Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Serena Williamsová je vo štvrťfinále a má rekord - 308 víťazstiev

Svetová tenisová jednotka Serena Williamsová utvorila nový rekord v počte grandslamových víťazných zápasov.

06.09.2016 07:34
Serena Williamsová. Foto: ,
Serena Williamsová.
debata (1)

Triumf 6:2, 6:3 nad Jaroslavou Švedovovou v osemfinále US Open v New Yorku bol pre 34-ročnú Američanku 308. v poradí. O jedno víťazstvo už prekonala Švajčiara Rogera Federera. Serena Williamsová má aktuálne grandslamové skóre 308–42, Federer 307–51. Pre porovnanie, najúspešnejšia žena pred Serenou – Martina Navrátilová – ukončila kariéru s bilanciou 306–49. Zatiaľ čo 35-ročný Federer vo Flushing Meadows chýba pre zranenie chrbta, zatiaľ nezastaviteľná Serena útočí na 23. titul z turnajov veľkej štvorky, čím by prekonala rekord tz. otvoreneje tenisovej éry v podaní Nemky Steffi Grafovej.

„Tristoosem je obrovské a zároveň pre mňa významné číslo. Svedčí o dĺžke mojej kariéry, ale aj o tom, ako dlho a konštantne hrám dobre. Je to niečo, na čo som naozaj hrdá,“ uviedla Serena Williamsová v odpovedi na otázku, čo pre ňu znamená číslo 308. „Verím, že to obaja ešte určitý čas potiahneme za ďalšími víťazstvami. Minimálne ja to plánujem. Uvidíme, čo sa bude dať,“ dodala čoskoro 35-ročná Serena v súvislosti s Federerom.

Mladšia zo sestier Williamsových dosiahla vôbec prvé zápasové víťazstvo v hlavnej súťaži na tzv. Majors v roku 1998, keď v 1. kole na Australian Open zdolala Rumunku Irinu Spirleaovú 6:7 (5), 6:3, 6:1. na hlavnom ženskom okruhu sa pohybuje bezmála 20 rokov a väčšinu času výrazne úspešne. Ženskou jednotkou je už 309. týždeň, hoci práve v New Yorku ju môže výsostného postavenia zbaviť Nemka Angelique Kerberová. Ak sa obe stretnú vo finále, S. Williamsová potrebuje víťazstvo na predĺženie svojho panovania.

Najväčší počet víťazných stretnutí spomedzi turnajov grandsamovej štvorky si Serena pripísala práve na US Open (88), nasleduje Wimbledon (86), Australian Open (74) a Roland Garros (60). V Paríži má aj najmenej účasti a miestnych titulov – 15, resp. 3, zatiaľ čo New Yorku hrá v hlavnej súťaži sedemnástykrát a útočí na siedme celkové víťazstvo. „Nikdy som nad tým nepremýšľala, že budem hrať tak dlho. Teraz zasa nevidím reálne, aby som skončila, keďže všetko si zatiaľ parádne užívam, lámem rekordy a bojujem o víťazstvá na turnajoch,“ skonštatovala S. Williamsová.

Jej osemfinálový súboj so sovietskou rodáčkou žijúcou v kazašskej Astane Jaroslavou Švedovovou trval 68 minút a víťazka bola opäť suverénna ako vo svojich predchádzajúcich zápasoch v tomto roku vo Flushing Meadows. Serena dominovala vo víťazných úderoch 28:11, na esá 11:3 a až 93% prvých podaní premenila na víťazné loptičky. Využila 3 z 8 brejkových príležitostí, zatiaľ čo jej čoskoro 29-ročná súperka sa nedostala k jedinému brejkbalu. Víťazka postúpila do štvrťfinále na US Open už po trinásty raz, zatiaľ naposledy sa jej to nepodarilo v roku 2006 (v sezóne 2010 v New Yorku chýbala). „Ona udiera do loptičky oveľa tvrdšie ako obyčajná hráčka. Aj umiestnenie úderov a odskok sú výrazne odlišnejšie. Je náročné s tým niečo robiť,“ skonštatovala

Serena Williamsová v doterajšom priebehu otvorených majstrovstiev Spojených štátov amerických nielenže ani raz neprišla o svoje podanie, ale súperkám odovzdala maximálne tri gemy v jednom sete. Túto jej suverenitu sa pokúsi narušiť Rumunka Simona Halepová. Svetová aj nasadená päťka Halepová má však proti Serene bilanciu 1:7 a jediné víťazstvo zaznamenala pred dvoma rokmi v základnej skupine na majstrovskom turnaji WTA v Singapure /6:2, 6:0/, kde jej to však Američanka potom bez milosti vrátila vo finále /3:6, 0:6/

„Ona je najlepšia na svete a ja nemám čo stratiť. Do zápasu teda pôjdem bez prehnaných obáv či emócií. Je to pre mňa veľká výzva,“ uviedla Halepová na margo štvrťfinálového súboja proti S. Williamsovej.

Dvojhra žien – 4. kolo (osemfinále):
Serena Williamsová (USA-1) – Jaroslava Švedovová (Kaz.) 6:2, 6:3
Ana Konjuhová (Chor.) – Agniezska Radwanská (Poľ.-4) 6:4, 6:4
Simona Halepová (Rum.-5) – Carla Suárezová-Navarrová (Šp.-11) 6:2, 7:5
Karolína Plíšková (ČR-10) – Venus Williamsová (USA-6) 4:6, 6:4, 7:6 (3)

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #US Open 2016