Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z detského sna vzniklo tenisové múzeum

Raketa z legendárnej Mečířovej sady, antukou zašpinené tenisky Habšudovej aj rozmlátené náčinie od Cibulkovej.

09.06.2016 21:06
tenis, tenisové múzeum Foto: ,
Pohľad na exponáty v prvom Tenisovom múzeu v strednej Európe.
debata

To je len zlomok toho, čo od štvrtka môžete nájsť v prvom tenisovom múzeu na Slovensku. Jedinečné exponáty spojené s bielym športom nájdete na Gagarinovej ulici v Bratislave. Jej hlavným iniciátorom je držiteľ Guinnessovho rekordu v počte drevených rakiet Igor Kucej.

„V tejto jedinej expozícií svojho druhu v strednej a východnej Európe nájdete viacero zaujímavých kúskov. Základom výstavy je zbierka viac ako 1200 drevených tenisových rakiet. Okrem toho sú tu aj historické exempláre loptičiek, obalov, kníh, dresov a aj unikátny vypletací stroj,“ ozrejmil majiteľ múzea Kucej s tým, že sa v ňom nachádza aj slovenská sekcia a interaktívna miestnosť pre deti.

Tenisový zberateľ nechcel, aby všetky tieto unikáty zostali niekde v pivnici či na povale. Rozhodol sa preto vytvoriť spolu s priateľmi špeciálne múzeum.

„Chcel som si splniť detský sen a zapísať sa do Guinnessovej knihy rekordov. Oslovil som zberateľov s tým, že chcem ich drevené rakety odkúpiť a vzniklo toto. Je za tým veľa zberateľských rokov a tvrdej práce. Stálo to však za to,“ hrdo ukazuje útle priestory plné zaujímavých kúskov.

Správcovia múzea vytvorili aj špeciálnu miestnosť, kde sú predmety od aktívnych aj bývalých slovenských reprezentantov. Nájdete tam rakety od Mariána Vajdu, Karola Kučeru, Dominiky Cibulkovej či Daniely Hantuchovej. Slávnostný akt prestrihnutia pásky a oficiálneho otvorenia múzea obstarali tenisové legendy – Miloš Mečíř a Karin Cíleková-Habšudová.

„Som veľmi rád, že niečo také u nás je. Múzeu som venoval jednu z kolekcie rakiet, s ktorou som triumfoval na olympijských hrách v Soule 1988. Vtedy boli už drevené rakety raritou. Istú časť kariéry som odohral aj s grafitovou, ale to nebolo ono. Drevo je pre mňa živý materiál, s ktorým som bol spätý dlhé roky. Dajú sa z neho vytvoriť umelecké diela a keď sa dívam na rakety povešané po stene, niektoré z nich nimi sú,“ povedal Mečíř.

„Nikdy som o takýchto unikátnych exemplároch nepočula. Je to tu nádherné, výstava sa mi veľmi páči. Klobúk dole pred totuto výstavou, ktorá zachytáva dejiny nášho športu. Každá raketa má za sebou nejaký príbeh. Je tu aj jedna z mojich, ktorá zažila víťazstvá aj prehry. Bolo to už v závere kariéry,“ zaspomínala si Cíleková-Habšudová.

Expozícia bude otvorená od stredy do nedele v poobedňajších hodinách.

debata chyba
Viac na túto tému: #tenisové múzeum