Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková kráča isto. Oporu má u svojich najbližších

Pred necelými tromi rokmi postavila na nohy celé Slovensko. Nielen tenisové. Tisíce ľudí obetovali pokojný spánok a v skorých ranných hodinách si sadali k televíznym obrazovkám. Aby videli, ako ich obľúbenkyňa neohrozene tiahne Austráliou.

29.10.2016 07:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (3)

Podobnú radosť môže drobné žieňa ponúknuť fanúšikom opäť. Tentoraz zo Singapuru.

Dominika Cibulková stojí na prahu ďalšieho veľkého okamihu kariéry. Po finále z grandslamového Australian Open si môže slovenská jednotka zahrať o titul aj na prestížnom turnaji majsteriek. Stačí jediné: zdolať Rusku Svetlanu Kuznecovovú.

„Keď som začínala s tenisom, ani som len nesnívala o tom, že sa raz ocitnem v takejto situácii. Teraz je to však realita. Tak, ako v predošlých súbojoch, aj v zápase s Kuznecovovou urobím pre víťazstvo všetko,“ hovorí Cibulková.

Keď sa pred dvoma dňami posadila pred novinárov, neschádzal jej z tváre úsmev. Neskrývala, že si každý okamih na kurte i mimo neho naplno užíva. Sršala z nej uvoľnenosť, pohoda. Kto za ňou stojí?

Odpoveď je jednoduchá. Cibulková má v Singapure všetkých dôležitých ľudí. Okrem dlhoročného trénera Mateja Liptáka, ktorému naplno dôveruje, aj kondičného trénera Jozefa Ivanka – muža, ktorý sa významne podpísal pod úspechy dvojnásobnej wimbledonskej víťazky Petry Kvitovej. V pravidelnom telefonickom kontakte je s Radkom Šefčíkom, mentálnym koučom.

Navyše, o jej psychickú vyrovnanosť sa starajú aj najbližší rodinní príslušníci. V hľadisku singapurskej arény ju povzbudzujú zo všetkých síl mama Katarína a otec Milan. Prvý pohľad po víťazstve nad Simonou Halepovou venovala manželovi Michalovi. Ten na ňu nadšene ukazoval prstom. Akoby naznačoval: áno, ty si to dokázala!

„Je pre mňa nesmierne dôležitý. Neustále mi je k dispozícii. Keď mám náročnejšie obdobie, sadne si ku mne a povie: pozri sa, život predsa nie je taký strašný. V okamihu ma dokáže upokojiť. Je pre mňa symbolom novej energie. Neustále mi ju dodáva,“ hovorila na tlačovej besede Cibulková. Aj vďaka svojim ľuďom prežíva najlepšiu sezónu v kariére. Od tej spred dvoch rokov, keď zažiarila v Melbourne, ju odlišuje najmä stálosť. Cibulková už ani zďaleka nie je hráčkou, ktorá sa po veľkom úspechu nedokáže naplno koncentrovať na ďalšie výzvy. Kráča od lopty po loptu, postupnými krokmi stále vyššie a vyššie. „Momentálne hrám svoj najlepší tenis,“ uviedla nedávno.

Ďalší posun môže urobiť Bratislavčanka už v sobotu. Kuznecovová síce svoj posledný zápas v základnej skupine prehrala, no v predošlých dvoch dokázala, že úloha outsiderky (podľa rebríčkového postavenia) jej nesvedčí. Po veľkých bitkách si poradila so svetovou trojkou Agnieszkou Radwanskou i Češkou Karolínou Plíškovou.

Na prvý pohľad sa zdá, že v porovnaní s Cibulkovou bude v miernej nevýhode. Na oddych mala o jeden deň menej ako Slovenka. Navyše, kdesi v pozadí na ňu číha aj zápasová bilancia. Tá hovorí v prospech Cibulkovej – 5:3. Skóre je síce tesné, no Ruska zdolala ôsmu hráčku sveta naposledy pred ôsmimi rokmi. V ďalších piatich zápasoch neuspela, hoci ostatné dva (vrátane tohtoročného vo Wu-chane) priniesli dramatické trojsetové bitky.

Zdá sa, že prišiel čas na ďalšie veľké predstavenie. Pretlačí sa Cibulková v Singapure do hlavnej úlohy?

Semifinále:
10.00 Cibulková (SR-7) – Kuznecovová (Rus.-8),
13.30 Kerberová (Nem.-1) – Radwanská (Poľ.-2).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #WTA Finals Singapur