Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič bez problémov zdolal Nišikoriho a čaká ho Federer

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič zvíťazil v utorňajšom zápase štvrťfinále dvojhry na grandslamových Australian Open nad Japoncom Kei Nišikorim nasadeným ako siedmym za 126 minút s prehľadom 6:3, 6:2, 6:4.

26.01.2016 12:24
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

V treťom sete zvládol obrat z 1:3. Nepredviedol síce strhujúci výkon, ale súper bol sotva solídny. V semifinále si obhajca trofeje Djokovič vo štvrtok zmeria sily s Rogerom Federerom, ktorý vyradil Čecha Tomáša Berdycha za 136 minút 7:6 (4), 6:2, 6:4. Srb má so Švajčiarom vyrovnanú bilanciu 22:22, ešte nikdy v rámci rivality trvajúcej od roku 2006 neviedol.

Proti 26-ročnému finalistovi newyorských US Open 2014 Nišikorimu (7.) upravil Djokovič na 6:2, ťahá sériu piatich triumfov. V novembri ho na koncoročnom šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne deklasoval 6:1, 6:1. V Rod Laver Arene teraz urobil iba 27 nevynútených chýb v porovnaní so 100 zlyhaniami z päťsetového osemfinále proti Francúzovi Gillesovi Simonovi. Vyvážil ich 22 „winnermi“, Nišikori mal štatistiku 31:54.

„Kei ma zdolal v našom jedinom doterajšom grandslamovom zápase v semifinále na US Open 2014, nebojí sa chodiť do toho, predvádza agresívny tenis, bolo teda treba utíšiť búrku. Využíval som príležitosti a myslím si, že som dobre zvládal dôležité okamihy,“ povedal Djokovič v rozhovore s Jimom Courierom ešte na kurte a prezradil, že v pondelok po nedeľňajšom „maratóne“ proti Simonovi netrénoval: „Niekedy menej je viac. Zvolil som si resetovací gombík, doprial som telu aj mysli oddych. Za ostatných 4–5 týždňov vrátane medzisezónnej prípravy som hral tenis v podstate denne a podľa mňa tých 4,5 hodiny na dvorci proti Gillesovi bolo dostatočnou zápasovou praxou…“ Srb povedal, že synček Stefan ho síce už rozoznáva v televízii, ale nie úplne dokonale: „Keď ma vidí, kričí ‚mama‘. Čo narobím?! Beriem to.“

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič je vo svojom 29. semifinále na veľkej štvorke (na historickej tretej priečke osamel pred Ivanom Lendlom, vedie Federer /39/, druhý je Američan Jimmy Connors /31/), šiestom na tomto turnaji. Dosiaľ na južnej pologuli vždy získal trofej, keď sa predral takto ďaleko. Ak zachová trend, posunie sa za Federera (po utorku 80) a pred Švéda Stefana Edberga (56) podľa počtu jednotlivých víťazstiev na medzinárodných otvorených majstrovstvách Austrálie – aktuálne ich má na konte 55.

„S Rogerom máme za sebou 44 zápasov, proti ‚Rafovi‘ Nadalovi je ich dokonca 45. Zdá sa mi, že polovica duelov v mojej kariére bola proti nim, a pridávame ďalšie pomaly na každom turnaji. Netreba pripomínať Rogerove úspechy a jeho prínos pre tento šport. Je to skvelý šampión a má môj veľký rešpekt. Som si istý, že nás čaká vynikajúci súboj,“ predznamenal Djokovič.

Miestny šampión zo sezón 2008, 2011, 2012, 2013 a 2015 Djokovič pricestoval do metropoly Viktórie ako držiteľ titulu z katarskej Dauhy. Do finále sa prebojoval na svojich ostatných 16 turnajoch. Rekord moderného obdobia drží Čech Ivan Lendl (18) pred Federerom (17).

Zverenec Danteho Bottiniho a Michaela Changa Nišikori sa nestal prvým Japoncom v semifinále austrálskeho šampionátu, odkedy sa takto ďaleko prebojoval Jiro Sato už v roku 1932, vtedy však hralo len osem tenistov. Nišikori si musí počkať na svoj okrúhly 50. zápasový úspech na GS (49:25). Japonec má bilanciu 2:9 proti lídrom renkingu, oba takéto triumfy si pripísal práve proti Djokovičovi. Kouč Chang prehral vo finále AO 1996 s „Noleho“ trénerom Beckerom.

V stredu prídu na rad štvrťfinále v dolnej polovici žrebu: Gael Monfils (Fr.-23) – Milos Raonic (Kan.-13) a David Ferrer (Šp.-8) – Andy Murray (V. Brit.-2).

Dvojhra mužov – štvrťfinále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Kei Nišikori (Jap.-7) 6:3, 6:2, 6:4 za 126 minút

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Kei Nišikori #Australian Open 2016
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...