Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po stopách vzoru. Kerberová má krok šampiónky

Deň pred jedným z najdôležitejších zápasov kariéry jej pípol mobilný telefón. Esemeska. "Prajem ti veľa šťastia," čítala. Meno odsielateľa: Steffi Grafová.

11.09.2016 12:08
Angelique Kerberová Foto: ,
Angelique Kerberová s trofejou z US Open.
debata

Japonská šanca

Nemecká tenisová legenda bola pre Angelique Kerberovú odmalička vzorom. Obdiv k nej nikdy netajila. K úspechom, aké dosiahla počas kariéry 22-násobná grandslamová šampiónka, sa síce nikdy ani len nepriblíži, no v noci zo soboty na nedeľu prežívala rovnaké emócie ako Grafová na rovnakom mieste pred dvadsiatimi rokmi.

Po finále US Open taktiež s úľavou ležala na kurte. Víťazne zdvíhala ruky nad hlavu. Objímala sa s trénerom, svojimi najbližšími. Z tváre, ktorú si ukrývala pod uterákom, jej stekali slzy šťastia.

„Aj keď mi súperka prelomila podanie, vravela som si: zostaň pozitívna, ver svojej hre, choď si po víťazstvo. V hlave sa mi objavili myšlienky na tohtoročný Australian Open, kde som taktiež nestratila sebadôveru,“ vravela 28-ročná hráčka po finále s Karolínou Plíškovou. Češku zdolala po dramatickom priebehu v troch setoch.

Práve v Austrálii zažila Kerberová jeden z najdôležitejších okamihov, vďaka ktorému môže označiť aktuálnu sezónu za najlepšiu v kariére. V úvodnom kole Australian Open čelila mečbalu Misaki Doiovej. Japonka ho však nepremenila, jej pokus skončil na páske. A ponúkla favoritke šancu na prežitie. Využila ju dokonale. Prvý grandslam roka napokon senzačne vyhrala.

„Čo by sa asi tak stalo, keby Doiová vtedy svoj mečbal premenila? Neviem, či by dnes mala Kerberová toľko sebavedomia,“ vravela v rozhovore pre New York Times bývalá americká tenistka Mary Joe Fernandézová.

V New Yorku sa to začalo

Skvelú psychickú odolnosť potvrdila poľská rodáčka vo finále US Open. V závere tretieho setu predviedla síce riskantný, no úspešný forhend. Označila ho za kľúčový v boji o titul. „Išlo o najlepší úder celého zápasu. Vedela som, že musím zariskovať. Inak nemám šancu v tejto výmene uspieť. Preto som poslala loptu presne na čiaru,“ tvrdila na tlačovej besede Kerberová.

Mimochodom, od dnes už oficiálne nová svetová jednotka (po viac ako tri a pol roku vystriedala Američanku Serenu Williamsovú). Najstaršia hráčka v histórii, ktorá zasadla na tento post premiérovo v kariére. Zároveň druhá Nemka (po Grafovej), ktorá vedie renking WTA.

Pre Kerebrovú je táto sezóna vskutku výnimočná. Získala v nej oba grandslamové tituly, vo Wimbledone si zahrala finále, z olympijských hier v Riu de Janeiro si priniesla striebro.

Jej výraznému skoku pritom nič nenasvedčovalo. Pred týmto rokom sa na turnajoch veľkej štvorky prebojovala čo i len do štvrťfinále iba štyrikrát. Premiérovo v roku 2011, keď zažiarila práve na US Open. Do New Yorku vtedy prichádzala v pozícii 92. hráčky sveta. Dnes pri jej mene svieti suverénna jednotka.

„Víťazstvo v New Yorku je pre mňa špeciálne. Stále mám v hlave rok 2011. Práve tu sa to pre mňa celé začalo,“ spomínala Kerberová.

Nevzdáva sa. Nikdy!

Päť rokov po prelomovom okamihu prišla vo Flushing Meadows do cieľa dlhej cesty. Splnila si sen. Hoci len málokto veril, že Kerberová sa jedného dňa stane svetovou jednotkou. A čaká ju pozíciu, akú doteraz nepoznala.

„Na tlak som pripravená. Viem, že keď ste najlepšou hráčkou planéty, každý vás chce zdolať. Pokúsim sa s touto úlohou vyrovnať. Na druhej strane mám obrovskú radosť. Počas celej kariéry som tvrdo drela, aby som bola číslom jeden,“ hovorila zverenka Torbena Beltza.

Práve skúsený tréner pomenoval to, v čom tkvie Kerberovej výnimočnosť. „Nevzdáva sa. Nikdy! Zakaždým ide na kurt s tým, že chce zvíťaziť. Tak to bolo aj v minulosti. Tentoraz si však podstatne viac verí,“ uviedol Beltz.

Podobne, ako Grafová, ktorá počas kariéry taktiež oplývala ohromným sebavedomím. Kerberová ju v tomto smere pripomína. „Vždy bola mojím idolom. Viackrát som jej to aj povedala. Je to veľká šampiónka. Dôležité však pre mňa je, že si idem svojou cestou,“ hovorila Kerberová.

V New Yorku potvrdila, že po nej kráča pevným, odhodlaným a najmä víťazným krokom. Taktiež hodným výnimočnej šampiónky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Angelique Kerberová