner“ z tohto krídla dopadol mimo. Slovenka si však opäť pomohla priamo servisom, dokonca pridala tretie eso v zápase a za stavu 40:15 Kerberová pokazila return. Ďalšie „pomeee!“ prišlo na začiatku deviatej hry. Cibulková sa však napokon nevyhla servovaniu na životný triumf.

Aktivitou si vypracovala náskok 15:0 aj 30:15, šikovným bekhendovým slajzom si dodala dva mečbaly, pri prvom urobila svoju premiérovú dvojchybu, následne vložila priveľa sily do forhendu a vzápätí prepálila unáhlený forhend.

Igor Moška (generálny sekretár STZ):
„Fantastický úspech Dominiky Cibulkovej, slovenského tenisu aj celého slovenského športu. Vyhrať najväčší turnaj je úžasný výsledok. Dominika podala vynikajúci výkon. Fantasticky servovala, výborne hrala po čiarach a to rozhodlo finále. Zápas gradoval v závere, vtedy mal najvyššiu úroveň. Naša hráčka bola celý čas lepšia ako aktuálna svetová jednotka a zaslúžene získala titul. Gratulujem celému jej tímu na čele s trénerom Matejom Liptákom. Verím, že tento úspech bude veľkou inšpiráciou pre mladé talenty, ktoré začínajú s tenisom. Každý športový fanúšik na Slovensku musí byť hrdý na jej výkon.“

Radek Šefčík (mentálny tréner D. Cibulkovej):
„Finále je viac-menej stále o hlave a nastavení mentálnej stratégie. Dominika si dnes jednoznačne šla po víťazstvo. Vedela, že má hru na Kerberovú. Vychádzala z prvého vzájomného zápasu na turnaji v Singapure, v ktorom bola Dominika lepšia, a jej súperka viac-menej len využila niektoré jej slabšie chvíľky. Približne hodinu-dve pred finále som sa rozprával s Domčou a cítil som, že to je dobré. Bola vo svojom móde, vedela, ako menežovať svoje emócie a to bol kľúč k víťazstvu. Takticky nedala Kerberovej dýchať, tá sa prakticky vôbec nedostala do zápasu. Veľmi si cením, ako Dominika zvládla náročné momenty v koncovke finále, keď jej začali pracovať emócie, ale dostala ich pod kontrolu. Je to niečo neuveriteľné, čo dokázala. Nielen pre ňu, ale pre celé Slovensko.“

Dominik Hrbatý (daviscupový rekordér SR, partner pri triumfe na Hopmanovom pohári 2009):
„Tri slová: sen, neskutočné, neuveriteľné! Paráda, čo Domča predviedla, klobúk dolu. Nielen ten posledný gem bol taký, aký som ja osobne v ženskom tenise ešte asi nevidel, naháňali sa vľavo – vpravo. Bolo to top. Domča si právom zaslúži titul majsterky sveta. Už som jej písal gratuláciu, ale aj trénerovi a otcovi. Počas šampionátu sme boli prakticky denne v kontakte, dokonca aj dnes pred zápasom. Mal som ‚tušáka‘, že to dá, a to už od postupu zo skupiny. Pred semifinále to z nej mohlo spadnúť, aj sa to potvrdilo. Písal som aj organizátorom novembrovej bratislavskej exhibície, že to človek nevymyslí, ako to do seba zapadlo, také veci prináša len život. Pre fanúšikov to bude jedinečná možnosť vidieť šampiónku v akcii prvýkrát po tomto triumfe.“

Karina Habšudová (účastníčka „Masters“ pred dvadsiatimi rokmi):
„Je to úžasný úspech, nesmierne sa z neho teším, veď Dominika vyhrala turnaj označovaný za piaty grandslamový. Vstúpila do histórie slovenského tenisu a je to oprávnená satisfakcia za tvrdú prácu. Predviedla svoj najlepší tenis v najlepšej možnej chvíli. Zahrala ešte oveľa kvalitnejšie ako minulú nedeľu, keď s Kerberovou napokon tesne prehrala. Vedela, do čoho po pár dňoch ide, dokonale sa na to pripravila a nezľakla sa.“

Brejkbal eliminovala bekhendovým volejom na konci strhujúcej výmeny, v ktorej Kerberová predvádzala typický defenzívny koncert. Slovenka si odvážnym forhendom inside-out dopriala tretí mečbal, poslala do siete jasný forhend z podávacieho poľa, nervy sa predsa len ukázali.

Obe potom predviedli enormný bežecký výkon, Cibulkovej forhend do siete navodil brejkbal, hráčky lapali po dychu. Slovenka trafila presne do rohu agresívny forhend. Nemka zbytočne pokazila bekhendový return druhého podania. Pri štvrtom mečbale Cibulkovej pomohlo prasiatko.

Prehľad víťaziek predchádzajúcich dvadsiatich ročníkov WTA Finals:
1996 Steffi Grafová (Nem.)
1997 Jana Novotná (ČR)
1998 Martina Hingisová (Švaj.)
1999 Lindsay Davenportová (USA)
2000 Martina Hingisová (Švaj.)
2001 Serena Williamsová (USA)
2002 Kim Clijstersová (Belg.)
2003 Kim Clijstersová (Belg.)
2004 Maria Šarapovová (Rus.)
2005 Amélie Mauresmová (Fr.)
2006 Justine Heninová (Belg.)
2007 Justine Heninová (Belg.)
2008 Venus Williamsová (USA)
2009 Serena Williamsová (USA)
2010 Kim Clijstersová (Belg.)
2011 Petra Kvitová (ČR)
2012 Serena Williamsová (USA)
2013 Serena Williamsová (USA)
2014 Serena Williamsová (USA)
2015 Agnieszka Radwanská (Poľ.)

Dominika Cibulková (SR-7) – Angelique Kerberová (Nem.-1) 6:3, 6:4.

6:4 – je koniec! Cibulková premieňa štvrtý mečbal a padá na zem, sen je realitou. Slovenský šport sa dočkal obrovského úspechu!

5:4 – Finále pokračuje. Kerberová znižuje, no bude čeliť podaniu Cibulkovej. Zvládne Slovenka obrovský tlak?

5:3 – Cibulková zostáva v tranze! Trofej je už nesmierne blízko.

4:3 – možno zlomový okamih finále! Slovenka hrá ako z veľkej knihy. Berie si Kerberovej podanie a od najväčšieho úspechu v kariére ju delia dva gemy.

3:3 – ďalšia rýchla hra. Cibulková vyrovnáva.

2:3 – Kerberová získava ďalšie svoje podanie bez výraznejších problémov.

2:2 – vyrovnané! Cibulková znovu získava gem bez straty čo i len fiftínu.

1:2 – obe hráčky si v druhom sete zatiaľ neomylne držia podanie. Singapurská aréna videla dosiaľ najkrajšiu výmenu zápasu. Uspela v nej Kerberová – rovnako ako v celom geme.

1:1 – hľadisko buráca, Kerberová sa hnevá. Cibulková po parádnej výmene vyrovnáva a vytvára na súperku tlak.

0:1 – Kerberová vstupuje do druhého dejstva sústredene. Ujíma sa vedenia.

Druhý set otvára na podaní Kerberová.

Dominika Cibulková získava prvý set vo veľmi rýchlom tempe – za 31 minút. Dopustila sa v ňom menšieho počtu nevynútených chýb (8:10), pomohla si podstatne väčším počtom víťazných úderov (14:7).

6:3 – fantázia! Slovenská jednotka hrá skvele a prvý set je jej korisťou.

5:3 – Nemka sa nevzdáva. Znižuje na rozdiel dvoch gemov. Cibulková podáva na víťazstvo v úvodnom sete.

5:2 – zisk prvého setu je blízko. Cibulková stále kráča pevným krokom a získava čistú hru.

4:2 – Cibulková si podanie berie späť! Slovenské vlajky v singapurskom hľadisku vejú opäť o čosi vyššie.

3:2 – Kerberová sa vzmáha. Aj vďaka Cibulkovej chybám získava svetová jednotka druhý gem v rade a pôjde podávať.

3:1 – hra išla cez zhodu. Pevnejšie nervy mala v koncovke Kerberová a získava svoj prvý finálový gem.

3:0 – čistá hra. Zverenka Mateja Liptáka pokračuje v parádnom výkone. Kerberová nevie nájsť na jej útočnú hru recept. Navyše, Nemka značne kazí.

2:0 – Singapurom znie pome! Cibulková berie Kerberovej hneď prvé podanie.

1:0 – výborný vstup Slovenky. Prvý gem priniesol vyrovnaný tenis. Cibulková prehrávala 15:30, no tromi fiftínmi v rade vývoj otočila.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Angelique Kerberová #turnaj majsteriek 2016