Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampiónka zostala svetová. Podvodníčka

Bez milosti. Napriek tomu, že Maria Šarapovová priznávala pred niekoľkými mesiacmi svoje pochybenie s utrpením v očiach a pokorou v hlase, bola k nej Medzinárodná tenisová federácia (ITF) nemilosrdná. Uznala ju vinnou z dopingu a za užívanie meldónia naparila Ruske dvojročný trest. Natvrdo.

09.06.2016 17:30
Maria Šarapovová. Foto:
Maria Šarapovová.
debata (79)

Bez ohľadu na to, že ide o jednu z najväčších hviezd nielen vo svete tenisu, ale i športu. Bez ohľadu na to, že Šarapovová patrí k celebritám a sponzori do nej každoročne investujú milióny amerických dolárov. „Nepodozrievame Šarapovovú z vedomého podvádzania. Nesie však plnú zodpovednosť za také závažné pochybenie,“ napísala vo svojom oficiálnom vyhlásení ITF.

Jej ľudia nebrali do úvahy ani Šarapovovej ospravedlňujúce slová a výhovorky. „Urobila som obrovskú chybu, že som sa nepozrela na aktualizovaný zoznam zakázaných látok. Ospravedňujem sa najmä fanúšikom, ktorých som sklamala,“ hovorila začiatkom marca.

Niekdajšia svetová jednotka užívala meldónium desať rokov. Dôvodom boli pretrvávajúce zdravotné problémy – nedostatok horčíka, nepravidelný srdcový tep. Meldónium užívala taktiež ako prevenciu proti cukrovke, ktorá sa vyskytuje v jej rodine.

Podľa vlastných slov jej tento liek pomáhal udržať sa v dobrom zdravotnom stave. Lenže od 1. januára zapísala ITF meldónium na zoznam zakázaných látok. A tak, ako vždy, aj tentoraz o tom tenistov informovala. Prostredníctvom e-mailu.

„Keď jeden zo svetových športovcov, doslova jedna z jeho ikon, zámerne ignoruje opakované upozornenia, naďalej užíva zakázaný liek, skrýva sa za fakt, že jej ho odporučili lekári, tak mám pre takéto konanie len jedno pomenovanie – podvádzanie,“ nekompromisne píše vo svojom komentári športová novinárka Christine Brennanová z amerického denníka USA Today.

„Šarapovová zostane päťnásobnou grandslamovou šampiónkou, to je nemenné. Ale aj podvodníčkou svetovej triedy,“ dodáva bez okolkov.

Sibírskej siréne, ako Rusku prezývajú, začal trest spätne plynúť od 26. januára. Vtedy ju antidopingoví komisári pristihli počas Australian Open. Rozsudok ešte nemusí byť definitívny, keďže tenistka sa chce proti nemu odvolať na Športovom arbitrážnom súde v Lausanne.

Ak neuspeje, vráti sa do profesionálneho kolotoča v čase, keď už bude mať 31 rokov. S istotou príde o tohtoročné olympijské hry v Riu de Janeiro, ale aj o nemalé peniaze.

Jedna z najlepšie zarábajúcich športovkýň už po prevalení kauzy stratila troch najväčších sponzorov – americkú spoločnosť Nike, švajčiarskeho výrobcu hodiniek TAG Heuer a nemecký automobilový koncern Porsche.

© Autorské práva vyhradené

79 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová