Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec! Cibulková sa lúči s Wimbledonom a čaká ju svadba

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nasadená ako devätnásta prehrala za 76 minút 2:6, 2:6 s Ruskou Jelenou Vesninovou v utorňajšom štvrťfinále dvojhry žien na treťom grandslamovom turnaji sezóny Wimbledone v Londýne (27. júna - 10. júla, celková dotácia 28,1 milióna libier, tráva).

05.07.2016 17:53 , aktualizované: 18:57
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (2)

Len si teda vyrovnala svoje miestne maximum spred piatich rokov. Bol to jej posledný zápas za slobodna, v sobotu bude mať svadbu s Michalom Navarom.

Dvadsaťsedemročná Bratislavčanka Cibulková, 18. v hodnotení, po pondelňajšej trojhodinovej osemfinálovej heroike proti poľskej trojke svetového rebríčka Agnieszke Radwanskej tentoraz predviedla výkon bez výbušnosti, konštantnosti a eufórie. Vôbec nedokázala presadiť svoj koncept, pôsobila spľasnuto a bezradne.

„Voľný deň, ktorý ma na tomto turnaji dosiaľ držal pri živote, som tentoraz nemala k dispozícii, hrala som hneď po tom náročnom včerajšku a prejavilo sa to. Nechcem však nebodaj znevážiť výkon súperky. Jelena zahrala veľmi dobre, tlačila ma od prvej lopty, zaslúžila si vyhrať. Mne chýbal ten stopercentný fyzicky stav, z čoho pramenilo viac chýb, bola som spomalenejšia na returne, nahromadilo sa to, bolo to strašne ťažké. Vesninová mi nedopriala žiadny záchytný bod: keď to bolo povedzme po 30, tak mi to uletelo, nebola som nohami tam, kde som mala byť, to sú detaily, ktoré robia zápas. Chcela som do toho dať všetko a aj som odovzdala, koľko som mohla, ale dnes to bolo málo. To osemfinále bolo veľmi náročné aj emočne a dnes som pociťovala akýsi útlm,“ referovala Cibulková v rozhovore pre agentúru SITA.

„Ak by mi niekto na začiatku trávovej časti sezóny povedal, že získam titul v Eastbourne a budem vo štvrťfinále Wimbledonu, tak by som mu neverila. Teraz som sklamaná z prehry, ale určite to už o niekoľko hodín bude lepšie, zajtra ani nehovorím,“ uznala Cibulková, ktorá sa najbližšie zrejme predstaví od 18. júla v americkom Stanforde a potom od 25. júla v kanadskom Montreale: „Musím si pár dní oddýchnuť, mám za sebou neskutočne vysiľujúceho 2,5 týždňa. Pohovoríme si s trénerom, ešte uvidíme.“

Vesninová vyznievala sviežejšie, razantnejšie a sebavedomejšie, triumfovala úplne zaslúžene. Ruska bola na „winnery“ lepšia 22:15 a zároveň urobila menej nevynútených chýb – 10:13. Premenila 4 z 13 brejkbalov, sama nečelila žiadnej hrozbe straty podania. Zvládla všetkých šesť zákrokov pri sieti. Po svojom prvom podaní si pripísala 79 % takto rozohraných loptičiek, zdolaná iba 55 %.

„Je to absolútne úžasné. Mám problémy uveriť, že mi to naozaj vyšlo. Výsledok možno pôsobí jednostranne, ale bol to veľmi intenzívny zápas. Dominika je skvelou tenistkou, súboje s ňou bývajú ťažké. Navyše, pricestovala sem ako šampiónka z Eastbourne, disponovala výbornou formou, aj tu zdolala kvalitné súperky. Ja však hrám každým zápasom lepšie a lepšie, dnešok nebol výnimkou. Podarilo sa mi dobre zregenerovať po včerajšom dlhom osemfinále a išla som na kurt s tým, že si to v prvom rade chcem užiť. Možno aj pre tú uvoľnenosť sa mi natoľko darilo,“ skonštatovala Vesninová pre tlačovú službu turnaja.

Dvadsaťdeväťročná univerzálka Vesninová, 50. v singlovom renkingu WTA, bude v semifinále hrať s americkou líderkou systému Serenou Williamsovou, ktorá je takto ďaleko na adrese SW19 Church Road jubilejný desiaty raz. Proti obhajkyni titulu a celkovo 6– násobnej singlovej šampiónka na tomto podujatí má Ruska skóre 0:4.

Už v najlepšej osmičke dvojhry na veľkej štvorke si rodáčka z ukrajinského Ľvova zahrala premiérovo v kariére (pri Temži bola najďalej v osemfinále 2009), teraz si ešte zlepšila osobný rekord. V štatistike s Cibulkovou sa ujala vedenia 4:3 po moskovských prehrách z rokov 2011 a 2015. Priamo v All England Lawn Tennis and Croquet Clube pripomenula úspech 7:5, 4:6, 6:4 z 3. kola edície 2009.

V dolnej sekcii žrebu utvorili semifinálovú dvojicu Nemka Angelique Kerberová nasadená ako štvrtá a americká osmička „pavúka“ Venus Williamsová. Dvadsaťosemročná hrdinka rovnako hodnotných januárových melbournských Australian Open Kerberová vedie nad 36-ročnou wimbledonskou šampiónkou 2000, 2001, 2005, 2007a 2008 Venus 3:2.

Dvojhra žien – štvrťfinále:
Jelena Vesninová (Rus.) – Dominika Cibulková (SR-19) 6:2, 6:2 za 76 minút (37, 39)

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Wimbledon 2016 #Jelena Cesninová