Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovičovu výnimočnosť ohrozí Lendlova mágia

Aj keby Novak Djokovič dnes ukončil kariéru, spomínali by na srbského tenistu milióny fanúšikov s obdivom, uznaním i ohromným rešpektom.

27.06.2016 06:00
Djokovič, Federer Foto: ,
Novak Djokovič a Roger Federer.
debata

Svetová jednotka sa pýši úspechmi, o akých sa podstatnej väčšine hráčov ani len nesníva. Napriek tomu má pred sebou sebou ďalší veľký cieľ, ktorý nik z jeho slávnych predchodcov nedosiahol.

Možné je všetko

Dva kroky k nemu zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu už v tomto roku urobil. Tretí môže pridať vo Wimbledone. Najprestížnejší turnaj sveta štartuje už dnes.

Djokovič prichádza na najslávnejšiu trávu sveta v pozícii obhajcu titulu. A najsledovanej­šieho muža. Po triumfoch na Australian Open a konečne i Roland Garros očakávajú jeho priaznivci, že trofej neprepustí žiadnemu z konkurentov ani vo Wimbledone.

V takom prípade by mal na dosah nielen mimoriadne cenný sezónny Grand Slam, ale i tzv. Golden Slam. Získa ho hráč, ktorý v jednom roku ovládne všetky štyri grandslamové turnaje a získa zlato z olympijských hi­er.

„Novak bude pod obrovským tlakom. Napriek tomu si myslím, že to môže zvládnuť,“ vraví Rod Laver. Len austrálska legenda a Američan Don Budge získali v jednom roku všetky štyri titulu z grandslamov. Obaja však mali smolu a buď sa v danom roku letné olympijské hry nekonali, alebo tenis ešte nebol súčasťou olympijského programu.

Djokovič je v inej situácii. Pred US Open sa predstaví v Riu de Janeiro, kde pôjde tvrdo za zlatom.

Predtým sa ho však pokúsia rivali pokoriť vo Wimbledone. „Nechcem, aby moje slová vyzneli namyslene či arogantne. Chcem však povedať, že možné je všetko,“ hovorí pred ďalšou výzvou Djokovič poukazujúc na to, že sen o zisku sezónneho Grand Slamu či dokonca Golden Slamu si môže už čoskoro splniť.

Murrayova túžba po odplate

Zálusk na zdolanie jedného z najlepších tenistov histórie má hneď viacero hráčov. Na čele s Andym Murrayom. Obľúbenec domáceho publika dominoval vo Wimbledone pred tromi rokmi. Vo finále zdolal práve Djokoviča. O veľkú trofej sa s ním pobil aj pred tromi týždňami – na Roland Garros. V Paríži uspel po prvý raz v kariére Srb a tak sa mu chce Škót odplatiť.

Už aj pod vedením staronového trénera Ivana Lendla. Mimochodom, osemnásobný grandslamový šampión stál pri Murrayovi aj pri jeho wimbledonskom triumfe v roku 2013.

„Spolupráca s Ivanom ma napĺňa, som šťastný, že ma znovu vedie. Verím, že spolu dosiahneme veľa úspechov,“ tvrdí hviezda, ktorá pred tromi sezónami ukončila 77-ročné čakanie svojich krajanov na wimbledonského víťaza z Veľkej Británie.

Svetovej dvojke však viaceré legendy nedávajú veľké šance na triumf. „Djokovič je jednoznačným favoritom. Má rešpekt všetkých. Jeho výkonnosť má len stúpajúcu, nikdy nie klesajúcu tendenciu,“ myslí si Američan John McEnroe.

Djokoviča favorizuje v porovnaní s Murrayom aj zápasová bilancia. V tejto sezóne sa stretli obaja súperi päťkrát, Srb vyhral štyrikrát. Celkovo vedie belehradský rodák 24:10.

Okrem Murraya by mal Djokoviča potrápiť aj Roger Federer. Švajčiar, ktorý prichádza po prvý raz od roku 2000 do Wimbledonu bez jediného turnajového titulu v sezóne, sa nachádza v rovnakej polovici pavúka ako svetová jednotka. Na turnaji sa však nepredstaví Rafael Nadal. Španiela do Londýna nepustí zranenie zápästia.

V Melbourne a Paríži Djokovič oslavoval. Bude rozdávať majstrovské úsmevy aj v Londýne?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #wimbledon #Novak Djokovič