Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zika straší. Rio oberá o tenisové hviezdy

Nad túžbou po výnimočnom úspechu víťazia obavy o vlastné zdravie. Tenisový turnaj na olympijských hrách v Riu de Janeiro prišiel o niekoľko hviezd.

17.07.2016 20:28
tenis, tenisová raketa, tenisová loptička Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Dôvodom ich neúčasti tentoraz nie sú zranenia či nedostatočná forma. Na najväčší športový sviatok nepocestujú ašpiranti na medailové priečky z iného dôvodu. Jeho meno mnohí vyslovujú so značným rešpektom – zika.

Nebezpečný vírus odradil od štartu v Brazílii trojicu členov elitnej svetovej desiatky – Milosa Raonica, Tomáša Berdycha i Simonu Halepovú. „Prebral som situáciu s rodinou i trénermi. Usúdili sme, že riziko vzniku zdravotných problémov je príliš vysoké,“ píše na svojej oficiálnej facebookovej stránke Raonic.

Kanadský dlháň mal patriť v Riu, kde sa bude hrať na rýchlom tvrdom povrchu, k ašpirantom na medailu. Napokon, na nedávnom Wimbledone ukázal, čoho je schopný a dotiahol to až do finále. Svetovú sedmičku nezastavil na ceste doň ani legendárny Švajčiar Roger Federer.

S vysokými ambíciami mala cestovať do Južnej Ameriky aj Halepová. „Po porade s lekármi i rodinnými príslušníkmi som sa rozhodla, že sa na olympijských hrách nezúčastním. Riziko je o to väčšie, že som žena,“ uviedla piata najlepšia tenistka sveta.

Na zoznam tenistov, ktorých zika odradila od cesty do dejiska olympiády, pribudlo v sobotu aj Berdychovo meno. „Bolo to náročné rozhodnutie. Debata s mojimi blízkymi bola naozaj zložitá. Vzhľadom k tomu, že som si nedávno založil rodinu, je pre mňa obmedzenie zdravotných rizík voči mojim blízkym jednoznačnou prioritou,“ odkázala svetová osmička fanúšikom a pridala pokorné ospravedlnenie určené všetkým, ktorých sklamal.

Pre český tenis to nebola jediná zlá správa. V rovnaký deň sa k svojmu krajanovi pridala aj Karolína Plíšková, šestnásta žena renkingu WTA.

Vírus, ktorý sa vyskytuje v Afrike, Amerike, Ázii a Tichom oceáne, prenášajú komáre Aedes aegypti. Ochorenie sa prejavuje vysokými teplotami, bolesťami kĺbov a ich opuchmi. Sprevádzajú ho aj zápaly spojiviek, bolesti kĺbov, svalov i hlavy. Je veľkým rizikom najmä pre tehotné ženy. Plodu môže spôsobiť zaostávanie rastu mozgu.

Pre vírus zika odmietli účasť na olympiáde aj ďalší športovci. Medzi nimi i štvorica najlepších golfistov sveta na čele s Austrálčanom Jasonom Dayom. Zo Slovákov zatiaľ necúvol pred zikou nik.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rio 2016