Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlová negatívnu sériu v Paríži neprerušila. Vypadla aj Hantuchová

Slovenská tenistka Karolína Schmiedlová skončila svoje účinkovanie už v úvodnom kole dvojhry na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (22. mája - 5. júna, celková dotácia 32 017 500 eur, antuka).

23.05.2016 16:26
Karolína Schmiedlová Foto: ,
Karolína Schmiedlová na Roland Garros 2016.
debata

V pondelok popoludní nestačila na španielsku favoritku a štvorku podujatia Garbine Muguruzovú-Blancovú – podľahla jej za 144 minút 6:3, 3:6, 3:6. V zápase veľmi dobrej úrovne premenila favoritka prvý mečbal pri podaní súperky, ktorá z bekhendu nedokázala dobre zareagovať na tvrdý return pod nohy.

Je to dvanásta prehra Schmiedlovej v rade na hlavnom profesionálnom okruhu. Zdolaná hráčka si odnesie základnú prémiu 30 000 eur brutto, ešte sa predstaví vo štvorhre po boku krajanky Magdalény Rybárikovej. Najlepším výsledkom Karolíny Schmiedlovej na Roland Garros zostáva 3. kolo spred dvoch rokov, keď ju rovnako zastavila Muguruzová-Blancová. Aktuálne to bola jej štvrtá účasť v singli v hlavnom turnaji pri Seine. Proti členkám Top 10 teraz má skóre 0:5. Dvojnásobná štvrťfinalistka z francúzskej metropoly Muguruzová-Blancová nastúpi v 2. kole proti domácej držiteľke voľnej karty Myrtille Georgesovej, 203. hráčke renkingu WTA.

„Bol to ťažký žreb. Na grandslame mohol byť aj lepší. Bola som prvá nenasadená hráčka a dostala som štvrtú na svete… Súperka hrala veľmi dobre. Je to hráčka, s ktorou som dosiaľ vždy prehrala. Jej hra mi nevyhovuje, ale dnes som podala azda najlepší výkon zo súperení s ňou. Veľmi ma mrzí, že som prehrala, ale s mojou hrou som celkom spokojná. V druhom sete som mala šance, mala som si to uhrať sama. Pravdepodobne prvý gem a hru na 4:4… V treťom sete už hrala Španielka veľmi dobre. Občas som dávala krátke lopty, z ktorých ma súperka tlačila. Mala som sa častejšie pokúsiť aj o zmenu rytmu. Servis nebol vynikajúci, ale o dosť lepší ako v predchádzajúcich zápasoch,“ povedala Schmiedlová pre web Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Čechom Jaroslavom Levinským na skúšku práve do Roland Garros vedená Karolína Schmiedlová čaká na zápasový úspech na individuálnej úrovni už od 9. januára, keď v austrálskom Sydney triumfovala nad Švajčiarkou Timeou Bacsinszkou. Medzitým si pripísala len dve víťazstvá v rámci Pohára federácie reprezentačných tímov žien. V tejto sezóne je jej singlová bilancia 3:14.

Dvadsaťjedenročná Košičanka Karolína Schmiedlová (38. v rebríčku WTA) vstupovala do súboja s 22-ročnou Muguruzovou-Blancovou (4.) s nepriaznivou štatistiku 0:4 (na sety 0:8). Na Dvorci Suzanne Lenglenovej Slovenka začala sympaticky. Vo štvrtom geme brejkla súperku na 3:1 a vzápätí potvrdila na 4:1. Brejkové možnosti na 5:1 síce nevyužila, ale neskôr pri svojom podaní dala na 5:2. Za stavu 5:3 si Schmiedlová víťazným bekhendom pomohla k druhému setbalu a ten využila zásluhou nevynútenej chyby súperky. Za 46 minút ovládla prvý set 6:3 aj preto, že jej Muguruzová-Blancová pomohla 22 nevynútenými chybami.

Na začiatku druhého setu sa pri podaní Španielky hral 16-minútový gem a Schmiedlová v ňom nezužitkovala 9 brejkbalov. Z nasledujúcich štyroch hier získala jedinú a prehrávala 1:4. Slovenka ešte zabojovala a znížila na 3:4, ale koncovku setu nezvládla. Schmiedlová za tohto stavu neudržala podanie a Muguruzová-Blancová vzápätí čistou hrou na 6:3 potvrdila návrat do zápasu. Koncovka druhého setu napokon privodila predčasné rozhodnutie.

V treťom dejstve už slovenská hráčka nemala dostatok síl, aby vzdorovala fyzicky nadupanej a čoraz sebavedomejšej súperke. Prvý gem získala za stavu 0:4 a vzápätí ešte vykresala nádej znížením na 2:4 a čistou hrou dokonca na 3:4. Pri podaní súperky sa ešte dostala k brejkbalu, ale Španielka sa pozviechala a kvalitným servisom zvýšila na 5:3. Slovenka sa pri svojom servise ocitla pod tlakom a ten nezvládla. Jej súperke premenila hneď prvý mečbal.

Dvojhra – 1. kolo:
Garbine Muguruzová-Blancová (Šp.-4) – Karolína Schmiedlová (SR) 3:6, 6:3, 6:3

Hantuchovej stop v 1. kole v Paríži

S hlavnou súťažou sa rozlúčila v najkratšom možnom čase aj ďalšia Slovenka Daniela Hantuchová. V súboji dvoch skúsených tridsiatničiek podľahla Mirjane Lučičovej-Baroniovej za 55 minút 1:6, 2:6. Tridsaťštyriročná Chorvátka za stavu 5:2 v druhom sete pri svojom podaní využila druhý mečbal.

O rok mladšia Hantuchová touto prehrou definitívne prišla o šancu na účasť na olympijských hrách 2016 v brazílskom Riu de Janeiro. V oboch setoch Slovenka držala so súperkou krok len v úvode. V prvom dejstve od stavu 1:0 a v druhom od skóre 2:1 už nezískala ani gem.

Úspešná kvalifikantka a bývalá päťka hodnotenia Hantuchová, aktuálne 170. v počítačovom poradí, si z Paríža odnáša 50 bodov do počítačového poradia a prémiu 30 000 eur brutto. Lučičová-Baroniová (52. v rebríčku WTA) potvrdila aktuálnu solídnu formu: pred dvoma dňami bojovala vo finále na prípravnom turnaji vo francúzskom Štrasburgu.

„Vedela som, že to bude ťažký zápas. Súperku som si pozrela, keď hrala finále v Štrasburgu. Momentálne je vo forme, klobúk dolu pred tým, čo proti mne predviedla. Všetko jej padalo do dvorca. Ja som hrala dobre v kvalifikácii, rozohrala som sa, užívala som si turnaj. Pred 1. kolom boli nádeje, ale Lučičová-Baroniová sa veľmi rýchlo presadila, hrala riskantne a vychádzalo jej to. Nie som sklamaná, nečakala som, že sa z kvalifikácie prebojujem do hlavného turnaja. Vážila som si, že môžem byť v Paríži, užívala som si šampionát viac ako kedykoľvek predtým. To, že súperka zahrala lepšie, je súčasť tenisu,“ povedala Daniela Hantuchová pre spravodajstvo Slovenského tenisového zväzu (STZ).

Semifinalistka melbournských Australian Open 2008 Hantuchová hrala na antuke vo francúzskej metropole 14. raz, a premiérovo musela do kvalifikácie. Na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska bola v osemfinále edícií 2002, 2006, 2010 a 2011. Minulý rok sa rovnako lúčila v 1. kole, prehrala 3:6, 3:6 so Švajčiarkou so slovenskými koreňmi Belindou Bencicovou.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Mirjana Lučičová-Baroniová (Chor.) – Daniela Hantuchová (SR) 6:1, 6:2 za 55 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Karolína Schmiedlová