Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Znovu po boku Lendla. Murray je na tróne

Kedysi svojim krajanom nesedel. Nemali radi jeho nevrlé správanie, neustále sťažovanie sa. A najmä mu vyčítali, že napriek všetkej snahe nie je v jeho silách vyhrať veľký turnaj.

10.07.2016 18:17
Andy Murray Foto: ,
Andy Murray po víťazstve nad Milosom Raonicom.
debata

Lenže Andy Murray už dávno nie je tenistom, ktorý o grandslamovom triumfe len márne sníva. Pred štyrmi rokmi dominoval na US Open, v ďalšej sezóne prelomil 77-ročné čakanie Britov na domáceho víťaza Wimbledonu.

Radosť do duší im trochu nesympaticky pôsobiaci Škót vlial aj v nedeľu. Po finále najslávnejšieho turnaja planéty opäť zdvihol ruky nad hlavu a stisol v nich vytúžený pohár.

„Všetkým vám ďakujem. Môjmu tímu, rodine. Každému, kto mi držal palce. Hrať vo finále Wimbledonu prináša stres a nervozitu. Som rád, že som to zvládol,“ vravel po víkende už trojnásobný grandslamový šampión, ktorého v boji o titul nezastavil ani kanadský dlháň Milos Raonic.

Murrayovu cestu wimbledonskou trávou sledovala s očakávaním celá krajina. Naznačuje to aj jedna z novinárskych otázok, ktorú dostal domáci hrdina už pred semifinále s Čechom Tomášom Berdychom.

„Andy, neprežívame práve najšťastnejšie obdobie. Potrebujeme nového premiéra, nového trénera anglickej futbalovej reprezentácie. Práve ty si poslednou nádejou tohto národa,“ vravel na tlačovej besede žurnalista.

Murray sa odpovede nezľakol. Reakciou ponúkol fanúšikom nádej. „Hádam to s nami nebude až také strašné. Môžeme veriť vo veľa dobrých vecí. A ja dúfam, že tu vyhrám ešte dva zápasy a poteším ľudí,“ hovoril.

Slovo dodržal. A tohtoročným Wimbledonom prešiel vcelku suverénne. V šiestich stretnutiach nestratil ani set, o dva ho obral vo štvrťfinále len Francúz Jo-Wilfried Tsonga.

Na víťaznom ťažení rodáka z Glasgowa má nemalý podiel aj jeho tréner. Murray obnovil tesne pred Wimbledonom spoluprácu s legendárnym Ivanom Lendlom. S mužom, ktorý veľmi dobre vie, ako chutí grandslamový triumf. Počas hráčskej kariéry si ho ostravský rodák užil osemkrát, nikdy však na tráve.

Bol to však práve on, kto priviedol Murraya pred tromi rokmi k wimbledonskej trofeji. A teraz si dvojica zopakovala oslavy znovu. Fakt, že ich spolupráca bude fungovať, naznačil už turnaj v Queens Clube, kde Brit triumfoval. Vo finále zdolal, zhodou okolností, taktiež Raonica.

„Okrem pohára som dostal aj šampanské. Nebudem ho však otvárať, vezmem si ho domov. Možno budeme mať po Wimbledone čo oslavovať,“ hovoril pred dvomi týždňami 29-ročný tenista.

Akoby tušil, čo na neho čaká…

Finále, muži: Murray (V. Brit.-2) – Raonic (Kan.-6) 6:4, 7:6 (3), 7:6 (2)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Andy Murray #Milos Raonic #Wimbledon 2016