Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Levinský: Zónu dobrého dievčaťa musí narušiť dravosť tigra

Záchranca? Spasiteľ? Kdeže. Len muž, ktorý má do smutnej tenisovej duše vniesť nový impulz.

21.04.2016 08:00
filip polášek, jaroslav levinský, Foto: ,
Jaroslav Levinský s Filipom Poláškom (biela šiltovka).
debata

A opäť v nej objaviť vášeň pre hru. Jaroslav Levinský (35) je novým trénerom slovenskej jednotky Anny Karolíny Schmiedlovej. Po sérii prehier (už osem v rade) vystriedal Milana Martinca, ktorý viedol Košičanku ostatných šesť rokov. „Viem, že pri Kaji nebudem potrebovať tvrdú ruku. Nie je lajdáčka. Je svedomitá, všetko dôsledne dodržiava,“ vraví niekdajší špičkový deblista.

Nezľakli ste sa, keď ste sa pozreli na Schmiedlovej tohtosezónne výsledky?
To je práve dôvod, prečo som dostal túto ponuku (smiech). Keby Kaja vyhrávala, nepotrebovala by nič zmeniť. Vnímam to ako výzvu. Ak vrátim Kaju tam, kde bola predtým, budem len rád. Ak nie, príde po mne niekto iný. Viem sľúbiť, že pre to urobím maximum. Musíme pracovať tak, aby sme sa každý večer mohli pozrieť do zrkadla a boli spokojní. Či dospejeme k čiastkovému úspechu o päť alebo o desať týždňov, to vám nepoviem. V športe nie je nič isté.

Ako sa rodila vaša spolupráca so Schmiedlovou?
Pred dvoma týždňami som sa rozišiel s Lukášom Rosolom. O dva dni mi telefonovali zo Slovenského tenisového zväzu, že Kaji sa nedarí a potrebovala by nový impulz. Oslovili ma, či ma môžu zaradiť do portfólia trénerov, z ktorých budú vyberať. Súhlasil som, ďalej som to neriešil. Neskôr sa mi ozval generálny sekretár Igor Moška, či môžem nastúpiť ihneď. Dohodli sme sa na skúšobnej dobe šiestich týždňov. Za ten čas by sme mali zistiť, či si budeme vyhovovať, či naša spolupráca bude fungovať a najmä, či Kaja uverí tomu, čo jej hovorím. Nasilu nič robiť nebudeme. Nemá zmysel niečo lámať cez koleno.

Čo ste prvé povedali novej zverenke, keď ste sa zoznámili?
Zoznamujeme sa ešte stále. Ak nerátam Pohár federácie, na ktorom som bol len pozorovateľ, tak sme mali spolu tri tréningy. Zázraky cez noc robiť neviem. Sme len na začiatku procesu, ktorý musíme naštartovať a poctivo ho dodržiavať. Uvedomujem si, že Kaja má za sebou zlú sériu, máta ju v hlave. Rovnako, ako fakt, že po rokoch vymenila trénera. Napriek tomu, že je mladé dievča, musí sa od tohto všetkého odosobniť. Aj od vedľajších vplyvov. Poviem to na rovinu: nesmie čítať noviny, nesmie počúvať, čo vravia ľudia navôkol. Podstatný je len výkon, nie to, čo kto napíše. Tenis je totiž nesmierne špecifický. Aj najmenšie nuansy v ňom zohrávajú obrovskú úlohu.

Vlani zdolávala Schmiedlová hráčky svetovej špičky na čele s Agniezskou Radwanskou či Caroline Wozniackou. Teraz prehráva aj zápasy, kde je jednoznačnou favoritkou. Prečo?
Poviem to jednoducho. Kaja musí ísť na kurt a drieť. Žiadna iná cesta neexistuje. Potrebuje otočiť veci vo svoj prospech. Aj v zápase so Sakkariovou mala dobré fázy. Boli tam však aj výmeny, v ktorých urobila desaťcentimetrové auty, dôležité lopty šli na konto súperky.

Vaša zverenka o sebe tvrdí, že si prehry príliš pripúšťa. Všimli ste si túto jej vlastnosť?
Viem, čo o nej hovoria ľudia, ktorí ju poznajú lepšie ako ja. Všimol som si, že je citlivejšia, veľká dobráčka. Na tenis je možno až príliš dobrá. Na kurte musí byť človek, poviem to tak od srdca, trochu hajzlík. Nebolo by na škodu, keby sa dostala zo zóny dobrého dievčaťa a prebudila v sebe tigra. Zatiaľ to nejde, ale to sa môže otočiť už v najbližšom zápase v Maroku. Znamená to, že okrem tenisovej stránky musíme pracovať aj na mentálnej.

Bude Schmiedlová využívať mentálneho trénera?
Do tohto jej nezasahujem. Myslím si však, že mentálneho trénera by mal hráč využívať vtedy, ak tomu dôveruje. Ak je k tomu donútený len preto, aby niekomu zalepil ústa – je to strata času.

Schmiedlová patrí bezpochyby k najväčším talentom slovenského tenisu za posledné roky. Kde vidíte jej potenciál?
Nechcem hovoriť o konkrétnych číslach. Ľahko by sa to mohlo otočiť proti nám. Teraz ide len o jedno: naštartovať vzostupnú tendenciu a dostať ju do pohody.

Čo by malo na Schmiedlovú platiť? Tvrdá ruka či skôr pokoj a trpezlivosť?
Ak mám pri sebe hráča, ktorý je vyslovene lajdák, viem uplatniť aj pravidlo tvrdej ruky. To však nie je Kajin príklad. Je svedomitá, všetko dôsledne dodržiava. Musím s ňou predovšetkým komunikovať, aby som poznal jej pocity a vedel sa vžiť do jej kože. Sám som tenis hral, tak viem, čo v danom okamihu asi prežíva.

Filip Polášek triumfoval na turnaji v Gstaade... Foto: www.fredophoto.ch
Filip Polášek, Levinský Filip Polášek triumfoval na turnaji v Gstaade spoločne s Čechom Levinským (vľavo).

Akým smerom sa uberala vaša trénerská kariéra predtým, ako ste prevzali slovenskú jednotku?
Po finále miešanej štvorhry na Australian Open 2010 som ukončil aktívnu kariéru. Už tam som dohrával zápas pre boľavý lakeť na liekoch. Myslel som si, že budem pauzovať tak dva, tri mesiace, napokon to bola pre mňa definitíva. Následne som sa začal venovať trénerstvu, absolvoval som polročnú stáž na Tenisovej univerzite Rainera Schüttlera a Alexandra Waskeho. Potom som viedol práve Schüttlera, neskôr Sergeja Stachovského či Taiwančana Lu Jen-chsuna a ukrajinskú juniorku Oľgu Fridmanovú. S Dominikom Hrbatým som pracoval aj pre Turecký tenisový zväz, potom sa však vyskytli problémy s platbami, a tak som prijal ponuku Lukáša Rosola. S ním som sa rozišiel po turnaji v Miami.

Radil vám Hrbatý, či prijať ponuku na trénovanie Schmiedlovej?
Rozhodoval som sa sám. Až keď som prikývol, zisťoval som si informácie a Dominik mi o Kaji vravel len pozitívne veci. Podľa neho je pracovitá, nadmieru slušná, problémy s disciplínou nemá. Vraj nemusím mať žiadne obavy.

Menoslov vašich zverencov dokazuje, že ste sa prevažne venovali mužom. Nemáte obavy, ako zvládnete častokrát zradnú ženskú psychiku?
Samozrejme, so ženou musíte pracovať úplne inak ako s chlapom. Chlapi si všetko povedia na rovinu, pri žene nemôžete len tak zvýšiť hlas. Mohla by to pochopiť inak. Keď chlap niečo nepochopí, tak si to s trénerom ihneď vydebatuje. Žena to skôr drží v sebe, zbytočne sa tým zaoberá, zapĺňa jej to mozgovú kapacitu a zrazu má na veci iný – častokrát nesprávny – pohľad. Preto je dôležité, aby som s Kajou veľa komunikoval.

Galéria vašich úspechov naznačuje, že viacero titulov zo štvorhry ste získali po boku Slovákov. Veríte, že na úspechy nadviažete aj so Schmiedlovou?
K Slovensku mám veľmi kladný vzťah. Navštevujem ho radšej ako Prahu. Keď som sa pripavoval na sezónu, chodil som najčastejšie za chlapcami do Bratislavy. Počas kariéry som hral štvorhru s Karolom Beckom, Dominikom Hrbatým, Filipom Poláškom, Michalom Mertiňákom i Igorom Zelenayom. Slovákov mám rád, sú mi sympatickí, a tak verím, že niečo dosiahneme aj s Kajou.

S čím by ste boli spokojný po ukončení šesťtýždňovej skúšobnej doby?
Uspokojí ma, ak za mnou Kaja príde a povie, že cíti pokroky. Že sme odviedli dobrú prácu. Dôležité budú jej subjektívne pocity. O úspechoch je predčasné hovoriť. Verím, že sa o nich porozprávame v ďalšom rozhovore.

Jaroslav Levinský

Profesionálna kariéra rodáka z Valašského Meziříčí (11. 2. 1981) trvala od roku 1999 do roku 2010. Vo dvojhre to vo svetovom rebríčku najvyššie dotiahol na 239. priečku. Vynikal skôr vo štvorhre, kde sa vyšplhal na 24. miesto. Získal päť turnajových titulov na okruhu ATP. Tri po boku Slovákov – Filipa Poláška (Gstaad 2008, Bastad 2009) a Michala Mertiňáka (Záhreb 2006). Na Australian Open 2010 to dotiahol do finále miešanej štvorhry (s Ruskou Jekaterinou Makarovovou). Po ukončení kariéry sa venuje trénerstvu. Viedol Nemca Rainera Schüttlera či Ukrajinca Sergeja Stachovského. V tomto roku ukončil spoluprácu s krajanom Lukášom Rosolom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tenis #Filip Polášek #Karolína Schmiedlová #Jaroslav Levinský