Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vo videohre by lámala rekordy. Šampiónka nie je stará

Pripomína to scénu z filmu. S rovnakým scenárom, emóciami i obsadením. A najmä koncom. Akoby si ju divák prehrával stále dookola.

10.07.2016 12:00
Serena Williamsová Foto: ,
Serena Williamsová vo finále Wimbledonu.
debata

Nuda? V žiadnom prípade

V hlavnej úlohe je Serena Williamsová, vo vedľajších diváci na Centrálnom dvorci All England Clubu. Kulisy dotvárajú na milimeter presne zostrihnutý trávnik, obrovský tanier či s obdivom tlieskajúci rozhodcovia a podávači lôpt. Z času na čas sa mení jediné – sklamaná, no uznanlivo hlavou pritakávajúca súperka.

„Myslíte si, že už je to nudné? Pre mňa nie. Víťazstvá ma neustále bavia. Keď nevíťazím, moja motivácia sa zvyšuje. Vtedy pracujem ešte tvrdšie, aby som mohla znovu zažiť ten nádherný pocit,“ vraví mladšia zo sestier Williamsových.

Americká tenistka ovládla po siedmy raz v kariére slávny Wimbledon. Po tom, ako si vo finále poradila s Nemkou Angelique Kerberovou, sa postavila do stredu kurtu, zdvihla ruky nad hlavu a ukázala fanúšikom trofej. Moment, ktorý takmer dokonale pozná celý tenisový svet.

Svetová jednotka je na veľké triumfy zvyknutá ako málokto. Je jednou z najdominantnej­ších žien v dejinách športu. Napokon, vo Wimbledone získala už 22. grandslamový titul a v historickom rebríčku dorovnala inú Nemku – Steffi Grafovú.

Na vedúcu ženu poradia, Margaret Courtovú, stráca už len dva triumfy. Austrálčanku mohla v sobotu už dostihnúť, no na Australian Open a Roland Garros nezvládla tohto roku posledný krok.

Ten jej tentoraz vyšiel. Možno i suverénnejšie, ako sama čakala. „Keby sme sa na tenis pozreli ako na videohru, prekonávala by v nej Serena všetky rekordy. Tvorcovia by pre ňu museli neustále vytvárať nové a nové výzvy. Tie by časom i tak splnila,“ píše americký denník USA Today.

Cieľ? Užiť si každý okamih

Serena prežíva skvelé obdobie. Na siedmich z posledných ôsmich grandslamov sa prebojovala do finále, päť z nich vyhrala. Takou bilanciou sa vo svojej bohatej, viac ako dvadsaťročnej, profikariére nikdy pochváliť nemohla.

Zdá sa, že čím je staršia, tým je lepšia. Napriek tomu, že mnohí experti i fanúšikovia polemizujú o tom, kedy pustí raketu z rúk naposledy, ona je aj v 34 (čoskoro 35) rokoch stále plná sily a motivácie.

„Kto povedal, že práve tento vek znamená, že športovec je už starý? Kde je to napísané? Je to len predsudok. Realita je taká, že som aj naďalej pripravená súperiť s ostatnými hráčkami,“ tvrdí Williamsová.

Jej slová potvrdzuje pohľad do štatistík tohtoročného Wimbledonu. S o rok staršou sestrou Venus triumfovala aj vo štvorhre. Vek či podľa mnohých už príliš opotrebované telo ju nelimitovali. Obe víťazné finále zvládla v priebehu niekoľkých hodín.

„Zakaždým, keď idem na kurt, nepripúšťam si nič iné ako víťazstvo. Naučila som sa vyrovnať sa s tlakom, vnímam ho ako moju súčasť. A predovšetkým: užívam si každý okamih. To sú dôvody, prečo aj naďalej víťazím,“ prezrádza rodáčka z Michiganu recept na úspech.

Zopár ich chce v tejto sezóne ešte dosiahnuť. Najväčším výzvam bude čeliť v Riu de Janeiro a v New Yorku. Najprv sa pokúsi obhájiť zlatú olympijskú medailu z Londýna, potom získať späť titul z US Open. Po tom, čo predviedla na wimbledonskej tráve, pochybuje o jej zlyhaní len málokto.

„Hrala som dobre. Skúšala som na ňu absolútne všetko. No nezabralo nič,“ uznávala výnimočné kvality americkej superhviezdy aj Kerberová.

Nemka ju senzačne zaskočila pred polrokom vo finále Australian Open. Po Wimbledone sa presvedčila o tom, čo platí pre každú hráčku z profiokruhu: Serenu možno zdolať, no nie je možné nad ňou pravidelne víťaziť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Serena Williams #Angelique Kerberová #Wimbledon 2016