Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nišikori v dráme vyradil Murrayho, v semifinále sa stretne s Wawrinkom

Po Srbovi Novakovi Djokovičovi a Francúzovi Gaelovi Monfilsovi postúpili do semiifinále dvojhry mužov na záverečnom štvrtom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny US Open v New Yorku aj Japonec Kei Nišikori a Švajčiar Stan Wawrinka.

08.09.2016 07:13
Kei Nišikori Foto: ,
Kei Nišikori postúpil do semifinále US Open.
debata

Nišikori nasadený ako šiesty zvíťazil nad britskou dvojkou podujatia Andym Murraym v päťsetovej dráme za 3:57 h 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5. V piatkovom semifinále sa 26-ročný Japonec stretne s turnajovou trojkou, Švajčiarom Stanom Wawrinkom, ktorý za 3:12 h zdolal Argentínčana Juana Martína Del Potra 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2.

Tridsaťjedenročný Wawrinka zopakuje svoju semifinálovú účasť z vlaňajška aj roku 2013, vo finále ešte v New Yorku nebol. Dvojnásobný grandslamový šampión Wawrinka jasne prevýšil newyorského víťaza z roku 2009 Del Potra vo winneroch (53–28) a urobil aj o 4 nevynútené chyby menej ako jeho súper (45–49). Víťaz využil 4 z 10 brejkových príležitostí. Dvadsaťsedemročný Del Potro (až 142. v renkingu ATP) si na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických zahral vo štvrťfinále po štvrtý raz. Tentoraz sa na turnaji po dvojročnej odmlke zavinenej dlhodobými problémami so zápästiami objavil iba vďaka voľnej karte od organizátorov.

Nišikori sa dostal do semifinále v lokalite Flushing Meadows druhýkrát po sezóne 2014. Vtedy napokon vo všeobecne nečakanom finále nestačil na Chorváta Marina Čiliča. Murray nevyužil šancu postúpiť do štvrtého newyorského semifinále. V roku 2012 sa stal celkovým víťazom.

V zápase skvelej úrovne Nišikori v piatom sete viedol 2:0 aj 4:2, ale Murray zakaždým vyrovnal. Brejk na 6:5, celkovo deviaty v prospech 26-ročného Japonca, už bol rozhodujúci. Pri svojom podaní využil prvý mečbal. Stretnutie sa dohrávalo pod zatvorenou strechou Arény Arthura Ashea a halové podmienky evidentne viac sedeli japonskému hráčovi. Jeho hra v závere zápasu bola variabilnejšia a v rozhodujúcich okamihoch udržal nervy na uzde. Vo víťazných úderoch renomovanejšieho súpera prestrieľal 48:29, hoci urobil o 14 nevynútených chýb viac (60:46). Víťaz využil 9 z 13 brejkových príležitostí, zdolaný hráč 8 z 15. Murray dominoval na esá 8:1, ale to nebolo rozhodujúce.

zväčšiť Andy Murray počas zápasu s Keiom Nišikorim. Foto: SITA/AP, Julio Cortez
Andy Murray Andy Murray počas zápasu s Keiom Nišikorim.

„Pred dažďovou prestávkou som sa začal cítiť lepšie, ale stále som robil veľa chýb. Po zatvorení strechy som už eliminoval chyby, začal som viac hrať čopované aj topspinové údery. Piaty set bol náročný, bolo to hore-dolu, stálo ma to veľa síl, ale nakoniec som to zvládol,“ povedal Kei Nišikovi v prvej reakcii pre ESPN.

Dvadsaťdeväťročný rodák zo škótskeho Dunblane Murray pred US Open zažíval vydarené obdobie a v New Yorku bol jedným z favoritov na celkový triumf. V auguste v Riu de Janeiro obhájil olympijské zlato z Londýna. Zverenec Ivana Lendla a Jamieho Delgada napokon nezvýšil v bilancii proti Nišikorimu na 8:1 a neprekonal ho piaty raz v rade. Pred necelým mesiacom sa mu to podarilo v semifinále pod piatimi kruhmi v Brazílii – 6:1, 6:4.

Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici „pavúka“ srbský obhajca primátu Novak Djokovič a Francúz Gael Monfils. Djokovič vedie v kompletnej seniorskej vzájomke 12:1, pričom jediná prehra pochádza ešte zo sezóny 2004 a podujatia ITF Futures v Taliansku. V semifinále júlového prípravného podujatia v Toronte sa Srb presadil jasne 6:3, 6:2.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Kei Nišikori (Jap.-6) – Andy Murray (V. Brit.-2) 1:6, 6:4, 4:6, 6:1, 7:5 za 3:57 h
Stan Wawrinka (Švaj.-3) – Juan Martín Del Potro (Arg.) 7:6 (5), 4:6, 6:3, 6:2 za 3:12 h

debata chyba
Viac na túto tému: #US Open #Andy Murray #Kei Nišikori #Stan Wawrinka