Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Napínavý zápas, smolný koniec. Kližan do finále turnaja v Sofii nepostúpil

Slovenský tenista Martin Kližan nasadený ako siedmy prehral za 143 minút tesne 6:4, 3:6, 5:7 so srbskou dvojkou podujatia Viktorom Troickým v nadštandardne kvalitnom zápase sobotňajšieho semifinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Garanti Koza Open v bulharskej Sofii (dotácia 520 070 eur, tvrdý povrch Proflex v hale).

06.02.2016 19:58
Martin Kližan Foto: ,
Martin Kližan.
debata

Mal pritom náskok setu a brejku. Za stavu 5:5 v treťom dejstve Kližan proti brejkbalu poslal ambiciózny bekhend vedľa, na returne už zostal bez nároku. Súper premenil mečbal bodom priamo z podania.

Štvornásobný a úradujúci Hráč roka v SR Kližan v prvom sete semifinále okamžite unikol na 2:0, za stavu 3:2 si poradil s dvoma brejkbalmi Troického v rade a následne zvládol „poistku“ na príjme. Hodila sa mu, lebo súper ešte znížil z 2:5 na 4:5. Navyše, disponoval dovedna štyrmi šancami na returne (dvoma za sebou), ale Slovák napokon odrazil tento nápor.

V druhej hre druhej časti si dokonca poradil s piatimi hrozbami (bol dolu 0:40) a vzápätí sa presadil na príjme – 2:1. Inkasoval však okamžitý rebrejk a čoskoro zaostával už 2:4. Slovák však v tejto obojstranne nesúrodej fáze znížil na 3:4 a na servise viedol 30:0. Na úspech to však napokon nestačilo: 3:5 a rýchlo aj 3:6.

„Ťažko sa mi hovorí po takom nešťastnom zápase. Mrzí ma to, pretože chýbalo veľmi málo, aby som bol vo finále. Bol som nahnevaný, pretože tak veľmi som chcel vyhrať. V prvom sete som sa dobre odpichol, v druhom za stavu 3:4 som mal pri servise 30:0, ale napokon som to prehral. V treťom sete to bolo veľmi vyrovnané, kľúčový bol ôsmy gem za stavu 4:3 pre mňa a 40:15. Žiaľ, nevyšlo to, hodinu sa mi ani nechcelo s nikým rozprávať, premietal som si ten záver, škoda. Teraz odlietam do Rotterdamu na hardový turnaj a rád by som pokračoval v nastúpenom trende,“ sprostredkoval slová slovenského tenistu Martina Kližana po sobotňajšej semifinálovej prehre jeho mediálny manažér Jozef Korbel.

„Kľúčom bol posledný fiftín… Kvalita bola veľmi chabá najmä v prvom sete a neviem, čo sa s nami oboma dialo. Vnímal som to ako zvláštne. Potom sa mi síce podarilo lepšie sa koncentrovať, stále sa mi však ťažko zvykalo na jeho ľavácky štýl s množstvom rotácií. Počas celého zápasu som sa nedostal do rytmu. Pokúšal som sa vytrvať a bojoval som, hoci môj výkon nebol ohurujúci. Určite som si nepočínal natoľko dobre ako vo dvoch predchádzajúcich stretnutiach, to sa však občas stáva. Dúfam, že teraz nebudem hrať vo dvoch dueloch v rade takto zle,“ citoval Troického web Asociácie tenisových profesionálov (ATP). Srb môže získať svoj druhý tohtoročný titul po januárovom Sydney a celkovo štvrtý primát.

Kližan v treťom geme rozhodujúceho setu vymazal brejkbal, vo štvrtej hre nevyužil takúto šancu, v piatom si poradil s tromi rizikami. Kľúčový bol ôsmy gem: Slovák neťažil z náskoku 40:15 na returne. Čoskoro za to naplno pykal. Troicki bude v nedeľu vo finále čeliť Španielovi Robertovi Bautistovi-Agutovi nasadenému ako prvému.

Dvadsaťšesťročný Petržalčan Kližan, 44. v renkingu, klesol v štatistike proti 29-ročnému 25. hráčovi svetového rebríčka Troickému na 1:5. Niekdajšiemu 12. tenistovi hodnotenia neodplatil nezdar z minuloročného januárového Sydney (2:6, 3:6) a nenadviazal na triumf, ktorý dosiahol v júni 2013 na tráve v Eastbourne (6:3, 6:2).

Zverenec Martina Hromeca Kližan v pondelok proti domácemu držiteľovi voľnej karty Aleksandarovi Lazovovi dosiahol svoj prvý singlový zápasový úspech od 12. októbra, keď v Šanghaji prekonal domáceho Ce Čanga 7:6 (8), 6:2 (vzápätí prehral so srbským lídrom hodnotenia Novakom Djokovičom 2:6, 1:6). V stredu v osemfinále zdolal Čecha Lukáša Rosola z manka 2:5 v treťom sete (6:3, 2:6, 7:6 /4/). V piatkovom semifinále si poradil s Talianom Andreasom Seppim nasadeným ako štvrtým 6:4, 6:3.

Bývalý 24. hráč počítačového poradia Kližan solídne prospel ambícii prebojovať sa na olympijské hry 2016 do brazílskeho Ria de Janeiro. Popri prémii 23 525 eur brutto si totiž tento týždeň v bulharskej metropole vybojoval 90 bodov, v zohľadňovanom období po parížskom Roland Garros 2015 ich pritom dosiaľ mal na konte len 300 z potrebných približne 800–850.

Kližan sa budúci týždeň predstaví na ešte významnejšom „hardovom“ turnaji pod strechou v holandskom Rotterdame, začne proti španielskemu niekdajšiemu členovi Top 5 Tommymu Robredovi.

Dvojhra – semifinále:
Viktor Troicki (Srb.-2) – Martin Kližan (SR-7) 4:6, 6:3, 7:5
Roberto Bautista-Agut (Šp.-1) – Gilles Muller (Lux.-6) 7:6 (5), 6:4

debata chyba
Viac na túto tému: #Martin Kližan