Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pláteník šije taktiku na Serenu. Využijeme všetky zbrane, vraví

Začiatkom roka zdolala niekdajšiu svetovú jednotku. Teraz vyzve jej sestru - súčasnú kráľovnú tenisu. Daria Kasatkinová patrí k najväčším talentom, ktoré sa aktuálne pohybujú po kurtoch.

21.01.2016 09:00
Vladimír Pláteník Foto:
Vladimír Pláteník so svojou zverenkyňou Dariou Kasatkinovou.
debata

Mladučká, stále len 18-ročná Ruska, výrazne napreduje. Vlaňajšiu sezónu odštartovala z 370. priečky, zakončila ju na 75. mieste. Za progres vďačí rodáčka z Togliatti aj radám slovenského trénera Vladimíra Pláteníka (39). Svoju zverenku v týchto dňoch sprevádza na Australian Open.

„Mali sme raketový vstup do prvej stovky. V nej by sme sa mali teraz stabilizovať, rebríčkovými cieľmi však Dariu nelimitujem,“ referuje z Melbourne kouč TC Empire Trnava.

Kasatkinová zatiaľ predvádza na Australian Open suverénne výkony. Sú pre vás prekvapením?
Určite nie. Viem, akú tvrdú prípravu máme za sebou, koľko driny sme počas šiestich týždňov podstúpili. Najmä preto Darii dôverujem a jej výkony nie sú pre mňa prekvapujúce. Sú len odrazom toho, čo všetko tenisu odovzdáva.

Napriek tomu, že je ešte len tínedžerkou, zdolala už i takú hviezdu, akou je Venus Williamsová. Ako to, že sa jej pred legendou v Aucklande neroztriasli kolená?
Sme spolu každý deň, o tenise sa rozprávame neustále. Tvrdo trénuje – často i s chlapcami. Neustále sa zlepšuje a to jej zdvíha sebavedomie. Mojou úlohou je, aby som jej bol veľkou oporou. Navyše, vďaka skúsenostiam jej môžem na príkladoch svojich bývalých zvereniek ukázať, čo by mohla robiť lepšie a čoho by sa mala vyvarovať. Snažím sa jej vysvetliť, že medzi absolútnou špičkou a hráčkami z prvej stovky nie je veľký rozdiel. Často rozhodujú detaily a kto ich lepšie zvládne, uspeje. Niečo podobné sa stalo aj v zápase s Venus.

Ale predsa len, išlo o bývalú svetovú jednotku, sedemnásobnú grandslamovú šampiónku…
Pozrite sa: so setrami Williamsovými mám doterajšiu bilanciu 4:0 na zápasy. Žiadna moja zverenka s Venus alebo Serenou nikdy neprehrala. Obe nesmierne obdivujem, sú to ikony nášho športu. Venus sa však pomaly s aktívnym tenisom lúči a jej výkony už nie sú natoľko suverénne, čo dokázala Daria využiť. Napriek tomu sa toho musí ešte veľa naučiť, vylepšiť detaily a až potom z nej môže byť špičková hráčka.

V boji o melbournské osemfinále na ňu (v noci zo štvrtka na piatok) čaká Serena – zrejme najlepšia tenistka všetkých čias. Bude vaša bilancia so sestrami Williamsovými ešte úspešnejšia?
(smiech) Daria je ešte veľmi mladučká. Keď Naďa Petrovová pod mojím vedením zdolala Serenu, mala vtedy už 28 rokov, bola podstatne vyzretejšia. Verím, že spolu s Dariou ušijeme dobrú taktiku, využijeme všetky naše zbrane – a potom už bude záležať len na tom, ako sa Serena vyspí, aký bude mať deň. Ale viete, loptička je guľatá a stať sa môže čokoľvek. Hádam budeme svedkami dobrého zápasu.

Kasatkinová má za sebou na Australian Open už dve kolá. V úvodnom si poradila so slovenskou jednotkou Karolínou Schmiedlovou. Akú úlohu zohrali vaše rady?
Na okruhu sa v pozícii trénera pohybujem šestnásť rokov. Mám skúsenosti z menších turnajov, čiže poznám aj hráčky, ktoré sa ešte len predierajú nahor. Ale aj hviezdy. Viem teda Darii vhodne poradiť. Ona mi zas prejavuje dostatočnú mieru rešpektu. Od okamihu, keď vkročí na kurt, je však všetko už len na nej.

V čom tkvie Kasatkinovej výnimočnosť?
Nerád by som ju nazýval výnimočnou, alebo ju zaraďoval k extrémnym talentom. Myslím si, že ide o prehnané veci. Keď bola 380. hráčkou sveta, nik o ňu ani len nezakopol. Teraz už vystrkuje rožky a tak je okolo nej väčší rozruch. Na Kasatkinovej si veľmi cením, že má trošku odlišný štýl, ako väčšina hráčok. Pri tenise používa hlavu, hrá inteligentne, nevyznáva len silu. A ukazuje sa, že ide správnym smerom. Keď som ju prebral, tak som vedel, že je nádejnou juniorkou. Nepredpokladal som však, že bude napredovať tak rýchlo. Ani to ešte neznamená, že jej bude patriť budúcnosť. Na svete je podobných talentov nesmierne veľa. Časom zostanú len najlepší.

V minulosti ste radili Nadi Petrovovej či Dominike Cibulkovej. Je Kasatkinová väčší talent?
Každá z hráčok, ktoré som viedol, mala nejaký talent. Trénoval som Ľudmilu Cervanovú, ktorá mala zlatú ruku, šikovnú Katku Kachlíkovú. Ďalšie hráčky, ktoré mali skvelé vôľové vlastnosti. Pri Kasatkinovej ma teší, že cítim odhodlanie pracovať nielen od nej, ale aj od okolia. Mám veľkú podporu od rodičov, brata, ktorý cestuje s nami a robí nám popri Marošovi Molnárovi pomocného kondičného trénera. Ja sa potom o to viac môžem sústrediť na svoju robotu.

Za akých okolností vznikla vaša spolupráca?
V tenisovom kolotoči som už dlho. O moje služby je neustály záujem, a tak ma predvlani oslovil manažér, ktorý mi ponúkol spoluprácu s Dariou. Keďže rád trénujem s mladými hráčmi, neváhal som a výzvu prijal.

Aké ciele ste si stanovili pred touto sezónou?
Mali sme raketový vstup do prvej stovky. V nej by sme sa mali teraz stabilizovať, rebríčkovými cieľmi však Dariu nelimitujem. Myslím si, že by ju to mohlo brzdiť vo výkonoch. Až čas ukáže, kam sa dokáže vyšplhať.

Môže byť z Kasatkinovej časom členka elitnej svetovej desiatky?
Ťažko povedať. O mnohých hráčoch išli chýry, že sú výnimoční a majú na Top 10, no nič z toho napokon nebolo. Stali sa aj opačné prípady a zo zatracovaných tenistov sa stali svetové hviezdy. Kráčame po veľmi tenkom ľade a nezostáva nám nič iné, len veriť v to, že prejdeme na druhú stranu jazera.

Kasatkinová vo faktoch

  • jej rebríčkovým maximom je 69. priečka z januára tohto roka
  • pýši sa titulom z juniorskej dvojhry na Roland Garros 2014
  • vlani sa ako kvalifikantka prebojovala na US Open do 3. kola
  • na Kremlin Cupe 2015 sa z kvalifikácie prebila do semifinále
  • v Moskve napokon triumfovala vo štvorhre (s Jelenou Vesninovou)
  • So sestrami Williamsovými mám doterajšiu bilanciu 4:0 na zápasy. Žiadna moja zverenka s Venus alebo Serenou nikdy neprehrala."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Pláteník #Daria Kasatkinová