Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lipták: Povrch bude našou výhodou

Tvrdý povrch ich dostal do problémov. Vyriešiť sa ich pokúsia na antuke. Pred dvoma mesiacmi si slovenské tenistky značne skomplikovali situáciu v Pohári federácie.

15.04.2016 09:00
Fed Cup, Matej Lipták Foto: ,
Kapitán slovenského fedcupového tímu Matej Lipták.
debata

V úvodnom kole II. svetovej skupiny nestačili po dramatickom priebehu na mierne favorizovanú Austráliu, ktorá sa opierala o skvelú Samanthu Stosurovú. Podľahli jej 2:3. O zastavenie pádu v prestížnej tímovej súťaži sa pokúsia už počas tohto víkendu, keď v bratislavskom Národnom tenisovom centre vyzvú oslabenú Kanadu.

Okrem vo forme hrajúcej Dominiky Cibulkovej má partia okolo kapitána Mateja Liptáka v zálohe aj ďalšiu zbraň – povrch, ktorým je antuka. „Verím, že si naše hráčky na ňu zvykli. Najmä tie, ktoré v posledných týždňoch hrali na tvrdých povrchoch,“ vraví Lipták. „Ide najmä o prispôsobenie pohybu. Čo sa týka rýchlosti, v tom problém nevidím,“ dodáva šéf slovenskej lavičky.

S výberom antuky sú spokojné aj hráčky. Najmä tímová jednotka Anna Karolína Schmiedlová, ktorá najpomalší hrací povrch zbožňuje. „Som rada, že sa na ňu vraciam. Verím, že práve na nej sa dostanem do pohody a odštartujem sériu dobrých výkonov i výsledkov,“ tvrdí Košičanka, ktorá prežíva nevydarené obdobie a na víťazstvo čaká práve od súboja v Pohári federácie, keď zdolala Austrálčanku Arinu Rodionovovú.

V špecifickej situácii je Cibulková. Víťazka nedávneho turnaja v Katoviciach nehrala na antuke dva roky. Dôvodom je, že v lanskej sezóne vynechala antukovú časť pre operáciu päty. Pauzovala viac ako štvrťroka. „Neobávam sa však, že budem mať problémy s adaptovaním sa na povrch,“ myslí bratislavská rodáčka pozitívne.

Jedinou zo Sloveniek, ktorá si nemusela na podmienky na kurte zvykať, je Jana Čepelová. Do Bratislavy totiž pricestovala z Charlestonu, kde sa predstavila na zelenej antuke. Predvlani tu zdolala svetovú jednotku Serenu Williamsovú a senzačne dokráčala až do finále. „Zelená antuka je podobná klasickej, ktorá je v Bratislave. Som rada, že sme ju vybrali. Hádam nás privedie k víťazstvu,“ nádejá sa Čepelová.

Okrem povrchu nahráva domácim do kariet aj fakt, že v Bratislave im neznepríjemní situáciu Eugenie Bouchardová. Kanadskú hviezdu nepustilo do hry zranenie brušného svalu.

„Je to pre nás veľká pomoc. Ale len na papieri. Podľa rebríčka sme veľkí favoriti stretnutia,“ priznáva Lipták. „Pohár federácie je však špecifická súťaž, v ktorej sa hráčky zvyknú vypnúť k výnimočným výkonom. Všetko sa ukáže až na kurte. Každopádne, naše šance na úspech sa zvýšili. Pevne verím, že aj povrch bude našou výhodou,“ dopĺňa.

Hádam bude mať pravdu a Slovenky sa udržia medzi šestnástimi najlepšími reprezentačnými výbermi sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fed Cup #Matej Lipták