Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sestry v akcii. Ponesie sa finále v štýle Williams?

V profesionálnom tenise sa pohybujú už viac ako dve desaťročia. Ich mená sú pojmami, ktoré vzbudzujú úctu i silný rešpekt. Dokopy sa pýšia 28 grandslamovými titulmi, obe strávili na poste svetovej jednotky desiatky či stovky týždňov.

07.07.2016 06:00
debata
zväčšiť Serena (vpravo) a Venus Williamsové. Foto: SITA/AP, Kirsty Wigglesworth
Serena Williamsová, Venus Williamsová, Serena (vpravo) a Venus Williamsové.

Serena a Venus Williamsové. Jedna z najslávnejších súrodeneckých dvojíc v dejinách športu. Práve tenisové sestry sa môžu postarať o vyvrcholenie ženskej časti Wimbledonu. Od cieľa ich delí jediný krok. Ak ho vo štvrtok zvládnu, stretnú sa vo veľkom grandslamovom finále po siedmich rokoch. Posledné odohrali taktiež na londýnskej tráve. Z triumfu sa po dvoch setoch tešila Serena.

Zatiaľ čo pre Venus to bolo dosiaľ posledné finále na turnajoch veľkej štvorky v kariére, jej sestra zbierala jednu cennú trofej za druhou. Za ten čas ich získala desať (!). „Práve teraz možno nadišiel čas, aby si finálové emócie pripomenula aj Venus. Čaká na ňu síce mimoriadne náročná súperka, no prečo by ju nemala zdolať? Ak predvedie svoj najlepší tenis, môže pokojne zvíťaziť,“ vraví pre CNN David Witt, niekdajší profesionálny tenista a sparingpartner oboch sestier.

O prekazenie finále v štýle sestier Williamsových sa v súboji s Venus pokúsi Angelique Kerberová. Nemka v tomto roku ovládla Australian Open, bude v pozícii miernej favoritky. „Odohrali sme spolu množstvo veľkých zápasov. Toto by mohol byť ďalší z nich. Kerberová prežíva skvelú sezónu a opäť túži po veľkom výsledku. To však i ja,“ hovorí Venus. Pred piatimi rokmi sa musela vyrovnať s ťažkou zdravotnou situáciou – diagnostikovali jej Sjögrenov syndróm spôsobujúci vyčerpanosť a bolesti.

Naučila sa s ním však žiť a zo 105. miesta v rebríčku sa opäť vrátila do najlepšej svetovej desiatky. „Prešla som si náročným obdobím. O to viac si užívam každý veľký moment. Predsa len, ak ste Serena Williamsová, prichádzajú takéto okamihy jeden za druhým. Ak sa voláte Venus, vnímate ich ako výnimočné,“ myslí si sedemnásobná grandslamová šampiónka.

Jej sestra bude čeliť Ruske Jelene Vesninovej. Premožiteľka Dominiky Cibulkovej by podľa papierových predpokladov nemala mať v súboji s obhajkyňou titulu a súčasnou svetovou jednotkou veľa šancí na úspech.

„Pre postup urobím všetko. Bolo by skvelé, keby sme si s Venus zahrali vo finále. Priznám sa, že už počas jej štvrťfinálového duelu som tŕpla. Keď som videla, že zvíťazila, od šťastia som vykríkla,“ tvrdí Serena, ktorá môže v prípade triumfu dorovnať v počte grandslamových titulov legendárnu Nemku Steffi Grafovú. S 22 trofejami by sa delili o druhé miesto.

Pokorenie cennej méty by mohla oslavovať práve po víťazstve nad sestrou. Finálový zápas by bol pre obe Američanky už 28. vzájomným. Dôjde k nemu?

Štvrtkový program
Ženy, semifinále, od 12.30: S. Williamsová (USA-1) – Vesninová (Rus.), Kerberová (Nem.-4) – V. Williamsová (USA-8).

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #venus williamsová #Serena Williams