Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelá Cibulková postúpila v Číne do finále. Zničí ďalšiu Češku?

Zaskočila šampiónku z Roland Garros a US Open. Hravo si poradila s finalistkou tohtoročného newyorského grandslamu. Šancu nedala ani olympijskej medailistke. Na ceste za trofejou jej stojí už len jediná prekážka: dvojnásobná víťazka Wimbledonu.

30.09.2016 12:25 , aktualizované: 15:27
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková oslavuje postup do finále turnaja vo Wu-chane.
debata (2)

Dominika Cibulková sa veľkých mien nebojí. Slovenská tenisová jednotka je vo výbornej forme a už v sobotu si zahrá ďalšie veľké finále v kariére. V semifinále turnaja v čínskom Wu-chane si poradila s favorizovanou Ruskou Svetlanou Kuznecovovou. Zdolala ju po trojsetovej bitke, pričom úvodné dejstvo prehrala.

„Je to nádherný pocit. Som síce nesmierne unavená, no byť vo finále je skvelé. Aj preto milujem tenis. Dosiahla som veľký triumf,“ hovorila po záverečnej výmene rodáčka z Bratislavy. „Tento turnaj pre mňa nie je jednoduchý. Od úvodného kola mám za sebou niekoľko náročných duelov. Verím, že budem pokračovať vo víťaznom ťažení,“ dodala pre oficiálnu stránku WTA.

Víťazstvo Cibulkovej nad Kuznecovovou má mimoriadny význam. Nielenže sa v pondelok vráti do najlepšej svetovej desiatky, ale v renkingu sa posunie tak vysoko, ako nikdy predtým. Prinajhoršom bude pri jej mene svietiť osmička. Najpriaznivejší scenár hovorí o posune 27-ročnej Slovenky na siedmu priečku.

Zverenka Mateja Liptáka si o titul z turnaja s viac ako 2,5-miliónovou dotáciou zahrá s Češkou Petrou Kvitovou. Vo Wu-chane si už poradila s dvojicou jej krajaniek. V treťom kole zaskočila semifinalistku tohtoročného US Open a šiestu hráčku sveta Karolínu Plíškovú, vo štvrťfinále zdolala bronzovú medailistku z olympijskej štvorhry v Riu de Janeiro Barboru Strýcovú.

Finálový súboj Cibulkovej s Kvitovou nemá výraznejšiu favoritku. Obe tenistky sa dosiaľ stretli na súťažných dvorcoch šesťkrát. Češka vedie 4:2. V posledných dvoch stretnutiach však uspela o rok staršia Slovenka. Zakaždým na tvrdom povrchu. Na ňom sa hrá aj vo Wu-chane.

Dvojhra – semifinále:
Dominika Cibulková (SR-10) – Svetlana Kuznecovová (Rus.-9) 3:6, 6:3, 6:4 za 155 minút
Petra Kvitová (ČR-14) – Simona Halepová (Rum.-4) 6:1, 6:2 za 68 minút

Pre staronovú členku Top 10 bude čínske finále už šestnástym na profesionálnom okruhu WTA, piatym v aktuálnej sezóne. Na titul premenila šesť možností. Uspela v Moskve 2011, v Carlsbade 2012, Stanforde 2013, Acapulku 2014, Katowiciach a Eastbourne 2016.

Aj vďaka posledným dvom triumfom je Cibulková blízko k premiérovému štartu na záverečnom Turnaji majsteriek. V Singapure bude tradične štartovať osem najlepších tenistiek sezóny. Slovenke dosiaľ patrila v tomto hodnotení siedma priečka.

Vo Wu-chane už má finalistka z Australian Open 2014 istotu 585 bodov a prémie vo výške 235-tisíc amerických dolárov (pred zdanením). V prípade triumfu by si z Číny odviezla 900 bodov a finančnú odmenu v hodnote 470-tisíc dolárov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Svetlana Kuznecovová