Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lipták: Favoritom je Austrália. Verím v silu tímu

Bez veľkých vyhlásení. Skôr triezvo a s pokorou. Matej Lipták sedí na lavičke slovenského fedcupového tímu už ôsmy rok. Svoje zverenky pozná dokonale. Ich silné i slabšie stránky či mentálnu pripravenosť. Aj preto vie najlepšie posúdiť, aké šance na úspech majú v stretnutí s nebezpečnou Austráliou.

02.02.2016 19:00
dominika cibulková, daniela hantuchová, matej... Foto: ,
Slovenské reprezentantky s trénerom Matejom Liptákom (v strede)
debata

„Naše úlohy sú pred úvodnou výmenou jasné: zo súbojov s austrálskou dvojkou musíme vydolovať dva body, čo však vôbec nebude jednoduché. Hráčky budú pod tlakom. Budú si uvedomovať, že nesmú zaváhať,“ upozorňuje 38-ročný tenisový expert. „Druhá výzva je ešte o čosi náročnejšia.
Potrebujeme uspieť aspoň v jednom z dvojice zápasov so Samanthou Stosurovou. Alebo vo štvorhre, v ktorej sa súper môže spoliehať na jednoznačne lepší pár ako máme k dispozícii my,“ dodáva. V otázke favorita stretnutia má teda Lipták jasno. „Je ním Austrália. Verím však, že náš tímový duch bude silnejší, vpred nás poženú aj diváci a napokon sa budeme tešiť,“ neskladá zbrane osobný tréner Dominiky Cibulkovej.

Či bude práve rodáčka z Bratislavy v pozícii slovenskej jednotky, je zatiaľ otázne. „Mám už nejakú predstavu o tom, ako by sme mali hrať. Zatiaľ ju však neprezradím. Všetko bude závisieť od toho, aké okolnosti nás budú sprevádzať počas týždňa,“ hovorí Lipták.

So zverenkami sa pripravuje v bratislavskom NTC na úplne novom povrchu. „Žiadny iný turnaj sa na takomto povrchu nehrá. Je podstatne pomalší ako predošlý, na ktorom by sme zrejme veľa výmien nevideli. Zároveň je veľmi drsný, pripomína šmirgeľ. Nie je možné, aby sa na ňom mohli hráčky došmyknúť. Je náročný na pohyb aj načasovanie. Verím, že nám bude vyhovovať,“ popisuje Lipták. Austrálčanky pricestovali do Bratislavy s piatimi hráčkami. V zložení Stosurová (27. v renkingu WTA), Casey Dellacquová (127.), Arina Rodionovová (275.), Kimberly Birrellová (278.) a Storm Sandersová (357). V ich tíme chýba nielen naturalizovaná Ruska Daria Gavrilovová, ktorá v tomto roku podáva výborné výkony a vyhrala i Hopmanov pohár, ale aj slovenská rodáčka Jarmila Gajdošová.

„Jarka je nebezpečná hráčka. To, že v Bratislave bude chýbať, je pre súpera veľké oslabenie. Na druhej strane, Austrálčanky sa okrem Stosurovej budú spoliehať aj na skúsenú Dellacquaovú. V tomto roku síce neodohrala žiadny turnaj a nevieme, v akej bude forme, no je to bývalá členka Top 30 a niečo rozhodne vie,“ myslí si šéf slovenskej lavičky, ktorý zatiaľ Austrálčanky na vlastné oči príliš nesledoval. Za sebou mali totiž do včerajška len jeden ranný tréning. Dôvodom je zrejme únava z časového posunu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pohár federácie #Fed Cup #Matej Lipták