Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Cibulková tesne prehrala s veľkou ruskou nádejou. V troch setoch

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala s domácou takisto nenasadenou Dariou Kasatkinovou za 156 minút 6:4, 5:7, 3:6 v zápase piatkového štvrťfinále dvojhry na novom turnaji WTA Premier St. Petersburg Ladies Trophy v ruskom Petrohrade (dotácia 753 000 USD, tvrdý povrch Rebound Ace v hale).

12.02.2016 19:42
Dominika Cibulková Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata

Postupujúca bude v sobotňajšom semifinále čeliť úspešnej z duelu Belinda Bencicová (Švaj.-1) – Anastasia Pavľučenkovová (Rus.-5). Ak proti nej nastúpi Švajčiarka so slovenskými koreňmi, bude súperkou s bonusovou motiváciou v podobe možného premiérového prieniku do Top 10.

V prvom sete si Cibulková poradila so stavom 1:3 (v úvodnej hre inkasovala brejk zo 40:15, v druhej neťažila z náskoku 30:0). Setbal na príjme v desiatom geme premenila forhendom do protipohybu, súperka poslala bekhendový defenzívny blok vedľa, čo potvrdilo Jastrabie oko.

Aj na začiatku druhého dejstva prišla Slovenka o servis. Cez brejkbal ešte znížila na 2:3, potom však klesla na 2:5. Ako podávajúca v ôsmej hre vymazala päť setbalov, z nich tri za sebou. Naštartovalo ju to k vyrovnaniu na 5:5 a k tomu mala 40:15 na servise, ale nešla na 6:5 a okamžite za to pykala.

Cibulková v otváracom geme tretieho dejstva povzbudzujúco odvrátila dva brejkbaly za sebou, potom sama nepremenila šancu na returne, v tretej hre si poradila s troma hrozbami (vrátane opätovného skóre 15:40).

Obojstranne pomerne nesúrodá fáza pokračovala: Slovenka sa z 15:40 prepracovala k brejkbalu, ale Ruska vyrovnala na 2:2 zásluhou nebojácnej hry. Keď Cibulkovej dobiehaný forhend zastavila sieť, znamenalo to nepríjemných 0:30 na servise a pokazený forhend z oveľa ľahšej pozície navodil „povedomé“ skóre 15:40.

Slovenka následne znova forhendom našla len sieť – 2:3 a bez váhania Kasatkinovej aj 2:4 napríklad zásluhou bekhendového obhodenia popri čiare. Rezolútnym bekhendovým returnom si Ruska znova dodala náskok 40:15 na returne a vstúpeným forhendom do uvoľnenej časti dvorca zavŕšila aktivitu – 5:2.

Po motivačno-poradenskom príhovore od kouča sa Cibulková dostala šťastným forhendom (kombinácia páska – čiara) na 30:15 a neskôr jej dvojchyba mladej súperky dopriala brejkbal. Premenila ho obehnutým forhendovým returnom, už prehrávala iba 3:5. Kasatkinová zjavne nebola úplne pokojná, vtedy jej však Slovenka pomohla chybami: forhendom do siete spadla na 0:40 a Ruska sa presadila forhendovým príjmom.

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, aktuálne až 66. v hodnotení najmä vinou vlaňajšieho takmer polročného zdravotného výpadku, hrala s 18-ročnou pozoruhodne výkonnostne napredujúcou Kasatkinovou (63.) premiérovo v kariére. Sprievodnou pikantériou bola skutočnosť, že mladú členku trnavskej Empire Tennis Academy trénuje Vladimír Pláteník, v minulosti Cibulkovej kouč.

Bývalá členka Top 10 singlového počítačového poradia Cibulková sa nedostala druhý raz v tejto sezóne medzi najlepšiu štvorku. V januári sa v tasmánskom Hobarte na podujatí s nižším štatútom International zverenkyňa Mateja Liptáka nestačila v semifinále na Kanaďanku Eugenie Bouchardovú. Z Petrohradu si odnesie 100 bodov do systému a prémiu 19 690 USD brutto.

Finalistka melbournských grandslamových Australian Open 2014 Cibulková sa tento týždeň bodovo dostala do sfér, v ktorých je jej prienik nad čiaru olympijských hier 2016 v brazílskom Riu de Janeiro v podstate už absolútne definitívny.

Mladučká Kasatkinová sa v okamihu premenenia mečbalu posunula na svoju rekordnú 45. priečku v renkingu, v minulosti najvyššie bola na 61. mieste.

Dvojhra – štvrťfinále:
Daria Kasatkinová (Rus.) – Dominika Cibulková (SR) 4:6, 7:5, 6:3

debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Daria Kasatkinová