Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Djokovič vrátil Federerovi prehru. Vo finále ho zdolal hladko v dvoch setoch

Srbský líder svetového rebríčka tenistov Novak Djokovič triumfoval po sezónach 2008, 2012, 2013 a 2014 piaty raz na "výberových" Masters. Za 81 minút zvíťazil 6:3, 6:4 nad Švajčiarom Rogerom Federom nasadeným ako tretím v nedeľňajšom finále dvojhry na koncoročnom šampionáte Barclays ATP World Tour Finals v Londýne.

22.11.2015 20:46
Novak Djokovič Foto: ,
Novak Djokovič počas finále turnaja majstrov v Londýne proti Rogerovi Federerovi.
debata (1)

Djokovič uspel zaslúžene – predviedol istejší, súrodejší a účinnejší výkon. Ako prvý v histórii sa na tomto turnaji presadil štyrikrát v rade. Získal prémiu 2,061 milióna USD a 1300 bodov do renkingu, Federerovi patrí 1,178 milióna USD a 1000 bodov.

Dvadsaťosemročný Belehradčan Djokovič vyrovnal v štatistike proti 34-ročnému Federerovi na 22:22, ešte nikdy v rámci rivality trvajúcej od roku 2006 neviedol. Revanšoval sa za utorňajšiu prehru 5:7, 2:6 zo základnej skupiny. Dosiaľ posledným hráčom, ktorý čosi takéto medzi elitou zvládol, bol od roku 2005 Argentínčan David Nalbandian zhodou okolností tiež proti Federerovi.

Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu Djokovič dosiahol v sezóne 2015 zápasovú bilanciu 82:6. Vo finále bol na 15 turnajoch bez prerušenia, čo je rekord tzv. otvorenej éry. V dueli o titul nechýbal od januárovej Dauhy, kde ho už vo štvrťfinále stopol Chorvát Ivo Karlovič. „Nole“ už dávnejšie je istou koncoročnou jednotkou, predtým sa mu to podarilo v sezónach 2011, 2012 a 2014.

Djokovič si pripísal 11. tohtosezónny titul (59. celkovo), o jeden prekonal svoj dosiaľ najúspešnejší rok 2011. Radoval sa aj v Melbourne (Australian Open), Indian Wells, Miami, Monte Carle, Ríme, Londýne (Wimbledon), New Yorku (US Open), Pekingu, Šanghaji a Paríži-Bercy.

Ak by Federer dobyl primát, posunul by sa pred Andyho Murrayho na druhú pozíciu v hodnotení (Brit by však v takom prípade ešte mohol kontrovať v budúcotýždňovom daviscupovom finále proti Belgičanom v Gente).

Švajčiar minulý rok nenastúpil zo zdravotných dôvodov na finále tohto podujatia v britskej metropole, teraz sa nedočkal satisfakcie a siedmej trofeje po sezónach 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 a 2011.

Dvojhra – finále:
Novak Djokovič (Srb.-1) – Roger Federer (Švaj.-3) 6:3, 6:4

Federer po troch zbytočných zlyhaniach hneď čelil brejkbalu, odvrátil ho kvalitným druhým podaním. Následne sám mal šancu na príjme, pokazil obehnutý forhend. Djokovič sa v treťom geme prepracoval skvostným bekhendovým krížnym obhodením k ďalšej šanci a presadil sa postupným útokom, na ktorý mu nabila páska siete. Pri potvrdzovaní úniku si od skóre 30:30 pomohol dvoma servismi – 3:1.

Za stavu 3:2 priebežne preklopil z 0:30 na 40:30, lenže Švajčiar si značkovým bekhendom popri čiare a vydareným útokom pri sieti dodal brejkbal. Odletel mu pri ňom bekhend. Potom ešte jeden a nasledoval forhend do siete – 2:4.

Na podaní v deviatom geme mal Federer priďaleko k bekhendovému voleju pri unáhlenej ofenzíve, čím klesol na 15:40. Prvý setbal odvrátil náročným bekhendovým smečom, potom však nezvládol bekhendový halfvolej z tzv. mŕtvej zóny – 3:6.

Úvod druhého setu nepriniesol vážnejšie ohrozenie niektorého z aktérov na servise. Protagonisti ponúkali nadštandardne kvalitný, nie však úplne ohurujúci tenis. Občas sa zdalo, že majú až priveľa vzájomného rešpektu ku kvalitám protivníka a pridobre sa poznajú, prevažne neupúšťali od neutrálnych šachovaní, dostatočne im fungovali podania.

Federer bol o čosi iniciatívnejší, ale nedokázal to podložiť stabilitou úderov. Azda najkrajšiu prestrelku za stavu 3:3 a 0:15 na príjme z jeho pohľadu zakončil sponad hlavy, hneď však lacno pokazil bekhend a čoskoro bol dolu 3:4.

Federer sa nestihol postaviť k forhendovej odpovedi na return na začiatku ôsmej hry a Djokovič sa vzápätí dostal brutálnym forhendovým krížnym obhodením na 30:0. Podobne priebojným forhendom akoby z ničoho presne do rohu išiel aj na 40:0. Švajčiar si dvakrát pomohol podaním a oslavne zaťal päsť po pohotovej forhendovej rane presne na základnú čiaru. Zhoda, po ese potvrdenom Jastrabím okom aj výhoda a následne bekhend popri čiare znamenal 4:4.

Zjavne to mohla byť zlomová pasáž, tempo aj úroveň obojstranne rástli, publikum skôr bolo s Federerom. Djokovič ho umlčal gemom na nulu, zakončil bekhendom do protipohybu – 5:4.

Švajčiar ani na servise v desiatej hre nezačal dobre. Po divokom forhende vedľa zastavila jeho bekhend v 32-úderovej výmene sieť – 0:30. Federer za stavu 15:30 mierne zaváhal pri nábehu k sieti a jeho bekhendový volej neprešiel. Prvý mečbal odstránil druhým podaním, vzápätí spáchal dvojchybu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Roger Federer #Novak Djokovič