Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Capriatiová sklamaná zo Šarapovovej: Mala by vrátiť tituly

Len niekoľko hodín po oznámení pozitívneho dopingového testu na meldónium sa to na ruskú tenistku Mariu Šarapovovú začína sypať z viacerých strán.

08.03.2016 12:30
Jennifer Capriatiová Foto: ,
Jennifer Capriatiová.
debata (40)

Po oznámení firmy Nike o odstúpení zo spoločných zmlúv prišiel ostrý atak od inej bývalej svetovej jednotky, Američanky Jennifer Capriatiovej. Držiteľka troch grandslamových titulov napísala na svojej twitterovej prezentácii, že je sklamaná a nahnevaná z dopingového prehrešku Šarapovovej.

„Ja som stratila svoju kariéru, ale nikdy som nepodvádzala alebo niečo podobné. Hodila som len uterák do ringu a trpela som. Nemala som okolo seba dobre zaplatený tím ľudí, ktorí by pre mňa našli spôsob ako ospravedlniť nejaký podvod či oklamať zaužívaný systém,“ napísala nahnevaná Capriatiová. Dnes 39-ročná kontroverzná Američanka bola svojho času zázračným dieťaťom svetového tenisu. Profikariéru začala ako 13-ročná a o rok neskôr už figurovala v Top Ten rebríčka, ako najmladšia hráčka v histórii. Z rýchleho skoku do tenisového šoubiznisu však vyplynuli veľké problémy. V roku 1993 ju ako 17-ročnú na Floride zadržali za krádež v obchode s klenotami a o rok neskôr sa ocitla vo väzenskej cele za prechovávanie marihuany. V tom čase už bola olympijská víťazka aj semifinalistka Roland Garros. Potom strávila istý čas v odvykacom centre, lebo sa predávkovala liekmi. Neskôr nakopla svoju druhú kariéru. Tenisovo najlepšie obdobie zažila v rokoch 2001 – 2002, keď vyhrala dvakrát Australian Open a triumfovala aj na Roland Garros. V roku 2004 hrala súťažne naposledy, hoci sa neskôr ešte snažila o návrat. V ďalších rokoch mala problémy s alkoholom, expriateľom a tiež samovražedné sklony.

„Aký má význam, že si niekto vezme liek na posilnenie činnosti srdca, ktoré nie je choré? Ak sa ukáže, že je všetko pravda, mala by vrátiť všetky turnajové tituly, ktoré získala,“ doplnila Capriatiová na adresu Šarapovovej. Na rozdiel od Capriatiovej, slávna americká tenistka s českým rodiskom Martina Navrátilová zatiaľ je na strane Šarapovovej. „Nepoznám úplne všetky fakty, ale verím, že to je celé iba omyl,“ uviedla Navrátilová. Bývalý kapitán amerického tímu Patrick McEnroe vychádza z predpokladu, že na území USA nie je povolený predaj a užívanie meldónia. „Preto si myslím, že naozaj môže ísť o vedomé zvýšenie schopnosti fyzickej záťaže,“ uviedol P. McEnroe. Austrálsky tenista Mat Ebden (104. v rebríčku ATP) na twitteri napísal: „Nevyzerá to tak nevinne pre Šarapovovú aj všetkých, ktorý tento prostriedok brali.“ Na strane bývalej jednotky svetového ženského renkingu nie je ani niekdajšia britská mužská jednotka Andrew Castle: „Počkajte, niečo tu nesedí. WADA zverejnila zoznam zakázaných látok a ona sa na to nepozrela a ani nikto z jej tímu? Čudné…“

Päťnásobná grandslamová šampiónka na pondelkovej tlačovej konferencii v Los Angeles navonok pokorne priznala, že neprešla dopingovou skúškou na tohtoročnom Australian Open a dôvodom je práve meldónium, považované za antiischemické liečivo známe aj ako mildronát. Prioritne slúžil na liečenie ischémie, teda slabého prietoku krvi a športovci ho hojne zvykli využívať na zlepšenie výkonnosti. Výnimkou nebola ani Šarapovová, ktorá priznala jeho užívanie od roku 2006. Pravda, dlhodobo ako povolenú látku, na zoznam zakázaných sa prípravok dostal až počnúc začiatkom tohto roka. Dvojnásobná víťazka Roland Garros, dobyvateľka Wimbledonu, Australian Open aj US Open Šarapovová priznala plnú zodpovednosť za svoju chybu a pridala ospravedlnenie fanúšikom. „Viem, že týmto priznaním sa to nekončí a nasledovať budú konzekvencie zo strany Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF). Nechcem však takto končiť kariéru a verím, že ešte dostanem šancu hrať tenis,“ kajala sa 28-ročná rodáčka zo sibírskeho Ňaganu v pondelok pred americkými novinármi.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Jennifer Capriatiová