Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tenisti skladajú reparát. Bez dvojice najlepších

Ďalší pokus. Znovu na pôde súpera. Tentoraz bez dvojice najlepších hráčov. Ako vlani i predvlani, aj teraz delí slovenských tenistov od postupu do svetovej skupiny Davisovho pohára jediný krok.

15.09.2016 11:46
Austrália, Slovensko Foto:
Spoločná fotografia austrálskych a slovenských tenistov pred ich vzájomným súbojom v Davisovom pohári.
debata

Zatiaľ čo pred dvomi rokmi podľahli v play off prestížnej tímovej súťaže Američanom hladko 0:5, v minulej sezóne nestačili na Poľsko po mimoriadne dramatickom priebehu. O postupujúcom rozhodovala záverečná dvojhra, v ktorej Michal Przysiezny zdolal Norberta Gombosa a zabezpečil pre svoj tím tretí bod.

Zranení lídri

Odpiatka do nedele môžu zverenci Miloslava Mečířa zložiť reparát. Na horúcej austrálskej tráve.

„Domáci sú favoritmi. Majú lepší tím aj viac skúseností so zápasmi na tráve,“ uviedol počas tohto týždňa na jednej z tlačových besied Mečíř. V Sydney, dejisku súboja, mu chýba dvojica rebríčkovo najvyššie postavených slovenských tenistov – Martin Kližan a Lukáš Lacko.

Oboch nepustilo do Austrálie zranenie. U Kližana ide o opakujúce sa bolesti nohy. „Je mi to veľmi ľúto, ale kvôli zdravotným dôvodom sa nemôžem pripojiť k tímu. Po diskusii s trénerom, agentom a doktorom sme urobili kolektívne rozhodnutie, že cestovať do Austrálie a hrať na tráve by bolo príliš riskantné,“ odkázal 31. hráč rebríčka ATP cez svoje konto na facebooku.

Netrvalo dlho a po Kližanovi sa Mečířovi ospravedlnil aj Lacko. „Žiaľ, po US Open sa môj zdravotný stav nezlepšil natoľko, aby som bol schopný odovzdať 100-percentný výkon. Slovensko vždy rád reprezentujem, je to srdcová záležitosť a verím, že v ďalšom stretnutí budem fit,“ uviedol 102. hráč sveta.

Slovenské farby tak bude hájiť štvorica Andrej Martin, Norbert Gombos, Jozef Kovalík a špecialista na štvorhru Igor Zelenay. Najvyššie postaveným hráčom vo svetovom renkingu je Kovalík, patrí mu 123. priečka. O štyri miesta za ním je Martin, ktorý by mal byť tímovou jednotkou.

V rovnakej úlohe sa Bratislavčan ocitol aj pred dvomi mesiacmi, keď si Slováci vybojovali postup do play off. Na maďarskej antuke bol správnym lídrom. Tentoraz však bude s krajanmi čeliť podstatne náročnejším súperom.

Pod dohľadom Hrbatého

Austrálsky kapitán Lleyton Hewitt sa môže spoľahnúť na dvojicu mladých hviezd zo svetovej špičky – Nicka Kyrgiosa (15. hráč sveta) a Bernarda Tomica (21.).

„Netúžim po ničom inom, ako sa raz s týmito chalanmi stať víťazom Davisovho pohára. Kvalitu na to máme. Stojíme pred veľkou výzvou a sme pripravení čeliť jej,“ povedal pred úvodnou výmenou Tomic.

Slovenský daviscupový tím pred zápasom v... Foto: SITA/AP
Slovensko, tenis Slovenský daviscupový tím pred zápasom v Austrálii.

O sile austrálskeho výberu svedčí jeho počínanie v minulej sezóne Davisovho pohára. Dotiahol to do semifinále, v ňom (pri absencii Kyrgiosa) podľahol neskorším šampiónom a lídrovi rebríčka z Veľkej Británie. Austrálčanom v ňom patrí desiate miesto. Slováci sú na sedemnástej priečke.

Pre obe reprezentácie to bude premiérové vzájomné stretnutie v súťaži. V prípade, že uspejú domáci, udržia sa medzi najlepšími šestnástimi družstvami aj pre budúcu sezónu. Ak sa Slováci postarajú o veľké prekvapenie, vrátia sa do svetovej skupiny po jedenástich rokoch.

Keď si v nej zahrali naposledy (v Čile podľahli 1:4), bol v tíme aj Dominik Hrbatý. Teraz je v ňom tiež. Pozíciu hráča však zamenil za post trénera. Priniesie svojim nástupcom šťastie?

Austrália – Slovensko

V piatok, 3.00 Kyrgios – Martin, Tomic – Kovalík, sobota, 5.00 Groth, Peers – Martin, Kovalík, nedeľa, 3.00 Kyrgios – Kovalík, Tomic – Martin.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Davisov pohár