Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nádej najlepších Sloveniek dotlela v 1. kole. Cibulková i Schmiedlová sú von

Len krátko trvala účasť slovenskej ženskej tenisovej jednotky Karolíny Schmiedlovej na úvodnom grandslamovom turnaji novej sezóny Australian Open v Melbourne.

18.01.2016 06:48 , aktualizované: 07:50
Dominika Cibulková, US Open Foto: ,
Dominika Cibulková.
debata (3)

Nasadená dvadsaťsedmička „pavúka“ ženskej dvojhry v 1. kole podľahla Ruske Darii Kasatkinovej za 79 minút 3:6, 3:6. Postupujúca bude v druhom kole čeliť víťazke zápasu Ana Konjuhová (Chor.) – Urszula Radwanská (Poľ.).

Bol to prvý vzájomný zápas oboch súperiek z nastupujúcej tenisovej generácie. Víťazka sa prezentovala 21 víťaznými údermi a využila päť z ôsmich brejkových príležitostí. Schmiedlovej (29. v rebríčku WTA) zápas podľa štatistík nevyšiel: popri 11 víťazných úderoch „spáchala“ 40 nevynútených chýb, z toho 9 dvojchýb.

Schmiedlovej tretie vystúpenie v hlavnej súťaži v Melbourne Parku bolo zatiaľ najkratším. Vlani aj predvlani sa prebojovala do 2. kola hoci ďalej nie. Maximom 21-ročnej zverenkyne trénera Milana Martinca na turnaji „veľkej štvorky“ zostáva 3. kolo z vlaňajšieho US Open v New Yorku a predvlaňajšieho Roland Garros v Paríži.

Stále iba 18-ročná rodáčka z Togliatti Kasatkinová sa pripravuje v zázemí trnavskej Empire Tennis Academy pod vedením trénera Vladimíra Pláteníka. Kasatkinová vlani na seba upozornila prienikom do 3. kola na grandslamovom US Open, na sklonku sezóny bola semifinále na podujatí Kremlin Cup v Moskve.

Karolína Schmiedlová. Foto: SITA/AP, Charles Krupa
Karolína Schmiedlová Karolína Schmiedlová.

Schmiedlovej výhoda – o 40 miest vyššie rebríčkové postavenie – na kurte neplatila. V prvom sete rodáčka z Košíc až trikrát prišla o svoje podanie. Súperka jej ušla z 2:2 na 4:2 a za stavu 3:5 Kasatkinová premenila druhý setbal pri servise slovenskej rivalky – 3:6.

Do druhého setu vstúpila mladá Ruska s renkingom 79 impozantne a prvých päť hier patrilo jej. Schmiedlová sa ešte predsa len spamätala, Jedno z dvoch odovzdaných podaní si vzala naspäť a znížila na 3:5. Vzápätí viedla ešte pri podaní súperky 30:0, ale to bolo z jej strany všetko. Kasatkinová predviedla štyri fiftíny v rade a premenila prvý mečbal.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Daria Kasatkinová (Rus.) – Karolína Schmiedlová (SR-27) 6:3, 6:3

Karolína Schmiedlová
„Nie som spokojná s výkonom. Pol setu to ešte ušlo, ale potom som narobila veľmi veľa chýb. Nechala som súperku hrať. Nezvládla som ani úvod druhého setu a hoci sa črtal nejaký záblesk obratu 0:5 na 3:5, už bolo neskoro. Vidím, že ešte potrebujem veľa skúseností a asi mi nepomohlo ani príliš veľa mimotenisových akcií ako slovenskej jednotky a Tenistky roka. Preto sa teraz musím sústrediť na Pohár federácie a poučiť sa.“

Cibulková prvý raz nestačila na Mladenovicovú

Rovnako pochodila aj Dominika Cibulková. V pondelok prehrala s francúzskou niekdajšou jednotkou juniorského hodnotenia ITF Kristinou Mladenovicovou nasadenou ako dvadsiatou ôsmou za 77 minút 3:6, 4:6.

Dvadsaťšesťročná Bratislavčanka Cibulková, 38. v renkingu k 18. januáru, pritom nastúpila proti 22-ročnej univerzálke s balkánskymi koreňmi Mladenovicovej (30.) pri povzbudzujúcej bilancii 5:0. Inkasovala 9 es, sama dala len jediné. Premenila iba 2 zo 7 brejkbalov, postupujúca zužitkovala 4 zo 6 takýchto možností. Francúzka bude v 2. kole hrať s americkou kvalifikantkou Nicole Gibbsovou.

Bývalá členka Top 10 Cibulková si odnáša 34 500 AUD pred zdanením a 10 bodov do počítačového poradia. Ešte sa predstaví vo štvorhre s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. V úvodnom kole na Majors dosiaľ naposledy neuspela vlani na Wimbledone krátko po návrate z dlhodobej maródky. Na južnej pologuli sa jej to stalo premiérovo od sezóny 2010.

Dvojhra žien – 1. kolo:
Kristina Mladenovicová (Fr.-28) – Dominika Cibulková (SR) 6:3, 6:4

Dominika Cibulkovová
"Som strašne smutná. Tento výsledok ma veľmi mrzí. Australian Open je môj obľúbený turnaj a znovu som tu chcela dosiahnuť výborný výsledok, veď posledné dva roky som tu hrala skvele. Necítila som sa na dvorci dobre. Nevychádzali mi returny, dovolila som súperke veľmi veľa, hoci som ju dobre poznala. Asi som príliš myslela na skóre a na očakávania a nedostala som sa vôbec k svojej vlastnej hre. Takýto zápas treba rýchlo hodiť za hlavu, ale nie je to jednoduché. Súperka ničím neprekvapila. Bol to z mojej strany veľmi zlý výkon a rýchlo sa musím sústrediť na Pohár federácie proti Austrálii a ďalšie grandslamové turnaje. Vidím, že cesta späť na staré pozíce je veľmi ťažká.

Hantuchová uhrala proti Kuznecovovej iba 2 gemy

Veľmi rýchlo sa s Australian Open rozlúčila aj Daniela Hantuchová. V súboji 1. kola dvojhry skúsená Slovenka podľahla Ruske Svetlane Kuznecovovej, nasadenej dvadsaťtrojke, za 61 minút 0:6, 2:6. Postupujúca hráčka predviedla 23 víťazných úderov a len 4 nevynútené chyby, zdolaná mala oveľa horšiu bilanciu pravdy – 9:24. Hantuchová sa počas celého stretnutia nedostala k brejkbalu, svoje podanie neudržala dovedna päťkrát. Zatiaľ čo Ruska vypálila 10-krát eso, Slovenka si pripísala 8 dvojchýb.

Je to už tretia prehra slovenskej tenistky v úvodný deň grandslamového podujatia v Melbourne, v rozpätí niekoľkých hodín sa s turnajom rozlúčili aj národná jednotka Karolína Schmiedlová a dvojka Dominika Cibulková. Cez prvú prekážku sa zo slovenského kvarteta dostala iba Magdaléna Rybáriková.

Tridsaťdvaročná Hantuchová, momentálne až 89. v renkingu WTA, sa predstavila na Australian Open šestnástykrát v neprerušenej sérii, len štvrtýkrát sa lúčila hneď po úvodnom kole. Jej najväčšie úspechy sa spájajú s rokmi 2008 a 2003, keď sa dostala do semifinále, resp. štvrťfinále.

Ruska Kuznecovová (25.) potvrdila momentálnu výbornú formu, len pred troma dňami sa na prípravnom turnaji v Sydney tešila zo svojej 16. singlovej trofeje na hlavnom profesionálnom okruhu. Tridsaťročná Kuznecovová je bývalá svetová dvojka (súčasná dvadsiatka) a v zbierke má aj grandslamové trofeje z New Yorku (2004) a Paríža (2009).

Dvojhra žien – 1. kolo:
Svetlana Kuznecovová (Rus.-23) – Daniela Hantuchová (SR) 6:0, 6:2

Daniela Hantuchová
„Samozrejme, že nemôžem byť spokojná po prehre v prvom kole. Bol to ťažký žreb, narazila som na súperku, ktorá je jednou z tých, čo sú tu momentálne asi v najlepšej forme. Nielenže vyhrala turnaj v Sydney, ale musela niečo výborné urobiť v príprave, lebo hrá neskutočne. Navyše je to nepríjemný typ tenistky, nesedí mi jej štýl, pozná ma veľmi dobre a už deväť rokov som nad ňou nevyhrala. Budem ďalej skúšať trénovať a hrať dovtedy, kým uvidím, že by sa mi mohlo ešte niečo podariť. Je to však čoraz náročnejšie.“

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominika Cibulková #Karolína Schmiedlová #Australian Open 2016
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...