Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schmiedlovej radil psychológ. Hľadá radosť z tenisu

Raz sa to už musí skončiť! Podobné myšlienky sa premietli v hlave Anny Karolíny Schmiedlovej v ostatných týždňoch niekoľkokrát.

13.04.2016 17:00
Anna Karolína Schmiedlová Foto: , ,
Anna Karolína Schmiedlová.
debata (3)

Slovenská tenisová jednotka kráča od prehry k prehre. Chuť víťazstva neokúsila košická rodáčka už v šiestich zápasoch v rade. Naposledy jej osud doprial triumfálny pocit začiatkom februára, keď pred domácim publikom zdolala v Pohári federácie po trojsetovej bitke Austrálčanku Arinu Rodionovovú.

Chýba jej sebavedomie

Nadviazať na tento úspech sa zverenka Jaroslava Levinského pokúsi počas tohto víkendu. Opäť v prestížnej tímovej súťaži. Samozrejme, ak v súboji s Kanaďankami, v ktorom Slovenky hrajú o záchranu v II. svetovej skupine, dostane od kapitána Mateja Liptáka príležitosť.

„Pohár federácie je v porovnaní s bežnými turnajmi úplne iná súťaž. Nemám síce veľké sebavedomie, no verím, že práve teraz by som sa mohla odraziť k lepším výsledkom. V prvom rade si však želám, aby bol úspešný tím,“ vraví 21-ročná hráčka.

Schmiedlovej sezóna vyzerá v číslach hrozivo. Odohrala jedenásť stretnutí, prehrala deväť z nich. S výnimkou Samanthy Stosurovej zakaždým so súperkou, ktorá bola v čase zápasu v rebríčku nižšie ako talentovaná Slovenka. Naposledy odchádzala sklamaná z Katovíc, kde obhajovala titul z vlaňajška. Už v úvodnom kole podľahla Francúzke Pauline Parmentierovej. S hráčkou, ktorá okupovala až 113. priečku v renkingu, uhrala dva gemy.

„Na kurte som necítila žiadny pokrok. Skôr by som povedala, že to bol môj najhorší zápas v sezóne. Bola som po ňom nešťastná, ďalšia prehra ma mrzela,“ tvrdí Schmiedlová, ktorá vraj na tréningu podáva dobré výkony, no v zápasoch nevie nelichotivú sériu zlomiť.

Rady počúva odvšadiaľ

V podobnej situácii bola aj predvlani, keď ťahala šnúru deviatich neúspešných duelov v rade. „Vtedy som vyhrala zápas so slabšou súperkou. Pamätám si, že som ani nehrala dobre. Napriek tomu som si zvýšila sebavedomie, začala som si viac veriť a následne sa to zlomilo. Verím, že to príde aj tentoraz.“

O prelomenie krízy sa staršia zo sesterského dua Schmiedlových pokúšala aj v spolupráci so psychológom. „Stretla som sa s ním dva, možno trikrát. Potom som však znovu odcestovala na turnaje. Priznávam, neúspešné obdobie má na svedomí hlava,“ prezrádza 34. hráčka sveta.

„Nesmiem si to však natoľko pripúšťať, nebrať aktuálnu situáciu tak vážne. Aj keď je to zložité. Všetci naokolo sa mi snažia radiť, rozprávajú sa o tom so mnou. Viem, že mi chcú pomôcť, ale keby bolo na mne, nerozprávala by som sa o tom,“ dodáva.

Naštartovať by ju mohla jej obľúbená antuka. Práve na najpomalšom povrchu sa predstavia Slovenky cez víkend v bratislavskom Národnom tenisovom centre. „Verím, že nájdem stratenú radosť z tenisu. Hádam to bude na kurte vidieť,“ nádejá sa Schmiedlová, ktorá prichádza na iné myšlienky pri praktických veciach. Spolu s mamou zariaďuje nový byt.

Hádam už čoskoro v ňom nájde dostatok pohody, ktorú prenesie na kurty. Veď v minulej sezóne dokázala, že je schopná konkurovať užšej svetovej špičke. Tešila sa z premiérových turnajových titulov na okruhu WTA a v rebríčku sa približovala k priečkam v elitnej svetovej dvadsiatke.

Schmiedlová zmenila trénera

Slovenská tenistka číslo jeden podľa terajšieho postavenia vo svetovom rebríčku WTA vo dvojhre Karolína Schmiedlová po šiestich rokoch má nového trénera. Milana Martinca strieda Jaroslav Levinský.

Tridsaťpäťročný Čech v minulosti figuroval na 24. mieste v renkingu ATP vo štvorhre, vo dvojhre sa najvyššie dostal na 239. post. Medzičasom bol napríklad koučom krajana Lukáša Rosola. Informáciu o zmene v športovom zázemí 21-ročnej Košičanky priniesla internetová stránka Slovenského tenisového zväzu (STZ).

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Anna Karolína Schmiedlová