Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvé dôsledky. Šarapovová prišla už o troch sponzorov

Po pondelkovom oznámení dopingového prehrešku zo strany ruskej tenistky Marie Šarapovovej s ňou zastavili spoluprácu už traja sponzori.

08.03.2016 11:21 , aktualizované: 13:02
Maria Šapapovová Foto: ,
Maria Šarapovová.
debata (4)

Odvrátili sa od nej výrobca obuvi a oblečenia Nike, švajčiarska značka hodiniek Tag Heuer a nemecká automobilka Porsche. „Sme smutní a prekvapení zo správ ohľadom Marie Šarapovovej. Rozhodli sme sa zrušiť naše vzťahy s Mariou, zatiaľ čo vyšetrovanie pokračuje. Budeme ďalej monitorovať situáciu,“ uviedla v stanovisku firma na výrobu oblečenia a obuvi, ktoré priniesol napríklad portál Sports Illustrated. Platnosť zmluvy s Tag Heuer vypršala so záverom uplynulého kalendárneho roka. „Vzhľadom na vzniknutú situáciu sme ukončili rokovania o predĺžení spolupráce so slečnou Šarapovovou,“ uvádza sa v stanovisku Švajčiarov. Výrobca luxusných športových automobilov Porsche „odložil plánované spoločné aktivity“ a analyzuje momentálny stav.

Dvadsaťosemročná päťnásobná grandslamová víťazka v pondelok na tlačovej konferencii oznámila, že 26. januára počas Australian Open neprešla dopingovou skúškou na meldónium, považované za antiischemické liečivo známe aj ako mildronát. Prioritne slúžil na liečenie ischémie, teda slabého prietoku krvi a športovci ho hojne zvykli využívať na zlepšenie výkonnosti. Výnimkou nebola ani Šarapovová, ktorá priznala jeho užívanie od roku 2006. Pravda, dlhodobo ako povolenú látku. Na zozname zakázaných sa ocitla až 1. januára 2016.

Ruskú krásku informovala o pozitívnej dopingovej skúške Medzinárodná tenisová federácia (ITF) prostredníctvom listu, jej predbežná suspendácia začne platiť 12. marca až do skončenia vyšetrovania jej prípadu. „Urobila som veľkú chybu, ponížila som svojich fanúšikov aj svoj milovaný šport. Tenis hrám od štyroch rokov a mám ho rada nadovšetko,“ uviedla Šarapovová.

Držiteľka kariérneho grandslamu uviedla aj niekoľko dôvodov, prečo začala pred 10 rokmi s užívaním meldónia. Sú nimi nedostatok horčíka v tele, časté chrípky, nepravidelná činnosť srdca a tiež rodinná anamnéza s nábehom na cukrovku. Meldónium pôvodne vyvinuli v Lotyšsku a v krajinách bývalého Sovietskeho zväzu sa využíval na liečbu srdcových ochorení.

Britský nezávislý konzultant vo sfére sponzoringu Nigel Currie vyslovil počudovanie nad chybou „ojedinelej marketingovej mašiny vo svete ženského športu“ a najmä ľudí, ktorými je obklopená, ale prekvapila ho aj rýchla reakcia reklamných partnerov: „Sú tak trochu paranoidní, keď ide o imidž ich značiek, nechcú ísť do žiadneho rizika.“

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Maria Šarapovová #Nike