Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veľký obrat, mentálna sila. Federer sníva ďalej

Nevyzeralo to s ním dobre. Od neslávnej rozlúčky ho delila jediná chyba, jediný bod súpera. Sklamanie však ani za mimoriadne nepriaznivých okolností nepripustil.

06.07.2016 18:39
Roger Federer, Marin Čilič Foto: ,
Roger Federer oslavuje víťazstvo nad Marinom Čiličom.
debata

Roger Federer aj naďalej sníva o tom, že ukončí štvorročné čakanie a zdvihne nad hlavu niektorú z grandslamových trofejí. Švajčiarsku legendu delia od ďalšieho veľkolepého okamihu posledné dva kroky. Po víťazstve nad Marinom Čiličom je vo wimbledonskom semifinále.

K pokoreniu chorvátskeho dlháňa dokráčal bazilejský rodák po mimoriadne náročnej ceste. Prehrával 0:2 na sety a v hľadisku Centrálneho dvorca All England Clubu či pri televíznych obrazovkách po celom svete by ste márne hľadali niekoho, kto by Federerovi ešte veril. No 34-ročný tenista sa nevzdal. Zabojoval, obstál v hre nervov, odvrátil tri mečbaly súpera a po veľkom obrate dokráčal medzi najlepšiu štvoricu turnaja.

„Všetko hralo Čiličovi do kariet. Mal viacero šancí na to, aby zápas ukončil. Myslím si, že teraz nemá zmysel hovoriť o Federerovom umení s raketou. Tento zápas vyhral vďaka mentálnej sile,“ chválil Švajčiara Jim Courier, niekdajší svetový hráč číslo jeden.

Federer tak môže aj naďalej útočiť na ôsmy titul z najslávnejšej trávy sveta. Ten posledný získal v roku 2012. Vlani i predvlani dokráčal až do finále, no zakaždým ho zastavil Novak Djokovič. Srb sa s Wimbledonom už rozlúčil a tak sú šance sedemnásťnásobného grandslamového šampióna o čosi väčšie.

„V prvých dvoch setoch som nevedel prečítať Čiličov servis. Zároveň som bol bezradný pri svojom. Potom som sa však výrazne zlepšil, poslúchali ma nohy i chrbát, prialo mi zrazu i šťastie. Toto všetko bol základ môjho úspechu,“ komentoval Federer dramatické dianie na kurte v rozhovore pre BBC.

V boji o finálovú miestenku sa Federerovi do cesty postaví ďalší z dlháňov. Tentoraz kanadský – Milos Raonic. „Sám som zvedavý, ako to dopadne. Jedno je však isté: čaká na mňa ďalší náročný zápas,“ upozornila niekdajšia svetová jednotka.

Tretí hráč renkingu ATP sa stretol so súčasnou sedmičkou jedenásťkrát. Po deviatich z nich sa tešil z víťazstva Federer. Po tom poslednom, vo finále tohtoročného turnaja v Brisbane, však zdvíhal nad hlavu ruky Raonic.

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Roger Federer (Švaj.-3) – Marin Čilič (Chor.-9) 6:7 (4), 4:6, 6:3, 7:6 (9), 6:3 za 197 minút
Milos Raonic (Kan.-6) – Sam Querrey (USA-28) 6:4, 7:5, 5:7, 6:4 za 151 minút

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Roger Federer #Milos Raonic