Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pár tipov, ako zdolať Djokoviča. Útok na sieti a pozitívne myslenie

Srbský tenista Novak Djokovič opäť potvrdil, že ak má formu, je nezdolateľný. Roger Federer dal do semifinálového zápasu na Australian Open absolútne všetko, na viac, ako jeden set, to však nestačilo.

28.01.2016 23:50
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Dá sa zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu vôbec poraziť? Ťažko! Veľmi ťažko, zhodli sa odborníci. Napriek tomu ponúkli jeho súperom niekoľko tipov, ako by sa to mohlo podariť.

1. Vyveď Novaka z rytmu

„Všetkým by som poradil, aby útočili a vo výmenách hrali kreatívne,“ tvrdí Paul Annacone, niekdajší tréner Rogera Federera. „Nedokáže to veľa hráčov a aj tí, ktorí by mohli, musia hrať po celý čas na sto percent. Naopak, najhoršie, čo môže tenista urobiť, je hrať stereotypne v jednom rytme,“ dodal.

Djokovič uplynulý rok prehral jeden veľký zápas – so Stanom Wawrinkom vo finále French Open. Švajčiar všetkým ponúkol recept – ultragresívny te­nis!

2. Choď na sieť tak rýchlo, ako sa len dá

Nemotaj sa po základnej čiare, keď máš príležitosť, choď na sieť. „Myslím si, že Djokoviča zo základnej čiary nezdoláte,“ nazdáva sa Nick Bollettieri, jeden z najlepších koučov v tenisovom kolotoči. „Hráči by mali chodiť často na sieť a nútiť Novaka, aby ich obhodil,“ poznamenal.

Práve týmto spôsobom triumfoval Federer nad Djokovićom vo finále turnaja v Cincinnati.

„V každom prípade nehrajte zo základnej čiary, v 99 prípadoch zo 100 tak so Srbom prehráte. Ak máte dobrý servis, tak neváhajte,“ dodal Bollettieri.

3. Prinúť ho hrať na sieti

Je to však veľmi riskantná stratégia. „Môže to vypadať šialene. Ale ak je na kurte nejaký priestor, v ktorom Djokovič nedominuje, tak to je sieť,“ tvrdí John Lloyd, finalista Australian Open a odborný poradca pre ESPN.com.

„Jeho voleje, či smeče sú OK, aj prechod na sieť pod dozorom Borisa Beckera výrazne zlepšil. Napriek tomu však odporúčam hrať krátke slajzované lopty tesne za sieť,“ dodal.

4. Nabúraj jeho systém

„Mám ešte jeden tip pre jeho súperov. Mali by viac servovať na jeho telo,“ zamyslel sa Annacone.

Práve takéto podanie by malo vziať Srbovi vietor z plachiet pri jeho famóznom returne. Aj táto taktika má svoje medzery. Ak to jeho súperi budú opakovať príliš často, Djokovič ich rýchlo prečíta.

5. Mysli pozitívne

Iba optimista má proti nemu šancu.

„Pre tých, ktorí sú v rebríčku na nižších miestach, je to veľká šanca stať sa slávnymi,“ tvrdí Bollettieri. „Hráči sa musia na zápas proti nemu tešiť, mali by byť nedočkaví,“ dodal.

„Nestrácajte entuziazmus a vieru vo víťazstvo. Nemáte čo stratiť. Za dlhé roky som nevidel hráča ako on, nemá žiadne slabiny. Ak má svoj deň, a on ho väčšinou má, nie je veľa hráčov, ktorí by mu mohli narobiť problémy. Prídu však aj dni, keď nebude vo forme a vtedy tu je šanca pre druhých,“ poznamenal Bollettieri.

„Keď sa na vás pozrie cez sieť, dajte mu najavo, že si veríte. Sústreďte si iba na seba, na svoju polovicu kurtu,“ radí na záver Lloyd.

debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič