Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako štvaná zver. Lov na Djokoviča sa začína v Melbourne

Už vlani ho delilo od naplnenia výnimočnej túžby jediné víťazstvo. Novak Djokovič však vo finále Roland Garros prehral so Stanom Wawrinkom a musel sa uspokojiť s tromi grandslamovými triumfmi. V novej sezóne však srbský tenista zaútočí na kalendárny Grand Slam opäť. Prvú zo štyroch misií začína v Melbourne - na Australian Open obhajuje titul z minulého roka.

18.01.2016 07:00
Novak Djokovič, Roger Federer Foto: ,
Novak Djokovič.
debata

Svetová jednotka prichádza na prvý sviatok tenisovej sezóny v pozícii jednoznačného favorita. Ale aj hráča, na ktorého bude neľútostne poľovať konkurencia. Zdá sa totiž, že zverenec Mariána Vajdu a Borisa Beckera nestratil z minuloročného lesku ani trochu. Skôr naopak, suverenita ho zdobí aj naďalej.

Dôkazom sú Djokovičove výsledky z turnaja v Katare, ktorý bol pre neho generálkou na Australian Open. V piatich zápasoch nestratil ani set, vo finále povolil svojmu odvekému rivalovi Rafaelovi Nadalovi len tri hry.

„Je na vrchole kariéry. Momentálne je z neho najkompletnejší hráč, akého som v živote videl,“ povedal o 28-ročnej hviezde v rozhovore pre ESPN Brad Gilbert, niekdajší americký tenista a tréner. „Myslím si, že Novak vyniká nad ostatnými po všetkých stránkach. Je skvele fyzicky pripravený, dobrý v ofenzíve aj defenzíve. Obdivuhodná je aj jeho psychika, v hlave má taký poriadok ako nik,“ pridáva sa ďalšia z amerických legiend Chris Evertová.

Djokovič za ostatných päť rokov uspel v Melbourne štyrikrát (okrem sezóny 2014). Z posledných 33 zápasov prehral jediný. „Nepoznám nikoho, kto by hral tak dobre ako Novak. Jeho prejav je úžasný, len ťažko ho môže niekto zdolať,“ uviedol Nadal.

Práve štrnásťnásobný grandslamový šampión by mal byť jedným z hlavných vyzývateľov Djokoviča. Väčšie šance na úspech však dávajú experti Andymu Murrayovi, Stanovi Wawrinkovi či Rogerovi Federerovi. Najmä na pleciach Brita leží ťarcha najvýraznejších šancí na pokorenie kráľa súčasného tenisu.

„Nikto nie je dokonalý. Možno Djokovič predsa len zakopne. Už dlho sa drží na vrchole, nebude to však večne,“ hovorí s nádejou svetová dvojka.

Belehradskému rodákovi vzdorovala vo finále už trikrát. V roku 2011 neuhrala ani set, v rokoch 2013 a 2015 sa tešila zo zisku jedného. „Novak je jednoznačný favorit. Tenisu dáva zo seba absolútne všetko,“ zložil poklonu svojmu sokovi Federer.

V prospech Djokoviča hovoria všetky faktory. Murray bude myšlienkami akiste aj pri svojej manželke Kim Searsovej, s ktorou očakávajú na prelome januára a februára narodenie prvého potomka. Federera chtiac – nechtiac už limituje vek. Nadal stále len márne hľadá formu, vďaka ktorej žal úspechy. Srb je na vrchole síl, pripravený na ďalší veľký triumf.

Dočká sa ho alebo vo veľkej poľovačke ho niektorý z rivalov predsa len dostihne?

Serena naháňa legendy. Aj s boľavým kolenom

Na súťažný kurt sa naposledy postavila pred štyrmi mesiacmi. Po šokujúcej prehre, ktorá ju obrala o veľký sen, sa stiahla a na scénu veľkého tenisu prichádza až teraz. Znovu v úlohe, ktorú dokonale pozná: obrovskej favoritky.

Serenu Williamsovú považujú mnohí experti za najlepšiu tenistku všetkých čias. Už v tomto roku to može mať legendárna Američanka aj na papieri. V prípade, že uspeje na Australian Open, Roland Garros, vo Wimbledone i na US Open, dostane sa na čelo rebríčka v počte grandslamových titulov. Ďalší, už 22. víťazný zárez, si môže svetová jednotka urobiť po turnaji v Melbourne, kde obhajuje triumf z vlaňajška.

„Cítim sa veľmi dobre. Som pripravená podávať výborné výkony. Poctivo trénujem každý deň,“ uviedla po žrebe mladšia zo sestier Williamsových, ktorú sprevádzajú v poslednom čase zdravotné problémy.

Začiatkom roka sa musela pre problémy s kolenom odhlásiť z Hopmanovho pohára a vynorili sa obavy, či sa stihne pripraviť na Australian Open. „Zdravotne je na tom výborne. Na turnaj sa pripravuje podľa svojich predstáv,“ zahnal špekulácie v rozhovore pre New York Times tréner Patrick Mouratoglou.

Serena, ktorá uspela v Austrálii už šesťkrát, sa môže v historickom rebríčku v počte grandslamových titulov dotiahnuť na Nemku Steffi Grafovú. Na líderku, Austrálčanku Margaret Courtovú, stráca tri tituly.

Zabrániť na ceste za ďalším jej budú chcieť viaceré rivalky. Predovšetkým svetová dvojka Simona Halepová, trojka Garbine Muguruzová či štvrtá hráčka sveta a vlaňajšia finalistka Maria Šarapovová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Serena Williams #Australian Open 2016
Načítavajú sa športové výsledky...
Načítavajú sa športové výsledky...