Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič je vo štvrťfinále, Edmundovi povolil 7 gemov

Srbský tenista Novak Djokovič sa desiaty raz v rade prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom US Open v New Yorku. Svetová jednotka a obhajca trofeje Djokovič si v osemfinálovom 4. kole na záver nedeľňajšieho programu na ústrednom Štadióne Arthura Ashea poradil s britským prekvapením Kylom Edmundom za 115 minút 6:2, 6:1, 6:4.

05.09.2016 07:40
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič na US Open 2016.
debata

Djokovič až osemkrát vzal podanie menej skúsenému rivalovi a urobil o 11 nevynútených chýb menej (25–36). Podobne dominoval aj vo víťazných úderoch (24–15). Jeho súperom vo štvrťfinále bude energický Francúz Jo-Wilfried Tsonga (9.). Druhú dosiaľ známu dvojicu pre štvrťfinále tvoria ďalší dvaja francúzski hráči Gael Monfils (10.) a Lucas Pouille (24.), ktorý v päťsetovej dráme vyradil newyorského šampióna z rokov 2010 a 2013 Španiela Rafaela Nadala 6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (6).

Situácia s troma francúzskymi tenistami v najlepšej osmičke majstrovstiev USA v tenise sa zopakovala prvýkrát od roku 1927. Vtedy to bolo legendárne trio Jean Borotra, Jacques Brugnon and René Lacoste, traja zo štyroch „mušketierov“ francúzskeho tenisu z prvej polovice 20. storočia.

Belehradský rodák Djokovič, vedený Nemcom Borisom Beckerom a Slovákom Mariánom Vajdom, útočí na tretí titul na US Open a celkovo trinásty v rámci elitnej štvorky turnajov Grand Slamu. Tento rok si zatiaľ v New Yorku s výnimkou prvého kola a teraz osemfinále príliš nezahral. V tom druhom Čech Jíří Veselý na zápas proti Djokovičovi vôbec nenastúpil pre zápal v predlaktí na dominantnej ľavej ruke.

V treťom kole sa 29-ročný Srb zdržal na kurte len niečo vyše polhodinky, keďže jeho súper Rus Michail Južnyj odstúpil v prvom sete za stavu 2:4 – natiahol si zadný stehenný sval na ľavej nohe. Ani Djokovič nie je úplne stopercentne fit. V zápasoch prvého aj štvrtého kola si nechal masírovať rameno na pravej ruke.

„Nebolo pre mňa jednoduché opäť sa nastaviť do celozápasového rytmu, keďže som mal viac voľna ako zvyčajne. Som však rád, že som zvládol tento zápas. Môžem vyzdvihnúť to, že som súperovi nedal žiadnu loptičku zadarmo. Môj súper ako aj diváci, ktorí vydržali na štadióne až do popolnočného konca zápasu, si zaslúžia uznanie,“ vyhlásil Novak Djokovič v prvom rozhovore na kurte pre ESPN.

Pre Edmunda, ktorý v rebríčku ATP nikdy nebol nad 67. miestom, bolo osemfinálové 4. kolo na GS vylepšeným maximom kariéry, doteraz bol dvakrát v 2. kole na Roland Garros v Paríži. Na ceste do osemfinále tento 21-ročný rodák z juhoafrického Johannesburgu vyradil Francúza Richarda Gasqueta (13.) či Američana Johna Isnera (20.).

Dvojhra mužov – 4. kolo (osemfinále):
Novak Djokovič (Srb.-1) – Kyle Edmund (V. Brit.) 6:2, 6:1, 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #US Open 2016