Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci v Paríži? Nádej núka len Cibulková

Zažiaria, zostanú skrytí v sivom priemere či sklamú? Už u dva dni odštartuje v Paríži druhý grandslamový turnaj sezóny - Roland Garros. V hlavnej súťaži sa s istotou predstaví štvorica slovenských tenistov.

20.05.2016 07:00
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (1)

Jedinú nasadenú Dominiku Cibulkovú podporia Anna Karolína Schmiedlová, Magdaléna Rybáriková a Martin Kližan. V prípade dnešného úspechu vo finále kvalifikácie ich môže doplniť trio Daniela Hantuchová, Kristína Kučová, Andrej Martin.

Aké sú vyhliadky Slovákov na najslávnejšej antuke sveta?

Jednotky: nabudená a zranená

V rôznych pozíciách odcestovali do francúzskej metropoly národné jednotky. Zatiaľ čo od ženskej očakávajú fanúšikovia výrazný úspech, mužská sa na súťažné kurty vracia po dlhom čase a so skromnými cieľmi.

Najväčšou slovenskou nádejou bude v Paríži Cibulková. Od začiatku roka podáva výborné výkony, nie vždy však zodpovedali výsledkom. S výnimkou ostatných týždňov. Po triumfe v Katoviciach síce Bratislavčanka zaváhala na turnaji v Prahe, no jej hviezda naplno zažiarila v Madride.

Na jednom z najprestížnejších turnajov sezóny zdolala aj svetovú dvojku Agnieszku Radwanskú a jej spanilú jazdu ukončila až vo finále siedma hráčka renkingu Simona Halepová.

Pre zverenku Mateja Liptáka bol Madrid generálkou na Roland Garros. Vynechala turnaj v Ríme a radšej trénovala v domácich podmienkach.

„Do antukovej sezóny som vstúpila výborne. Verím, že mi aj jej zvyšná časť vyjde. Nechajme sa prekvapiť,“ uviedla 27-ročná tenistka, ktorej nechýba dostatok sebavedomia na to, aby v Paríži siahla na ďalší veľký úspech. Napokon, pred siedmimi rokmi tu uhrala senzačné semifinále.

Na rozdiel od nej je v podstatne náročnejšej pozícii Kližan. V jeho slovníku tentoraz chýbajú veľké vyhlásenia. Prevláda skromnosť a opatrnosť. Oprávnene.

Martin Kližan. Foto: SITA/AP
Martin Kližan Martin Kližan.

Po tom, ako Bratislavčan vo februári naplno rozvinul svoj potenciál a ovládol podujatie v Rotterdame (vo finále zdolal hviezdneho Francúza Gaela Monfilsa), už toho veľa nenahral. Tri sety s Nickom Kyrgiosom v Dubaji, necelý set so Španielom Fernandom Verdascom v Indian Wells.

Pre zranenie nohy zápas skrečoval a odvtedy sa na súťažné kurty nepozrel. Lekári mu diagnostikovali tzv. plantárnu fascitídu – ide o problém s väzivovým pruhom na nohe, ktorý spája pätovú kosť.

Od tohto okamihu uplynuli už viac ako dva mesiace, s tréningom začal Kližan len pred týždňom. Za ten čas spadol v rebríčku o viac ako dvadsať miest – z 25. na 46.

Rôzne trápenia Schmiedlovej a Rybárikovej

Podobne je na tom aj Rybáriková. Rodáčka z Piešťan prekonala v tejto sezóne už tri zranenia. Po problémoch s achilovkou a svalovom zranení v okolí slabín ju naposledy potrápilo zápästie.

Aj preto odohrala v priebehu predošlého dva a pol mesiaca jediný zápas. Na turnaji v Trnave však po šiestich hrách zo súboja s krajankou Viktóriou Kužmovou odstúpila.

Kým Kližana a Rybárikovú trápi zdravotný stav, psychickú i hernú pohodu hľadá staršia zo sestier Schmiedlových. Košičanka prehrala na okruhu WTA už deväť zápasov a zároveň osemnásť setov v rade.

Nenaštartovalo ju ani angažovanie nového trénera – Čecha Jaroslava Levinského či vydreté víťazstvo v Pohári federácie nad Kanaďankou Aleksandrou Wozniakovou.

Anna Karolína Schmiedlová. Foto: SITA, Martin Medňanský
Karolína Schmiedlová Anna Karolína Schmiedlová.

Otázna je forma trojice z kvalifikácie. Hantuchová, Kučová i Martin prešli úvodnými dvomi kolami a už v piatok bude jasné, či si zahrajú aj v hlavnej súťaži. Tesne pred poludním sa zároveň s tenistami zahrá osud, žreb im pridelí súperov pre prvé kolo.

Každopádne, v porovnaní s úvodným grandslamom sezóny nemôžu Slováci obstáť oveľa horšie. V hlavnej súťaži Australian Open sa predstavila šestica. Cez prvé kolo prešla len Rybáriková. Po druhom sa lúčila už aj ona.

Nech teda Paríž praje tenistom spod Tatier viac ako Melbourne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Magdaléna Rybáriková #Dominika Cibulková #Martin Kližan #Anna Karolína Schmiedlová #Roland Garros 2016