Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Martin bojoval s Raonicom tri hodiny, na postup to však nestačilo

Slovenský lucky loser z kvalifikácie Andrej Martin prehral za 2:41 h dôstojne 6:7 (4), 2:6, 3:6 s jasne favorizovaným kanadským tenistom Milosom Raonicom nasadeným ako ôsmym v piatkovom zápase 3. kola hlavnej súťaže dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 32 017 500 eur, antuka).

27.05.2016 14:10 , aktualizované: 15:20
roland garros, andrej martin, ATP Foto: ,
Slovenský tenista Andrej Martin na Roland Garros.
debata

Zo svojho zatiaľ životného podujatia si odnáša prémiu 102 000 eur brutto a 106 bodov do počítačového poradia vrátane kvalifikácie. Zlepší si osobný renkingový rekord, ale musí si počkať na premiérový prienik do Top 100 a rozplynula sa mu šanca na miestenku na OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro, ktorá v ostatných dňoch náhle mierne vyvstala.

Dvadsaťpäťročnému 9. mužovi renkingu Raonicovi podľahol Martin 6:4, 6:7 (0), 2:6 v kvalifikácii melbournských Australian Open 2011. Mal pritom náskok setu a brejku, rodákovi z Čiernej Hory patrila ešte iba 153. pozícia v hodnotení, medzičasom už bol aj štvrtý. Teraz nepripustil Slovákovu prípadnú odvetu, hoci najmä v prvom sete sa riadne potrápil.

Držiteľ šiestich singlových challengerových titulov Martin bol šiestym Slovákom v histórii v parížskom 3. kole singlovej súťaže mužov po Dominikovi Hrbatom, Martinovi Kližanovi, Karolovi Kučerovi, Miloslavovi Mečířovi a Mariánovi Vajdovi.

Martin bol iba tretím „lakáčom“ v 3. kole parížskej dvojhry mužov za ostatných 30 rokov. Pred Slovákom to v predmetnom období zvládli Kórejčan Lee Hjung-taik (2004) a Belgičan David Goffin (2012).

„Prvý set bol veľmi intenzívny, mlátili sa cez hodinu. Ak by ho Andrej vyhral, získal by veľa pozitívnej energie, psychicky by mu to pomohlo. V prvom sete neukázal rozhodca na stopu po spornej loptičke, rozhodol to pre Raonica. Bol to bonus pre hráča Top 10. Tajbrejk bol tesný, pomerne vyrovnaný. Andrej bol vtedy trochu nahnevaný na rozhodcu. Keď vyhral prvý set Raonic, nakoplo ho to. Andrej mal na začiatku druhého setu útlm. Potom to bolo zase vyrovnané. Škoda, že mu ušiel tretí set. Veľa nechýbalo k tomu, aby bolo 4:4. Na to, že to je Raonic deviaty hráč sveta, hral s ním Andrej vyrovnanú partiu. Treba sa pozitívne pozerať do budúcna,“ povedal pre empire-tennis-academy.com kouč Miloslav Grolmus.

„Mal som pocit, že Andrej urobil nejaké chybičky už aj pre únavu. Predsa len, bol to už jeho šiesty zápas na tejto úrovni. Klobúk dole pred jeho výkonom. Počas turnaja dodržal to, aby si robil body forhendom, ten mu ‚píše‘. Nechýbalo veľa a mohlo sa udiať prekvapenie. Bol aktívny, podal veľmi sympatický výkon. Ocenilo to aj publikom. Verím, že mu to dodá potrebné sebavedomie, aby sa začal presadzovať na ATP leveli,“ podotkol Grolmus.

Dvadsaťšesťročný Bratislavčan Martin v piatok prehral 4:6, 6:7 (7) s Nemcom Janom-Lennardom Struffom vo finálovom 3. kole kvalifikácie, ale napokon dostal šancu ako „LL“ a chopil sa jej výborne. V 1. kole v pondelok prekonal 34-ročného ľavorukého Španiela Daniela Muňoza-De La Navu (105. v systéme) 6:2, 6:3, 4:6, 6:4. Paradoxom je fakt, že samotný Struff pri žrebe rozdelenia kvalifikantov a lucky loserov „chytil“ domáceho siedmeho muža hierarchie Jo-Wilfrieda Tsongu (3:6, 4:6, 4:6). V stredu si Martin poradil s 22-ročnou domácou dvadsaťdeviatkou „pavúka“ Lucasom Pouillem (31.) s istotou 6:3, 7:5, 6:3.

Martin figuruje na 133. priečke v renkingu, dosiaľ najvyššie bol na 119. pozícii. K 6. júnu si určite poasunie osobný rekord: momentálne sa nachádza na 110. mieste v online prepočtovej nezáväznej verzii (stal sa národnou dvojkou na úkor Lukáša Lacka). Postup do osemfinálového 4. kola by ho katapultoval približne na 90. stupienok, ale nestalo sa. Na budúci týždeň je prihlásený na challenger v nemeckom Fürthe, následne plánuje zamieriť do Prahy a od 13. júna sa chystá hrať na ďalšom challengeri v Poprade-Tatrách.

Zverenec Miloslava Grolmusa v rámci trnavskej Empire Tennis Academy Martin si v „main draw“ na Majors v minulosti zahral raz, a to na newyorských US Open 2013, kde tiež ako tzv. lucky loser z kvalifikácie podľahol v 1. kole kazašskému reprezentantovi Michailovi Kukuškinovi.

Daviscupový reprezentant SR Martin hral medzi seniormi pri Seine piaty raz. Dosiaľ mal miestne maximum v podobe 2. kola kvalifikácie zo sezóny 2014. V juniorskom období sa pred desiatimi rokmi dostal do štvrťfinále, podľahol v ňom Holanďanovi Thiemovi de Bakkerovi.

Zverenec Carlosa Moyu a Riccarda Piattiho Raonic bude v osemfinálovom 4. kole čeliť lepšiemu zo stretnutia Jack Sock (USA-23) – Albert Ramos-Viňolas (Šp.). Ak uspeje, vyrovná si miestny osobný rekord z predvlaňajška. Minulý rok absentoval. Na veľkej štvorke bol najďalej v semifinále Wimbledonu 2014 a Australian Open 2016.

Dvojhra mužov – 3. kolo:
Milos Raonic (Kan.-8) – Andrej Martin (SR) 7:6 (4), 6:2, 6:3 za 161 minút (74, 36, 51)

Martin v najdôležitejšom súboji svojej doterajšej kariéry rýchlo mal manko 0:3, ale v piatej hre predviedol rebrejk a v šiestej so šiestimi zhodami aj cez dva jednotlivé brejkbaly vyrovnal na 3:3. V ôsmej však znova prišiel o servis a keď na príjme v deviatej bol dolu 15:40, zdalo sa, že set sa končí. Opak bol pravdou: Slovák znížil na 4:5 a disponovane zabojoval aj na servise v desiatom geme. Vymanil sa z manka 0:40. Po odvrátení piatich setbalov rozhodil Martina na začiatku tajbrejku diskutabilný verdikt empajrového rozhodcu Kadera Nouniho a čoskoro zaostával 0:3 s dvojitým minibrejkom. Znížil na 2:3 a podanie, lenže následne si hneď dvakrát nepreniesol vlastný servis – 2:5 a čoskoro aj 2:6. Kanaďan premenil svoj dovedna ôsmy setbal, tretí v „lotérii“.

Na Martina akoby doľahla frustrácia z otváracieho dejstva. Povzbudený Raonic odskočil na 4:0. V šiestej hre eliminoval jeden brejkbal, v ôsmom geme dva – z 15:40 preklopil na 7:6 (4), 6:2. Navyše, pridal k tomu brejk na začiatku tretej časti, následne si nechal ošetriť ľavú nohu v oblasti slabín. nevyhol sa grimasám od bolesti. Posunul sa na 2:0 a k tomu mal brejkbal. Slovák odolal a predviedol nádejný priebežný obrat na 3:2. V siedmej hre však znova prišiel o podanie a Kanaďan už zvládol zvyšok. V ôsmom geme vymazal hrozbu kombináciou razantného podania a forhendu do uvoľnenej časti dvorca. Bodom priamo z podania išiel na 5:3. Pri prvom mečbale v deviatom geme poslal forhendový return do siete, druhý aj tretí (ten už po zhode) Slovák odstránil kvalitnou ofenzívou, pri štvrtom Kanaďan pokazil bekhendový príjem, pri piatom sa dočkal Martinovho zlyhania z forhendu.

Raonic vynikol na esá 7:0, na dvojchyby to bolo 3:6. Kanaďan mal pomer „winnerov“ a nevynútených chýb 43:36, Slovák 22:38. Postupujúci zužitkoval 7 z 19 brejkbalov, zdolaný 3 z 8.

debata chyba
Viac na túto tému: #ATP #Andrej Martin #Milos Raonic #Roland Garros 2016